Νέο πακέτο 21 εκ. € για τους Ελληνες αγρότες (πίνακας)

Εκτός του νέου πακέτου στήριξης ύψους 1 65 εκατ. ευρώ που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μένουν οι φράουλες, παρά το γεγονός ότι έχουν έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό προς τη Ρωσία.

 

Το νέο πρόγραμμα συμπληρώνει το προηγούμενο πακέτο προϋπολογισμού 125 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί στις 18 Αυγούστου και ανεστάλη στις 10 Σεπτεμβρίου και έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της υπερπροσφοράς των φρέσκων φρούτων και λαχανικών της Ε.Ε. μετά το εμπάργκο της Ρωσίας.

Μάλιστα, μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εμπόρων Φρούτων και Λαχανικών EUCOFEL, η Κομισιόν προχώρησε στην εξειδίκευση των κονδυλίων κατά προϊόν και κατά κράτος μέλος με βάση το μεσοσταθμικό μέσο όρο του εξαχθέντος προϊόντος την τελευταία τριετία προς τπ Ρωσία προκειμένου να αποφευχθεί η κατάχρηση.

 


Για την Ελλάδα η ανώτατη συνολική ποσότητα ορίστηκε στους 48.075 τόνους


 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο σχέδιο που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει για πρώτη φορά τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και τις κλημεντίνες και παρέχει μεγαλύτερο έλεγχο. Όσον αφορά στη χώρα μας, η ανώτατη συνολική ποσότητα ορίστηκε στους 48.075 τόνους, εκ των οποίων 28.475 τόνοι αφορούν σε δαμάσκηνα, σταφύλια και ακτινίδια, οι 10.750 τόνοι σε πορτοκάλια, μανταρίνια και κλημεντίνες, οι 5.100 τόνοι σε μήλα και αχλάδια και οι 750 τόνοι σε ντομάτες, αγγούρια, καρότα και γλυκοπιπεριές.

 

Το πρόγραμμα προβλέπει τη στήριξη της Ε.Ε. για:

 

  • Αποσύρσεις (για δωρεάν διανομή ή για άλλους προορισμούς) και πράσινη-συγκομιδή/μη συγκομιδή.

 

  • Αφορά τα προϊόντα: ντομάτες, καρότα, λάχανα, πιπεριές, κουνουπίδια, μπρόκολα, αγγούρια, αγγουράκια, μανιτάρια, δαμάσκηνα, κόκκινα φρούτα, νωπα επιτραπέζια σταφύλια, ακτινίδια, μήλα και αχλάδια και εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια).

Όπως δήλωσε ο επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε. Ντάτσιαν Τσόλος «αυτό το πρόγραμμα θα είναι πιο στοχευμένο από το αρχικό, αν και εξακολουθεί να υπάρχει κάποια ευελιξία εντός των 4 ομάδων προϊόντων.

Αυτά τα μέτρα στήριξης της αγοράς θα προσφέρουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση».
Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών, Incofruit Hellas, σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «η ποσότητα των 48.075 τόνων που εγκρίνεται για τη χώρα μας με την προσθήκη και των εσπεριδοειδών, αλλά και η παράταση ισχύς τους μέχρι 31/12/2014, συνιστά μεν μία δίκαιη κατανομή με βάση τις εξαγωγές προς Ρωσία, πλήν όμως δεν συμπεριλήφθηκαν και άλλα προϊόντα που έχουν ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως π.χ. πρωτίστως οι φράουλες, δευτερευόντως μελιτζάνες, κολοκυθάκια, φασολάκια».

Πηγή: Ελέυθερος Τύπος