Ο Ερντογάν θα ήθελε να μοιάσει στον Πούτιν, αλλά…

Τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, φαίνεται ότι έχει ως παράδειγμα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς αφού εξουδετέρωσε τους κοσμικούς αντιπάλους του σε στρατό, πολιτική, δικαιοσύνη και ΜΜΕ ξηλώνει τώρα το δίκτυο εσωτερικής αντιπολίτευσης που καθοδηγείται από τον πρώην ηγέτη και βασικό χρηματοδότη του ίδιου του Ερντογάν, Φετχιουλάχ Γκιουλέν. 

 

Με στόχο να είναι ο απόλυτος άρχων της εξουσίας στην Τουρκία, ο Ερντογάν αφού πρώτα έβαλε τους υπουργούς του να διαψεύσουν χτες το απόγευμα ότι επίκειται επιχείρηση σκούπα σε βάρος των κύριων εκφραστών της εσωτερικής αντιπολίτευσης, έδωσε ταυτόχρονα εντολή στην αστυνομία να προχωρήσει με το πογκρόμ συλλήψεων εκδοτών, δημοσιογράφων, πολιτικών, αστυνομικών και στρατιωτικών που συνδέονται με το θρησκευτικό κίνημα του μουσουλμάνου σχολάρχη, Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ. 

 

Μέχρι τώρα, έχουν συλληφθεί ή πρόκειται να συλληφθούν περισσότεροι από 30 άνθρωποι που συνδέονται με τον πρώην μέντορα του Ερντογάν. 

 

Ο ιεροκήρυκας Γκιουλέν -ο οποίος έχει τη βάση του στις ΗΠΑ αλλά το δίκτυό του ήλεγχε μέχρι πρότινος νευραλγικά σημεία στην τουρκική κρατική μηχανή και τα ΜΜΕ- ήταν ένας από τους υποστηρικτές του Ερντογάν στα πρώτα χρόνια της ανόδου του και είχε κινητοποιήσει το δίκτυο υπέρ του νυν τούρκου προέδρου. 
 

Ο Γκιουλέν όμως στράφηκε εσχάτως εναντίον του Ερντογάν, με τον ανοικτό πόλεμο να ξεσπάει πέρυσι για τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας και του δικαστικού συστήματος. Τα ΜΜΕ που πρόσκεινταν στον Γκιουλέν ήταν μεταξύ όσων έδιναν ιδιαίτερη έκταση στην περυσινή υπόθεσης με τις μίζες του κυβερνώντος ΑΚΡ, που ενέπλεκαν και τον γιο του Ερντογάν. 
 

Το κυβερνών κόμμα είχε κατηγορήσει το δίκτυο για υποκίνηση μέσω υψηλόβαθμων στελεχών σε αστυνομία και Δικαιοσύνη που πρόσκεινταν σε αυτό. Την υπόθεση είχε ακολουθήσει «εκκαθάριση» του αστυνομικού και δικαστικού συστήματος από υποστηρικτές του Γκιουλέν.

Στην πρώτη αντίδραση από την τουρκική αντιπολίτευση στην «Επιχείρηση της 14ης Δεκεμβρίου», όπως αναφέρονται στον τουρκικό Τύπο οι έφοδοι της Κυριακής, ο αρχηγός του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου καταδίκασε τις συλλήψεις χαρακτηρίζοντάς τις «πραξικόπημα».
 

Η μοναδική μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση από το κυβερνών AKP ήρθε διά στόματος του αναπληρωτή αρχηγού του Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος περιορίστηκε να πει ότι «παρακολουθούμε τη διαδικασία». 
 

Σημειώνεται, όπως αναφέρει η Hurriyet, ότι την Τετάρτη χρήστης του Twitter με το ψευδώνυμο Φουάτ Αβνί (η πραγματική ταυτότητα του οποίου θεωρείται άγνωστη) είχε αναφέρει σε ανάρτησή του πως θα συλλαμβάνονταν σε δύο ημέρες, την Παρασκευή, στελέχη ΜΜΕ που βρίσκονταν κοντά στο δίκτυο του Γκιουλέν. Σε ανάρτησή του την Πέμπτη, άφησε να εννοηθεί πως η δημοσιοποίηση του σχεδίου είχε οδηγήσει στην αναβολή του.

 

Η πρώτη κίνηση του Ερντογάν εναντίον του πρώην μέντορά του ήταν να απομακρύνει τον πρώην συνεργάτη του στην εξουσία και πρώην πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος ήταν ο πλέον έμπιστος άνθρωπος του Γκιουλέν. Πέρα από τον παραγκωνισμό του Γκιουλ, ο Ερντογάν που επιχειρεί τώρα να ενισχύσει το προεδρικό αξίωμα που κατέχει στα πρότυπα του Πούτιν 

 

Με τον Αχμέτ Νταβούτογλου πρωθυπουργό, έναν άνθρωπο του κεμαλικού κατεστημένου με τον μανδύα του πολιτικού Ισλάμ, ο Ερντογάν επιχειρεί να εδραιώσει το δικό του πολιτικό status quo στη γείτονα σε βάρος των εολευθεριών και των στοιχειωδών δικαιωμάτων των πολιτών. 

 

Η οικονομική άνοδος συνοδεύεται με κοινωνική οπισθοδρόμηση και σήμερα αισθάνεται κανείς ορισμένες φορές όταν περπατά στην Κωνσταντινούπολη ότι ζει σε εποχές αρχών του 2ου αιώνα, όταν το σουλτανικό καθεστώς έπνεε τα λοίσθια. 

 

Παρά την τόσο μεγάλη εσωτερική πολιτική αδυναμία της και παρά την απομόνωση του Ερντογάν και του επιτελείου του από τους πάντες σε εσωτερικό και εξωτερικό και τα πολλά μέτωπα στα ανατολικά της Τουρκίας, η επίσημη τουρκική στάση απέναντι στην Ελλάδα παραμένει προκλητική όσον αφορά στο κυπριακό, όπου επιδιώκει να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα ακόμη και τα ενεργειακά κοιτάσματα στα ανοιχτά της Κύπρου. 

 

Οι τελευταίες κινήσεις λυκοφιλίας μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, όπως οι ενεργειακές συμφωνίες, ίσως τελικά να μην έχουν βραχύ χαρακτήρα, καθώς ο Πούτιν αντιλαμβάνεται ότι στο πρόσωπο του Ερντογάν μπορεί να βρει έναν έμπιστο συνεργάτη.

 

Ωστόσο, ο Ερντογάν βρίσκεται πλέον σε πάρα πολύ ευάλωτη θέση, σε αντίθεση με τον δημοφιλή Πούτιν που επίσης έχει καταπνίξει τις φωνές αντιπολίτευσης στη Ρωσία, διότι έχει ανοίξει πάρα πολλά μέτωπα στο εσωτερικό, από το κίνημα υπέρ των ελευθεριών και των δικαιωμάτων που δημιουργήθηκε μετά από τις δολοφονίες και τις συλλήψεις πολλών διαδηλωτών στην Πλατεία Ταξίμ στην Πόλη και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας μέχρι την παραδοσιακή κεμαλική ελίτ, τους Κούρδους και το μεγάλο και δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο που φέρει τη σφραγίδα του Γκιουλέν που αποτελούσε και τη δεξαμενή ψηφοφόρων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr