Ο «Γολγοθάς» των 10 ημερών και το blame game διαρκείας
Σχεδόν 10 κρίσιμες ημέρες, εν μέσω των αργιών του Πάσχα, έχει η κυβέρνηση προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για μια πολιτική λύση στο έκτακτο Eurogroup που θα γίνει τη Δευτέρα 9 Μαίου.
Ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο πρέπει να πείσουν τους… Απιστους Θωμάδες του ΔΝΤ κυρίως αλλά και κάποιους Ευρωπαίους ότι η δέσμευση υλοποίησης των προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. θα είναι ισχυρή από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και ότι δεν χρειάζεται την ψήφο της Βουλής.
Μέσα στον επόμενο 10ήμερο «Γολγοθά» αναμένεται να γίνουν πυρετώδεις διαβουλεύσεις ώστε να βρεθεί πολιτική λύση και να μην πάρει άλλη παράταση το δράμα στην οικονομία. Αλλωστε, τα ταμεία του κράτους στερεύουν οπότε θα γίνει ακόμη πιο πιεστική η κατάσταση το επόμενο διάστημα.
Ο Αλ. Τσίπρας θα έχει συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με ηγέτες και αξιωματούχους της ΕΕ και θα επιδιώξει να αποσπάσει το «οκ» ώστε να… παρακαμφθούν οι απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε ό,τι αφορά τον προληπτικό πακέτο.
Το Μαξίμου επιχειρεί να καλλιεργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας, εξ’ ου και οι τονωτικές ενέσεις από τον πρωθυπουργό με τις διαρροές για θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις. Ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συνεργάτες του έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας δηλώνοντας ότι «η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση».
Ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι «σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις» και σχολίασε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, πως «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και αυτές τις μέρες εκτίθενται».Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έλαβε πρόσκληση συμμετοχής στη δεύτερη συνάντηση των αρχηγών κυβερνήσεων προοδευτικών κρατών που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη και την αποδέχτηκε. Υπενθυμίζεται ότι είχε συμμετάσχει και στην πρώτη συνάντηση που έγινε στο Παρίσι κατόπιν πρόσκλησης του Φρ. Ολάντ.
Ομως, κανείς δεν αποκλείει ένα νέο «ναυάγιο» που θα προκαλέσει σοκ στην ελληνική οικονομία. Σε περίπτωση που το Eurogroup της Δευτέρας μετά την Κυριακή του Θωμά δεν καταλήξει σε κάποια συμφωνία υπάρχει η περίπτωση την οργάνωσης έκτακτης Συνόδου Κορυφής τις επόμενες ημέρες ώστε εκεί να βρεθεί λύση. Στην κυβέρνηση φοβούνται ότι οι ακραίες θέσεις του ΔΝΤ έχουν βρει ευήκοα ώτα στη Γερμανία αλλά και σε άλλους κύκλους. Ωστόσο, πιστεύουν ότι μπορεί να καμφθούν από τις συμμαχίες που κτίζει ο Αλ. Τσίπρας με αξιωματούχους όπως ο κ. Γιούνκερ και ο κ. Πιτέλα που έχουν εκφραστεί θετικά για την Ελλάδα κι ότι δεν χρειάζεται να λάβει προληπτικά μέτρα.
Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα δεν θέλει να χρεωθεί τα αδιέξοδα σ’ αυτό το διαρκές blame game το οποίο υποκινείται κατά κύριο λόγο από το ΔΝΤ, ασχέτως αν υπάρχουν σοβαρές ευθύνες και από την ελληνική πλευρά.
Τέλος, αυτό που φοβούνται στην κυβέρνηση είναι τα επεισόδια κατά βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά τις ημέρες αυτές του Πάσχα. Η οργή των πολιτών σε συνδυασμό με την παρατατεμένη αβεβαιότητα για την οικονομία προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου.