Νεα ηγεσία εκλέγει σήμερα ο ΦΟΔΣΑ
Υπό την πίεση να προχωρήσει ομαλά η διαχείριση των απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη, που κινδυνεύει να περάσει με σκουπίδια τα Χριστούγεννα λόγω των σοβαρών προβλημάτων που ανέκυψαν στο χώρο ταφής στη Μαυροράχη, εκλέγεται σήμερα το νέο δ.σ. και ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας.
Η εκλογή νέας ηγεσίας στον περιφερειακό φορέα, εκτός από τη λύση που καλείται να δώσει άμεσα στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, σηματοδοτεί και την ανάγκη να αλλάξει άμεσα ο σχεδιασμός των έργων περιβαλλοντικήςδιαχείρισης, υπό το πρίσμα και της συζήτησης που άνοιξε επίσημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και την Κεντρική ‘Ενωση Δήμων (ΚΕΔΕ).
Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι για πρώτη φορά το ανώτατο συλλογικό όργανο της αυτοδιοίκησης υποστηρίζει ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει πλέον να γίνει με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και με μεθόδους που μπορεί να δεχθεί κάθε περιοχή, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα.
Οι εκλογές στο ΦΟΔΣΑ θα γίνουν σήμερα το μεσημέρι, στο δημαρχείο θεσσαλονίκης, όπου το σώμα των 67 εκλεκτόρων από τους 38 δήμους της θεσσαλονίκης θα αναδείξει το νέο διοικητικό συμβούλιο του φορέα και τον πρόεδρο. Πριν από τις 12 το μεσημέρι μάλιστα θα’χει επιλεγεί από την πλειοψηφούσα γαλάζια παράταξη ποιος από τους δύο ενδιαφερόμενους θα είναι υποψήφιος για την προεδρία.
Η επιλογή θα γίνει ανάμεσα στον νυν πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Μιχάλη Γεράνη και τον αντιπρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου θεσσαλονίκης Δημήτρη Κούβελα. Η απόφαση του τελευταίου μάλιστα να διεκδικήσει την προεδρία απείλησε να προκαλέσει εμφύλια διαμάχη μεταξύ των αιρετών, καθώς και οι δυο προέρχονται από το στρατόπεδο της ΝΔ.
Πρόεδρος με διαπαραταξιακή εκτελεστική επιτροπή Εκτός των δυο γαλάζιων ενδιαφερόμενων για την προεδρία, μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί άλλη υποψηφιότητα. Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ μαζί με τους ανεξάρτητους αιρετούς δεν σκοπεύουν να κατεβάσουν υποψήφιο, καθώς θεωρούν δεδομένη την κυριαρχία των γαλάζιων. Το ίδιο σκοπεύει να κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και οι δυο παρατάξεις έχουν συμφωνήσει να ορίσουν εκπροσώπους τους στην εξαμελή εκτελεστική επιτροπή του ΦΟΔΣΑ.
Το σώμα των εκλεκτόρων από τους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας είναι 67μελές, ενώ τη μερίδα του λέοντος έχει ο δήμος θεσσαλονίκης, που έχει εκλέξει για τη γενική συνέλευση του ΦΟΔΣΑ 34 μέλη από την πλειοψηφία και τη μειοψηφία (παρατάξεις Γ. Μπουτάρη και Στ. Καλαφάτη). Από τους υπόλοιπους 37 δήμους εκλέχθηκαν 6 από την Ημαθία, 3 από το Κιλκίς, 5 από την Πέλλα, 5 από την Πιερία, 8 από τις Σέρρες και 6 από τη Χαλκιδική.
Έρχονται τα δύσκολα για τους δήμους το 2015
Αντιμέτωποι με νέες, αυστηρότερες ευρωπαϊκές οδηγίες για τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και με πρόστιμα που προγραμματίζει να επιβάλει και το υπουργείο Περιβάλλοντος θα βρεθούν οι δήμοι της χώρας στις αρχές του 2015, Την ίδια ώρα, ορατός είναι και ο κίνδυνος να αφαιρεθεί η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων από του δήμους, λόγω των συσσωρευμένων προβλημάτων στην ορθή διαχείριση και διάθεση των σκουπιδιών.
Από την άλλη, η ανοχή της Κομισιόν φαίνεται ότι τελείωσε οριστικά και αμετάκλητα για την Ελλάδα, που παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις συνεχίζει να λειτουργεί χωματερές και χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), ενώ καθυστερεί σημαντικά να προχωρήσει στηνανάπλασή τους.
Και έχει τελειώσει καθώς στην Ευρώπη το θέμα της ταφής των απορριμμάτων σχεδόν δεν υφίσταται, αφού υιοθετούνται μέθοδοι ανακύκλωσης και επανάχρησής τους, ενώ στην Ελλάδα οι δήμοι δίνουν μάχη για την απόθεσή τους.
Ήδη η επικύρωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί της απόφασης της Κομισιόν για την επιβολή προστίμων ύψους 55.000 ημερησίως στη χώρα μας, επειδή δεν έχουν κλείσει και δεν έχουν αποκατασταθεί χωματερές, θέτει προ των ευθυνών τους, τόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος όσο και τους δήμους. Οι τελευταίοι μάλιστα θα κληθούν, έπειτα και από σχετική τροπολογία που πέρασε στη Βουλή, να πληρώσουν στα σπασμένα, καθώς τα πρόστιμα θα μετακυλιστούν σε αυτούς, δεδομένου ότι στα διοικητικά τους όρια λειτουργούν οι χωματερές και οι ΧΑΔΑ.Τα δεδομένα αυτά οδηγούν πλέον τους δήμους να λάβουν δραστικά μέτρα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στις αρχές της νέας χρονιάς και να αποκτήσουν εργαλεία, με τα οποία θα μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων, θα λειτουργήσει η ανακύκλωση και θα υιοθετηθούν μέθοδοι που θα διασφαλίζουν χαμηλό κόστος και υψηλή ανταποδοτικότητα για τους πολίτες.
Η Τ.Α. ενάντια στην επιβολή προστίμων
Η συζήτηση για το χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και την ανακύκλωση, καθώς και το σχεδιασμό νέων έργων στο άμεσο μέλλον, άνοιξε επίσημα στην Κεντρική’Ενωση Δήμων (ΚΕΔΕ), με αφορμή το σχέδιο νόμου του ΥΠ ΕΚΑ για την ανακύκλωση.
Κατά της διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του δ.σ. του οργάνου συμμετείχαν εκπρόσωποι Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) και δήμαρχοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή και την απειλή προστίμων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη η διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα έχει γίνει ένα χρόνιο πρόβλημα, με ευθύνη της πολιτείας. Ανέφερε μάλιστα ότι χωρίς να έχουν οι δήμοι την αποκλειστική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, αλλά και χωρίς να έχουν την αποφασιστική αρμοδιότητα να δώσουν λύσεις σε ζητήματα όπως η δημιουργία χώρων εναπόθεσής τους, σήμερα καλούνται να πληρώσουν τα πρόστιμα που επιβάλλονται στη χώρα μας εξαιτίας της λειτουργίας κατά το παρελθόν παράνομων χωματερών.
Τι λέει η ΚΕΔΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων
Αναγκαία όσο ποτέ η ολοκληρωμένη διαχείριση Την άποψη ότι η Ε. Ε δεν πρόκειται να δείξει άλλη ανοχή στη χώρα μας στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων εξέφρασε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του δ.σ. της ΚΕΔΕ το μέλος της EE της Περιφερειακής’ΕνωσηςΔήμων(ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας Σωκράτης Φάμελος.
Σημείωσε ότι οι δήμοι έχουν μεγάλες ευθύνες και για αυτό ήρθε η ώρα να αναλάβουν πρωτοβουλίες στον τομέα των απορριμμάτων. “Δεν μπορεί χώρες της EE να έχουν τελειώσει με το θέμα της ταφής των απορριμμάτων και εμείς ακόμα να δίνουμε μάχη για το πού θα πάμε τα σκουπίδια μας και να κρατάμε ανοιχτές χωματερές” υπογράμμισε.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι ανάγκη να υιοθετηθεί η πυραμίδα της ολοκληρωμένης διαχείρισης και ειδικότερα των δράσεων μείωσης και πρόληψης, καθώς θα αποτελέσει διέξοδο και για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας προς την κοινωνία. “Εξάλλου απαγορεύεται να πηγαίνουμε τα απορρίμματα σε ΧΑΔΑ. Δεν μπορούμε να θέτουμε μόνιμα και μονοσήμαντα τα ερωτήματα, βρείτε μας χώρο για να κάνουμε ΧΥΤΑ. Είναι επόμενο η κοινωνία να αντιδρά” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελος Ο ίδιος κατέθεσε και προτάσεις για την ανακύκλωση και τη μείωση απορριμμάτων. Για να επιτευχθεί αυτό, όπως είπε, χρειάζεται αναθεώρηση σχεδιασμών περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) με βάση τη νέα νομοθεσία, εισαγωγή σχεδίου διαχείρισης – συλλογής ανά ΟΤΑ και άδειας διαχείρισης, αλλά και εθνικό, περιφερειακό και τοπικό σχέδιο πρόληψης παραγωγής και επικινδυνότητας αποβλήτων.
Επίσης απαιτείται:
• Αναθεώρηση του κανονισμού καθαριότητας και οριζόντια προετοιμασία προτύπου από την ΚΕΔΕ.
• Εισαγωγή της διαλογής στην πηγή σε επίπεδο κανονισμού και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
• Ενίσχυση των δομών και του εξοπλισμού ανακύκλωσης. *’ Πολλαπλασιασμός κάδων απορριμμάτων και συχνότητας αποκομιδής.
• Διαλογή στην πηγή και επαναχρησιμοποίηση για ρούχα, έπιπλα, δερμάτινα, τσάντες, παπούτσια κτλ.
• Οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ με υψηλές αποδόσεις ανακύκλωσης, ελάφρυνση των τελών διαχείρισης και ανταποδοτικά οικονομικά εργαλεία της ΕΕΑΑ (εταιρεία ανακύκλωσης).
Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για τα απορρίμματα Την ανάγκη να παραμείνει η αρμοδιότητα του τομέα καθαριότητας και συγκεκριμένα η διαχείριση των απορριμμάτων στον α’ βαθμό αυτοδιοίκησης επισημαίνει το δ.σ. της ΚΕΔΕ, συμφωνώντας παράλληλα ότι υπάρχει ανάγκη να διαμορφωθεί ένα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων συνολικά για τη χώρα μας με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, το οποίο θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα.
Η ΚΕΔΕ κατέθεσε επίσης και τις προτάσεις της που αφορούν:
• Την ανάγκη πρόβλεψης ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα γίνει με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και αξιολογώντας τις μεθόδους που μπορεί να δεχθεί κάθε περιοχή, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα.
• Η αυτοδιοίκηση είναι ενάντια στην επιβολή οποιωνδήποτε προστίμων στους δήμους.
• Αποτελεί βασικό ζητούμενο από το νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων η επίτευξη των παρακάτω στόχων: προστασία του περιβάλλοντος, το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους δήμους, η ενίσχυση της ανταποδοτικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου του υπουργείο Περιβάλλοντος για την ανακύκλωση, η ΚΕΔΕ υποστηρίζει πως συμμετέχει στο διάλογο, αλλά, όπως σημείωσε ο πρόεδρος Γ. Πατούλης, “δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη να πούμε τι πρέπει να ψηφισθεί. Είμαστε σαφέστατα υπέρ της εντατικής ανακύκλωσης, αρκεί να μη μας χρεώσουν τα λειτουργικά κόστη”.
Πηγή: Εφημερίδα Θεσσαλονίκη