Νταβός: «Γιατί να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα;» ρώτησαν τον Αλ. Τσίπρα
«Σε μία εποχή που πολλοί αναρωτιούνται γιατί να επενδύσουν στην Ελλάδα, εξαιτίας των καθυστερήσεων στις επενδύσεις, τι μήνυμα θα τους στέλνατε;», ρωτήθηκε ο Ελληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξη στο Bloomberg κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Νταβός.
Ο κ. Τσίπρας απάντησε κάνοντας λόγο για πολύ καλά σημάδια από την ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες και για μεγάλες ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι διαψεύστηκαν οι αρχικές εκτιμήσεις για ύφεση το 2015. «Τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε ότι πολλοί επενδυτές εμπιστεύονται ξανά την Ελλάδα», σημείωσε και τόνισε την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί γρήγορα και επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, κάτι που- όπως είπε- θα είναι το καλύτερο για την ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά.
«Πιστεύω ότι το 2016 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα καταπλήξει την παγκόσμια οικονομική κοινότητα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο για την ανάκαμψή της.
Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όλοι οι εταίροι θέλουν μία έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωσή της, γιατί αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας. Με αυτό τον τρόπο θα βγούμε από τον φαύλο κύκλο και θα επιστρέψουμε σύντομα στην ανάπτυξη», πρόσθεσε.
Τα όπλα
Πάντως, η κυβέρνηση ποντάρει στα σημάδια βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας που πιστεύει ότι υπάρχουν. Τα όπλα του πρωθυπουργού στις συζητήσεις με τους ξένους ηγέτες θα είναι η αναλυτική παρουσίαση των οικονομικών δεδομένων και οι προοπτικές που ανοίγονται για το 2016. Σύμφωνα με ενημέρωση του Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας θα πει στους συνομιλητές του στο Νταβός θέλοντας να τους πείσει για ταχύτερη αναδιάρθρωση του χρέους:
Α) Υπερεκτέλεση εσόδων σε ταμειακή βάση της τάξης των 1.942 εκατομμυρίων Ευρώ
- Συγκεκριμένα, η εκτίμηση για το 2015 σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016 ως προς το σύνολο των φορολογικών εσόδων ήταν 42.762 και η νέα εκτίμηση σήμερα είναι 43.479 δηλαδή 717 εκ. ευρώ πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού
- Σε ότι αφορά το σύνολο των μη φορολογικών εσόδων (απολήψεις από ΕΕ και λοιπά μη φορολογικά έσοδα), ο στόχος σύμφωνα με Π/Υ 2016 ήταν 3.550 εκ. ευρώ και νέα εκτίμηση σήμερα είναι 3.993 εκ. ευρώ, δηλαδή 443 πάνω από το στόχο
- Σε ότι αφορά τις επιστροφές φόρων, η εκτίμηση σύμφωνα με Π/Υ 2016 ήταν 3.370 εκ. ευρώ και η νέα εκτίμηση σήμερα είναι 2.921 εκ.ευρώ επομένως προκύπτει εξοικονόμηση 449 εκ. ευρώ
- Παρά το γεγονός ότι το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά εξαιτίας της χρηματοοικονομικής ασφυξίας και των κεφαλαιακών ελέγχων, οι συντονισμένες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα περισσότερο από θετικό.
- Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, το 2015 για πρώτη φορά μετά από χρόνια, θα κλείσει με την ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο να επιτυγχάνει τους στόχους αλλά υπάρχει η βάσιμη πρόβλεψη ότι η χρονιά θα κλείσει ακόμη και με πρωτογενές πλεόνασμα.
Β) Σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας – Βάσιμες προσδοκίες για ανάπτυξη το 2016
- Αύξηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής: Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα σημείωσε αύξηση ρεκόρ τον Νοέμβριο της τάξεως του 3,3%, η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη.
- Αύξηση των εξαγωγών: Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τους 11 πρώτους μήνες του 2015, οι εξαγωγές προϊόντων της χώρας έφτασαν σε καθαρή αξία 16,66 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επίδοση ρεκόρ από τότε που η χώρα μπήκε στο ευρώ.
- Ύφεση: Σε κοινή τους έκθεση τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ εκτιμούσαν ότι για το 2015 η ύφεση θα κυμαίνονταν στο 2-4%. Τα στοιχεία του Γ’ τριμήνου που εξέδωσε η Eurostat, όμως, δείχνουν ύφεση 0.9%, πολύ μικρότερη δηλαδή από το αναμενόμενο. Τα διαθέσιμα στοιχεία σήμερα δείχνουν ότι το 2015 θα κλείσει χωρίς ύφεση επομένως είναι βάσιμη η προσδοκία ότι το 2016 θα κλείσει με ανάπτυξη και μάλιστα όχι οριακή.
Γ) Πρώτη η Ελλάδα από τα 28 κράτη μέλη στην απορρόφησης του ΕΣΠΑ 2007-2013. Τι σημαίνει αυτό για την πραγματική οικονομία;
- Πλήρης εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (100%) του 2015 που ισοδυναμεί με διοχέτευση 6,4 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία εκ των οποίων 5 δις το τελευταίο τετράμηνο.
- Εισροή πόρων από την ΕΕ ύψους 2,3 δισ. ευρώ (έσοδα για τον προϋπολογισμό) για το ΕΣΠΑ 2007-2013, δηλαδή 250 εκ. ευρώ περισσότερα από όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός 2015 που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
- Πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που πέτυχε ήδη εισροή πόρων από αιτήματα πληρωμής για το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Δ) Γιατί αυτή η πρωτιά είναι επίτευγμα αυτής της κυβέρνησης;
- Γιατί κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση υπερδέσμευση σε συμβάσεις 6 δισ. ευρώ που ισοδυναμεί με ένα ετήσιο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
- Γιατί αντιμετωπίσαμε αυτή την κακοδιαχείριση αποτελεσματικά μέσω εξυγίανσης των προγραμμάτων, δηλαδή μέσω απένταξης έργων, μεταφοράς έργων στην νέα περίοδο, διασφάλισης πόρων για την ολοκλήρωση των υπολοίπων έργων.
- Γιατί το κρίσιμο διάστημα του καλοκαιριού με τα προβλήματα ρευστότητας εξασφαλίσαμε πρόσθετους πόρους μέσω δανεισμού από την ΕΤΕπ.
- Γιατί διαπραγματευθήκαμε και πετύχαμε αλλαγή των κανονισμών του ΕΣΠΑ μόνο για την Ελλάδα, διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη, που εξασφάλισε αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο 100% για το 2007-2013 καθώς και αυξημένη προκαταβολή για το νέο ΕΣΠΑ (συνολικό όφελος 2 δισ. ευρώ).
- Γιατί παραλάβαμε την χώρα στην 6η θέση από τα 28 κράτη μέλη στην κατάταξη της απορρόφησης και την φθάσαμε στην 1η θέση.
- Γιατί είμαστε η μόνη χώρα που κατάφερε να ολοκληρώσει το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου για το σύνολο των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020, διαδικασία απαραίτητη για την πλήρη ενεργοποίηση των νέων προγραμμάτων.
Ε) Πόροι που θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία μέσα στο 2016
8 δισ. ευρώ εκ των οποίων:
- 6,75 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (6 δισ. συγχρηματοδοτούμενο σκέλος και 750 εκατ. Εθνικό, αύξηση 5,5% σε σχέση με το 2015).
- 1,25 δισ. ευρώ από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κλπ.