Νέες μέθοδοι αντιμετώπισης του καρκίνου στο επίκεντρο Διεθνούς Ιατρικού Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη
Στατιστική επιβίωση σε ποσοστό έως και 20% ασθενών με μελάνωμα, γυναικών με καρκίνο του μαστού (triple negative από την ομάδα που δεν έδινε καμία πληροφορία), γυναικών με καρκίνο του τραχήλου , ασθενών με καρκίνο του νεφρού , καταγράφηκε με τη μέθοδο ελέγχου σημείων (check points) . Στη νέα αυτή ελπιδοφόρο μέθοδο που βρίσκεται σε κλινική μελέτη φάσης ΙΙ , θ αναφερθεί στη διάρκεια των εργασιών του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη 9 και 10 Απριλίου ο Θεοδώρου Ιωάννης καθηγητής στο τμήμα Ανοσολογίας του Νοσοκομείου Pitie Salpetriere ( Groupe Hospitalier Pitié Salpêtrière Charles Foix) , ο οποίος θα εξηγήσει πως επιτυγχάνεται η παρέμβαση στα σταυροδρόμια σηματοδότησης των ανοσοικανών κυττάρων
«Μετά από 20 χρόνια έρευνας διαπιστώνεται σήμερα πως έχουν βελτιστοποιηθεί οι δυνατότητες και οι τεχνικές της en vivo ενίσχυσης των ανοσοικανών κυττάρων, έτσι ώστε αυτά να «οπλιστούν» για ν αντιμετωπίσουν τη νόσο , και η πιο πρόσφατη εξέλιξη είναι πως γίνεται έλεγχος (checkpoint) σηματοδότησης τους ώστε να επαναλειτουργεί η άμυνα του οργανισμού» εξήγησε η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ανοσολογίας ,Διευθύντρια Β Παθολογικής Κλινικής του ΑΠΘ Παναγιώτα Μπούρα.
Οι καινοτομίες στην ιατρική και η ενσωμάτωσή τους στην κλινική πράξη, αποτελούν μόνο ένα μέρος του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ με τίτλο «Διερευνώντας τα νέα όρια της Ιατρικής Επιστήμης» (Exploring Novel Medical Frontiers 2016).
Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Αθ Νοτόπουλος αλλά και η Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου Παν Μπούρα, αναφέρθηκαν στους τρόπους μείωσης του λειτουργικού κόστους των κλινικών που μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να μειωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Όπως τόνισε η κ Μπούρα «το τμήμα Ανοσολογίας του Ιπποκρατείου ΓΝΘ κατάφερε να μειώσει έως και 30% το λειτουργικό κόστος κινητοποιώντας τους νοσηλευόμενους ασθενείς πιο γρήγορα και αντιμετωπίζοντας τις λοιμώξεις με αντιβιοτικά ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών , οι οποίες δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν με τις αντίστοιχές τους στο εξωτερικό».
Μερικές από τις θεματικές του Συνεδρίου είναι:
· Χτίζοντας ένα λειτουργικό δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Ελλάδα
· Κοινωνικές πρωτοβουλίες παροχής φροντίδας υγείας σε συμπιεζόμενες ομάδες πληθυσμού
· Ιδιωτικές πρωτοβουλίες βελτιστοποίησης της υγείας του κοινωνικού συνόλου
· Η επίδραση της κοσμικής ακτινοβολίας στην ανθρώπινη υγεία
· Ανοσιακό σύστημα και δημόσια υγεία
· Ιατρικός τουρισμός και ανάπτυξη
· Η πάλη για τη βέλτιστη φροντίδα υγείας υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης
· Νευρωνικά δίκτυα στη χρηματοοικονομική της υγείας,
· Δίκτυα αλληλεγγύης προς διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής
· αλλά και πρωτοποριακές προτάσεις με ρίζες στα βυζαντινά χρόνια όπως η εισήγηση του Δρ Αθ. Νοτόπουλου, Δ/ντή του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής Ιπποκρατείου ΓΝΘ, για την “αναβίωση” σήμερα των ξενώνων υγείας που λειτουργούσαν στο Βυζάντιο.
Το Συνέδριο που έχει διεθνή συμμετοχή διεξάγεται στις 9 και 10 Απριλίου στο ξενοδοχείο Grand Hotel και η τελετή έναρξης θα γίνει το Σάββατο 9 Απριλίου στις 10.00 π.μ, ενώ στην πρωινή συνεδρία θα μιλήσει ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με θέμα : «Η πάλη για τη βελτίωση της υγείας υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης».
Διοργανώνεται από το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Ιπποκρατείου ΓΝΘ , την Ελληνική Εταιρεία Ανοσολογίας, το Τμήμα Κλινικής Ανοσολογίας της Β Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ και το Εργαστήριο Νευροπληροφορικής του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας . Είναι μοριοδοτούμενο με 11 μόρια και έχει ελεύθερη συμμετοχή. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα εορταστεί και η Παγκόσμια Ημέρα Ανοσολογίας.
Το Διεθνές Συνέδριο Ιατρικής «Exploring Novel Frontiers» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Υφυπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης, της Ελληνικής Εταιρείας Πυρηνικής Ιατρικής και Μοριακής Απεικόνισης και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.