Νέες τσουχτερές αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από τον Οκτώβριο!

Αυξήσεις έρχονται από τον Οκτώβριο για το σύνολο των 7,5 εκατ. καταναλωτών μέσω των ειδικών χρεώσεων για τις λεγόμενες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, Πρόκειται για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ), που πληρώνονται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο της ΔΕΗ όσο και των ανταγωνιστών της, και οι οποίες «επιδοτούν» το κόστος ηλεκτροδότησης των καταναλωτών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, αλλά και όλων εκείνων που ανήκουν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Πόσο ακριβώς θα είναι η αύξηση των ΥΚΩ, και πως θα επιμεριστούν στις τρεις κατηγορίες καταναλωτών, δηλαδή σε οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς, δεν είναι ακόμη σαφές.

Το βέβαιο είναι ότι μέσα στο Σεπτέμβριο, το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ) θα καταθέσει την αναμενόμενη νομοθετική ρύθμιση τόσο για τον τρόπο επιμερισμού ανά κατηγορία των ΥΚΩ (για το ύψος των οποίων έχει αποφασίσει η ΡΑΕ), όσο και για το ρυθμό πληρωμής από τους καταναλωτές των ΥΚΩ παρελθόντων ετών που δεν είχαν πληρωθεί.

Πόσο λοιπόν θα αυξηθούν; Σήμερα, για κάθε 1.000 κιλοβατώρες που καταναλώνει ένα νοικοκυριό πληρώνει από 6,99 ευρώ μέχρι και 44,8 ευρώ το τετράμηνο, ανάλογα με την κλίμακα της συνολικής κατανάλωσής του. Το κόστος αυτό πολύ σύντομα θα αυξηθεί. 

Σενάρια αύξησης 25%

Εκτιμάται ότι η αύξηση θα είναι περίπου 25% προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες δαπάνες για ΥΚΩ το έτος 2012 και 2013 έτσι όπως προσδιορίστηκαν με απόφαση της Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Η απόφαση εκείνη «εκτόξευσε» τη δαπάνη για τις ΥΚΩ σε 842 εκατ. ευρώ για το 2012 και σε 850 εκατ. ευρώ για το 2013, έναντι μόλις 670 εκατ. ευρώ το 2011.

Οι λόγοι της αύξησης είναι δύο: Αφενός το συνεχώς αυξανόμενο κόστος για αγορά πετρελαίου με το οποίο «δουλεύουν» οι μονάδες της ΔΕΗ στα νησια. Αφετέρου η διόγκωση του αριθμού των καταναλωτών που έχουν ενταχθεί τα δύο τελευταία χρόνια στο Κοινωνικό Τιμολόγιο ξεπερνώντας πλέον τους 500.000.

Προκειμένου, το αρμόδιο υπουργείο, να αποφύγει ένα ηλεκτροσόκ στους καταναλωτές, με τη ρύθμιση που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή θα επιμερίζει την ανάκτηση των ΥΚΩ σε δύο ή και περισσότερα έτη. Διαφορετικά θα προέκυπταν αυξήσεις-σοκ.

Σημειώνεται ότι παλαιότερα ο επιμερισμός των ΥΚΩ γινόταν με απόφαση της ΡΑΕ, ωστόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας απεφάνθη ότι αυτό ήταν παράνομο. Σαν αποτέλεσμα απαιτείται πλέον κάθε χρόνο νομοθετική ρύθμιση.

Το μεγαλύτερο πάντως μέρος του ποσού που οι καταναλωτές πληρώνουν για ΥΚΩ αντιπροσωπεύει το αυξημένο κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών, το οποίο το 2012 ανήλθε σε 784 εκατ. ευρώ και το 2013 στα 771 εκατ. ευρώ. 

Κάθε χρόνο 400 εκατ. ευρώ για Κρήτη

Το υψηλό αυτό κόστος προκύπτει από το γεγονός ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι προγραμματισμένες από την προηγούμενη δεκαετία επενδύσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, με αποτέλεσμα η ζήτηση στα νησιά να καλύπτεται από ακριβές μονάδες πετρελαίου. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης οι καταναλωτές επιβαρύνθηκαν με 415,6 εκατ. ευρώ το 2012 και με 388,6 εκατ. το 2013. Ωστόσο, το κόστος διασύνδεσης του νησιού υπολογίζεται, με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει, σε 1-1,5 δισ. ευρώ. 

Με λίγα λόγια σε 3-4 χρόνια, η επένδυση θα μπορούσε να έχει αποσβεστεί! 
 

Υπογράφεται η υποβρύχια διασύνδεση για Κυκλάδες

Αν τα νησιά είχαν διασυνδεθεί με ηλεκτρικό καλώδιο με την ηπειρωτική χώρα, οι καταναλωτές δεν θα χρειαζόταν να πληρώνουν τόσο μεγάλα ποσά για ΥΚΩ. 

Παρεπιμπτόντως, σε ειδική τελετή την Τετάρτη πέφτουν οι υπογραφές μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και των αναδόχων εταιρειών για την υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με το Λαύριο, έργο που συζητείται πάνω από 20 χρόνια, και που επιτέλους παίρνει σάρκα και οστά. Υπολογίζεται ότι μέσα στο 2017, η διασύνδεση θα έχει ολοκληρωθεί, και οι πετρελαικές μονάδες της ΔΕΗ θα αποτελέσουν επιτέλους παρελθόν.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το ετήσιο κόστος για Μύκονο, Πάρο, Σύρο, ανέρχεται σε 64 εκατ. ευρώ, όταν το κόστος διασύνδεσής τους ανέρχεται σε 240 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του σχετικού έργου που έχει δημοπρατήσει ο ΑΔΜΗΕ από πέρυσι. Αρκούν δηλαδή 4 χρόνια, προκειμπενου η επένδυση να έχει αποσβεστεί.

 

Δείτε επίσης:

Σημαντική ελάφρυνση στο κόστος του ρεύματος για τις Κυκλάδες