Να λειτουργήσουν νόμιμα οι τράπεζες

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Μόνο η νόμιμη και με κοινή λογική λειτουργία των τραπεζών μπορεί να αποτρέψει το μοιραίο για τον επιχειρηματικό τομέα που κινδυνεύει από τα κόκκινα δάνεια. Αντ’ αυτού όμως, οι τράπεζες το μόνο που επιθυμούν είναι να βάλουν χέρι και να ελέγξουν τις διοικήσεις των επιχειρήσεων, όσων ακόμη θεωρούνται βιώσιμες, με την εύηχη πρόφαση της αποφυγής τόσο του λουκέτου, όσο και της εκκαθάρισης της επιχείρησης. Στην ουσία όμως, το μόνο που προτείνουν, είναι να λύσουν το πρόβλημα τα ίδια πρόσωπα που ο δημιούργησαν. Κάτι το οποίο μόνο ως παράνοια μπορεί να χαρακτηριστεί, πέραν του ότι αποτελεί οργανωμένο έγκλημα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, οι τράπεζες δεν στάθηκαν δίπλα στις υγιείς επιχειρήσεις, ούτε χρηματοδότησαν καινοτόμες ιδέες που θα μπορούσαν να φέρουν νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Αντίθετα χρηματοδότησαν διάφορου επώνυμους ημέτερους με τεράστια ποσά και θαλασσοδάνεια άνευ εγγυήσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τεράστια τρύπα στα ταμεία τους, την οποία κλήθηκαν να γεμίσουν με όσα χρήματα διέθεταν οι απλοί πολίτες. Και βέβαια, με τη στάση τους οδήγησαν την ελληνική επιχειρηματικότητα, και κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο κλείσιμο, τον αφανισμό και τη μετανάστευση. Επειδή απλά δεν στάθηκαν δίπλα τους για να τους στηρίξουν τη στιγμή που έπρεπε.

Και τώρα θέλουν δήθεν να εξυγιάνουν όσες επιχειρήσεις κατάφεραν να επιβιώσουν. Πώς όμως; Όχι παρέχοντας οικονομική στήριξη και βοήθεια, αλλά αρπάζοντας τα «κλειδιά» και τον έλεγχο των επιχειρήσεων αυτών που βρίσκονται προ του σταδίου της εκκαθάρισης, με στόχο να επιβάλουν αλλαγές διοικήσεων και αυξήσεις κεφαλαίου, ώστε να αποτραπεί το οριστικό κλείσιμο. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι τράπεζες έχουν ήδη καταθέσει την πρότασή τους για αλλαγή στον νόμο για τα «κόκκινα» δάνεια, όσον αφορά το ειδικό καθεστώς εκκαθάρισης των προβληματικών επιχειρήσεων. Θέλουν να τροποποιηθεί ο νόμος για τα «κόκκινα» δάνεια και να δίνει πριν από την εκκαθάριση στους πιστωτές με απαιτήσεις που αντιστοιχούν στο 40% των συνολικών υποχρεώσεων του οφειλέτη δικαίωμα ψήφου στις μετοχές που κατέχουν έμμεσα μέσω του δανεισμού.

Με λίγα λόγια, οι τράπεζες, που συνέβαλαν τα μέγιστα στη διαμόρφωση της οικονομικής ασφυξίας του τόπου, επιδιώκουν να πάρουν τα ηνία -αποκτώντας δικαίωμα ψήφου στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων- των προβληματικών επιχειρήσεων. Αν αυτό θεωρείται νόμιμη λύση και υγιής λειτουργία των τραπεζών, αναρωτιέται κανείς  τι χαρακτηρίζεται παρανομία. Καιρός είναι να υπάρξει κάποιο φρένο στην ασυδοσία των τραπεζών και να δούμε επιτέλους κάποια μέτρα προστασίας της ελληνικής επιχειρηματικότητας, και κυρίως της μικρομεσαίας επιχείρησης, που πάντα αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.