Να υπάρξουν αποτελέσματα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Αποτελέσματα. Αυτό περιμένουν όλοι, και κυρίως οι δανειολήπτες, από τη δικαστική έρευνα που διεξάγεται από τη Δικαιοσύνη για τις εισπρακτικές εταιρείες που εδώ και χρόνια εκβιάζουν δανειολήπτες και κατόχους πιστωτικών καρτών με τηλεφωνικές απειλές και πιέσεις που ξέφευγαν από τα όσα ορίζει ο νόμος.

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ» θα μπορούσε να πει κανείς, καθώς ήταν πολλές οι καταγγελίες εδώ και χρόνια, και στο παρά τρίχα ξύπνησε και κινητοποιήθηκε η Δικαιοσύνη, ελάχιστο χρόνο πριν παραγραφούν τα σοβαρότατα αδικήματα. Αλλά τα ερωτηματικά είναι εύλογα. Τι έκανε τόσα χρόνια η ελληνική δικαιοσύνη όσον αφορά τις καταγγελίες για τις εισπρακτικές εταιρείες και γιατί δεν επεκτείνει τις έρευνές της στις διάφορες νομικές εταιρείες που αγόραζαν δάνεια από τις τράπεζες και διεκδικούσαν μετά οι ίδιες τις οφειλές των δανειοληπτών προς δικό τους όφελος, με συνεχή τηλεφωνήματα και πιέσεις. Θα εξετάσει μήπως και παρόμοιες παρενοχλήσεις από στελέχη των τραπεζών, που επίσης απειλούσαν και πίεζαν τους δανειολήπτες με επανειλημμένα τηλεφωνήματα σε ακατάλληλες ώρες, ακόμη και σε χώρους εργασίας;

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, 50 στελέχη εισπρακτικών εταιρειών βρίσκονται ήδη στον προθάλαμο της εισαγγελίας, στο πλαίσιο της έρευνας που αφορά σε σειρά ποινικών αδικημάτων, που είναι σε βαθμό κακουργήματος. Πρόκειται για στελέχη 34 εισπρακτικών εταιρειών, οι οποίες δρούσαν εκμεταλλευόμενες ένα ομιχλώδες τοπίο για να ασκούν πιέσεις κυρίως σε δανειολήπτες αλλά και σε μικροοφειλέτες που χρωστούσαν σε πιστωτικές κάρτες, ώστε να αναγκαστούν να πληρώσουν -και φυσικά οι συγκεκριμένες εταιρείες να λάβουν την προμήθειά τους. Οι καταγγελίες έχουν πάρει διαστάσεις σοβαρών ποινικών αδικημάτων, αλλά επί 7 χρόνια κανείς δεν κινήθηκε εις βάρος αυτών των εισπρακτικών εταιρειών.

Πρόκειται για εισπρακτικές εταιρείες, μερικές εκ των οποίων έχουν ήδη κλείσει, και θα ερευνηθεί ο ρόλος διαφόρων στελεχών – ανάμεσά τους δικηγόροι και μέλη του ΔΣ των εισπρακτικών εταιρειών – που αναμένεται να κληθούν για να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για αδικήματα κακουργηματικής μορφής, μεταξύ των οποίων και η νομιμοποίηση προϊόντων από εγκληματικές ενέργειες («ξέπλυμα»). Σύμφωνα με καταγγελίες, είναι μόνιμο φαινόμενο οι υπάλληλοι των εισπρακτικών εταιρειών να μην κλείνουν το τηλέφωνο εάν δεν εκμαιεύσουν από τον οφειλέτη την ημερομηνία κατάθεσης (καθυστερούμενης ή μη) της δόσης στην τράπεζα, ενώ η συμπεριφορά τους, πλέον του ότι είναι πιεστική και απειλητική, στερείται των κανόνων ευγενείας και καλής αγωγής. Στο πλαίσιο αυτό ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, το 2014, αποφάσισε ότι απαγορεύεται να καλούν πάνω από μία φορά οι δικηγόροι τους οφειλέτες των εντολέων τους και το συμπεριέλαβε στα πειθαρχικά παραπτώματα των δικηγόρων. Τα κακουργήματα για τα οποία η δικαιοσύνη θα εξετάσει τα 50 στελέχη των 34 εισπρακτικών εταιρειών είναι παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, με την επιβαρυντική μορφή του άρθρου 22 παρ. 4 και 6, επειδή προκύπτει σκοπός οφέλους, παράνομη βία, εκβίαση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, που αφορά το παράνομο περιουσιακό όφελος το οποίο αποκόμισαν οι εισπρακτικές εταιρείες.

Αυτό όμως που πρέπει να κάνει η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι να εξετάσει και τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν πολλές νομικές εταιρείες που επίσης «κυνηγούσαν» τους δανειολήπτες για δάνειά τους ου οι εταιρείες αυτές αγόραζαν φτηνά από τράπεζες και προσπαθούσαν να εισπράξουν τις οφειλές, αλλά και για τα στελέχη τραπεζών που επίσης χρησιμοποιούσαν τις ίδιες μεθόδους προς τους δανειολήπτες που είχαν την ατυχία να μην μπορούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους.