Νέες προοπτικές για την ελληνική οικονομία δημιουργεί το Smartonics

robot-tech

Μια παγκόσμια πρωτοτυπία με… Ελληνική σφραγίδα, η ανάπτυξη των Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών, δημιουργήθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Smartronics.

Ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα που διεξήχθηκαν στην Ευρώπη ,το Smartonics, ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2016 αφήνοντας πίσω του μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να αναπτύξει καινοτόμα υλικά με πολλές εφαρμογές στη βιομηχανική παραγωγή.

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε για το έργο ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, εξήγησε ότι από την 1.1.2013 έως και τις 31.12.2016 που ολοκληρώθηκε το έργο, δημιουργήθηκαν νέα έξυπνα υλικάκαι μοναδικές τεχνολογίες, κατασκευάστηκανδε για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο μηχανήματα και εξοπλισμός που παράγουν υλικά και ηλεκτρονικές διατάξεις στην νανοκλίμακα με άπειρες εφαρμογές.

Στο πλαίσιο του Smartonicsκατασκευάστηκε η 4η γενιά  οργανικών φωτοβολταϊκών συστημάτων (εύκαμπτα, με μικρό βάρος και με δυνατότητα λειτουργίας του σε χαμηλό φωτισμό), τα οποία δημιουργούν ένα μεγάλο εύρος από νέες εμπορικές εφαρμογές.

Ένα παράδειγμα τέτοιας εφαρμογής με εμπορικό προσανατολισμό είναι και η ενσωμάτωση των νέων εύκαμπτων φωτοβολταϊκών στα εμπορικά αυτοκίνητα της FIAT,που εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία.

«Το Smartonicsείναι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα που έτρεξαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ανήκει στην κατηγορία έργων για δημιουργία πιλοτικών μονάδων που θ ανοίξουν το δρόμο για τη νέα δημιουργία (factoryofthefuture)» δήλωσε ο κ Λογοθετίδης .

Στο πρόγραμμασυμμετείχαν 18 ερευνητικοί και βιομηχανικοί φορείς, οι οποίοι συντονίστηκαν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα από το Εργαστήριο ΝανοτεχνολογίαςLTFN.  Από την Ελλάδα συμμετείχε το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, των Ιωαννίνων καθώς και οι εταιρείες ΟΕΤ (OrganicElectronicTechnologies), Advent (AdvancedEnergyTechnologyAE) και Compucon .

Στη διάρκεια αυτού του φιλόδοξου ευρωπαϊκού προγράμματος κατασκευάστηκαν και εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη δύο μοναδικές παγκοσμίως πιλοτικές γραμμές παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών, βασισμένες σε δύο νέες τεχνολογίες για βιομηχανική παραγωγή. Οι μονάδες αυτές λειτουργούν στο Κέντρο Οργανικών Ηλεκτρονικών του ΕργαστήριουΝανοτεχνολογίαςLTFNστη Θέρμη, το οποίο είναι από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη.

«Μετά από την ολοκλήρωση αυτού του έργου μπορούμε να πούμε ότι αντιμετωπίζουμε άξια τις πιο σύγχρονες ερευνητικές και τεχνολογικές προκλήσεις. Παράλληλα δημιουργήθηκαν νέες θέσεις ερευνητών αλλά και νέες προοπτικές στην έρευνα γενικότερα» τόνισε ο καθ. Ιωάννης Καλλίτσης υπεύθυνος του Εργαστηρίου Χημείας και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου της Πάτρας.

Ο Δρ Αργύρης Λασκαράκης υπεύθυνος των οργανικών ηλεκτρονικών του Εργαστηρίου ΝανοτεχνολογίαςLTFN του ΑΠΘ,τόνισε πως «το έργο έχει πολύ μεγάλη θετική επίδραση για την Ελλάδα δημιουργώντας θέσεις για 70 νέους ερευνητές», και εστίασε στη δημιουργία του Κέντρου Οργανικών Ηλεκτρονικών στη Θεσσαλονίκη,«ένα από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη με υποδομή για την ανάπτυξη βιομηχανικών προϊόντων»  .

Το έργο έφερε σε επαφή και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις με το παγκόσμιο «γίγνεσθαι» στον ερευνητικό τομέα ανεβάζοντας το τεχνολογικό επίπεδο και του εγχώριου δυναμικού.

Χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της εταιρείαςCOMPUCONΒασίλης Θωμαϊδης που συμμετείχε στο Smartonicsαναφέρθηκε σε νέες εφαρμογές όπως το ηλεκτρονικό barcodeπροϊόντων, και την εκτύπωση τέτοιας μορφής υλικών, που σχεδιάζεται να προχωρήσουν στην αγορά μέσα στην επόμενη πενταετία.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου «υπάρχει ειδικά στη Θεσσαλονίκη πλέον η δυνατότητα μικρής ή μεσαίας κλίμακας παραγωγής φωτοβολταϊκών 4ης γενιάς » όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Βασίλης Μάτσκος από την εταιρεία ΟΕΤ που συμμετείχε στο Smartonics, «ενώ οι τεχνικές που αναπτύχθηκαν επιτρέπουν καινοτόμες εφαρμογές, στην παραγωγή ή και στον έλεγχο, σε πολλές κατηγορίες εκτυπώσεων-επικαλύψεων…»Στην ερευνητική αυτή προσπάθεια που βρίσκονταν σε εξέλιξη εδώ και τέσσερα χρόνια, το ρόλο του συντονιστή όπως αναφέρθηκε είχε το Εργαστήριο ΝανοτεχνολογίαςLTFN του ΑΠΘ, ενώ συμμετείχαν ακόμη οι ερευνητικοί φορείς: το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Πανεπιστήμιο του Surrey, το Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης, η  Πολυτεχνική Σχολή (ΕcolePolytechnique) με το Κέντρο CNRS στο Παρίσι, τέσσερα Γερμανικά Ινστιτούτα Fraunhoher, το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο HZB στο Βερολίνο, και οι Ευρωπαϊκές εταιρείες: HoribaJobinYvon, AIXTRON, CESM, OxfordLasers, Coatema, FIAT,   .

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της τετραετούς έρευνας για την ανάπτυξη των οργανικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών αναπτύχθηκαν νέα υλικά, και τεχνολογίες εκτύπωσης, όργανα και εργαλεία εγχάραξης, μέτρησης και εκτύπωσης για την παραγωγή των νέων υλικών σε πραγματικό χρόνο, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά διεθνώς.  Στο διάστημα αυτό συστάθηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών HOPE-A, που αριθμεί ήδη 25 μέλη.

 

Φωτό από τη Συνέντευξη Τύπου

https://www.dropbox.com/sh/3m3bwtwuf86rkc6/AAAkoMLwLN5Z9e_pIzOKBXA3a?dl=0
Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

www.smartonics.eu

www.hope-a.com

www.ltfn.gr

www.oe-technologies.com

https://logothetidis.wordpress.com/