Νέο eurogroup την Τετάρτη – Εξπρές τα μέτρα στη βουλή
Το διαβατήριο για την επίτευξη συμφωνίας έλαβε η κυβέρνηση στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, μετά την κατάθεση της πρότασης από την ελληνική πλευρά στους θεσμούς, που έγινε αποδεκτή ως βάση συζήτησης. Αύριο θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Το «διαβατήριο» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την ψήφιση και την εφαρμογή μιας συνολικά βιώσιμης συμφωνίας ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και να δοθεί οριστικό τέλος στο πεντάμηνο θρίλερ των διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι έλαβε η ελληνική κυβέρνηση κατά τη χθεσινή, καθοριστικής σημασίας, ημέρα στις Βρυξέλλες.
«Η πρότασή μας με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη έγινε αποδεκτή ως βάση συμφωνίας, για την οποία θα εργαστούμε σκληρά μέσα στις επόμενες ώρες όλες οι πλευρές» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας με τη μεταμεσονύχτια δήλωσή του, με την οποία κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη με τα ισοδύναμα που πρότεινε να διεκδικήσει συμφωνία για μια βιώσιμη οικονομία, λύση για το χρέος και ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο.
«Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της ευρωπαϊκής ηγεσίας» δήλωσε με έμφαση ο Ελληνας πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι τα βάρη θα τα επωμισθούν όσοι έχουν τη δυνατότητα να τα επωμισθούν και όχι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
Στη χθεσινοβραδινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης αλλά και νωρίτερα στα διάφορα τετ α τετ του Ελληνα πρωθυπουργού και στις διαδοχικές συσκέψεις με ηγέτες και εκπροσώπους των θεσμών κλείδωσε στην πραγματικότητα το περίγραμμα της συμφωνίας που αφορά στην παράταση του τρέχοντος προγράμματος και ορίζει τα επόμενα κρίσιμα ραντεβού. Ενα 48ωρο αργότερα από τη Σύνοδο, δηλαδή αύριο το βράδυ, συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup για να εγκρίνει την προτεινόμενη συμφωνία που θα εξασφαλίζει τον τρόπο χρηματοδότησης και ενδεχομένως την εκκίνηση της συζήτησης για το χρέος.
Είναι πασιφανές ότι η χθεσινή μέρα ήταν μια διαφορετική μέρα ανάμεσα στις πολλές που προηγήθηκαν και αφορούσαν στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς όλες οι πλευρές παραδέχθηκαν ότι έγινε ένα ισχυρό βήμα προς τη συμφωνία και πως οι διαβουλεύσεις επιταχύνονται σε θετικό κλίμα.
Το «κλειδί» της μεταστροφής του κλίματος ήταν, όπως όλα δείχνουν, η επιστολή αλλά και οι δεσμεύσεις του Ελληνα πρωθυπουργού που συνόδευαν την πρόταση για την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων – πολλά από τα οποία βρίσκονται σε απόσταση από το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Εντούτοις η κυβέρνηση και δη ο πρωθυπουργός απέδειξε με τις τελευταίες κινήσεις του ότι είναι αποφασισμένος να διασφαλίσει συνθήκες για την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την απομάκρυνση από σενάρια μιας καταστροφικής χρεοκοπίας. Εγκυρες πληροφορίες λένε ότι η παράταση μπορεί να έχει ορίζοντα έξι μηνών, αν και παραμένει υπό συζήτηση το χρονικό διάστημα (ενδέχεται να είναι τετράμηνο ή και εννιάμηνο).
Ιδιαιτέρως θετικές ήταν άλλωστε οι αναφορές της καγκελαρίου Α. Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ αλλά και των κ. Τουσκ και Γιούνκερ μετά τη Σύνοδο, οπότε και περιέγραψαν με τις δηλώσεις τους τις ραγδαίες εξελίξεις προαναγγέλλοντας επί της ουσίας συμφωνία μέσα στις προσεχείς ημέρες.
Εκτός απροόπτου οι βραχυπρόθεσμοι σταθμοί είναι, κατά σειρά, η αξιολόγηση των θεσμών, το αυριανό Eurogroup, το «διαβατήριο» από τη Σύνοδο Κορυφής, η ψήφιση από το ελληνικό Κοινοβούλιο και η έγκριση της συμφωνίας από τα ξένα Κοινοβούλια εν συνεχεία. Ουδείς υποτιμά τις εξαιρετικά σημαντικές δυσκολίες την ώρα που οι διαπραγματεύσεις φτάνουν στο φινάλε. Για παράδειγμα, ακόμη και οι ξένοι ηγέτες ρωτήθηκαν για τις προβλέψεις τους σχετικά με τις αντιδράσεις από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ήδη από χθες το βράδυ δύο βουλευτές, οι κ. Μητρόπουλος και Μιχελογιαννάκης, διατύπωσαν επιφυλάξεις για την ψήφιση της συμφωνίας.
Το σίγουρο είναι ότι πολλά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά. Οι γνωρίζοντες λένε ότι η λίστα των μέτρων θα λάβει την τελική μορφή της όχι πριν χτυπήσει το κουδούνι για τη συνεδρίαση του Eurogroup κι ότι το θέμα του χρέους μπορεί να υπάρχει στο τραπέζι καθώς η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να ζητά αντιμετώπισή του, αλλά οι εταίροι επαναλαμβάνουν ότι οι προτεραιότητες αυτήν τη στιγμή παραπέμπουν στην «υπογραφή» της συμφωνίας.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο για την επίτευξη συμφωνίας με την υπέρβαση των διαφωνιών και των εμποδίων, υπενθύμισε με τις δηλώσεις του ότι μόλις εγκριθεί η συμφωνία, η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει περίπου 35 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης μέσω αναπτυξιακών σχεδίων για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας μέχρι το 2020.
Εάν και εφόσον υπάρξουν και δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα αποκτήσει εργαλεία ευελιξίας, πολιτικής και οικονομικής, για να μετριάσει τις αντιδράσεις από την εφαρμογή μέτρων με ορίζοντα και το 2016, που έχουν κυρίως φοροεισπρακτικό χαρακτήρα.
Πηγή: Έθνος