Να γίνει κατάσχεση δημόσιας περιουσίας από ιδιώτες
Το κράτος-μπαταχτσής επιβάλλει τον έναν φόρο μετά τον άλλο, μειώσεις στις συντάξεις, ακρίβεια σε είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, βγάζει λίστες με οφειλέτες του δημοσίου, διατάζει κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων για χρέη ακόμη και 500 ευρώ, αλλά ούτε λόγος δεν γίνεται για τα χρήματα που χρωστάει το ίδιο το δημόσιο στους φορολογούμενους από επιστροφές φόρων. Τα χρήματα αυτά, ολοένα αυξάνονται, αλλά το κράτος, αντί να κάνει τουλάχιστον συμψηφισμό των οφειλών του με αυτά που χρωστάνε οι φορολογούμενοι που έχουν να παίρνουν επιστροφή φόρου, τους υποχρεώνει αντίθετα να πληρώσουν κι άλλους φόρους.
Κι ας δεχτούμε ότι υπάρχουν αυτοί που φοροδιαφεύγουν συνειδητά και χρωστάνε τεράστια ποσά στην εφορία. Υπάρχουν όμως κι αυτοί – και είναι πολλοί – που προσπαθούν να επιβιώσουν. Να σταθούν στα πόδια τους και να διατηρήσουν σε λειτουργία τη μικρή ή μεσαία επιχείρησή τους. Αυτοί που ακόμα παλεύουν να πληρώσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους και παράλληλα να είναι εντάξει και στις άλλες υποχρεώσεις τους. Αυτοί που έχουν να αντιμετωπίσουν τους φραγμούς και τα εμπόδια των capital controls και δεν μπορούν να κινήσεις τα ίδια τους τα χρήματα και τις καταθέσεις τους για να κάνουν παραγγελίες και προμήθεια προϊόντων ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Ξεπέρασαν τα 7 δις ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς όλους αυτούς τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αλλά και σε απλούς φορολογούμενους, που περιμένουν να πάρουν μια ανάσα από αυτά τα χρήματα για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητας. Τόσο τις προσωπικές όσο και τις επαγγελματικές. Πρόκειται για χρήματα που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι όταν τους ήρθε το εκκαθαριστικό της εφορίας, αλλά πρέπει να τους επιστραφούν γιατί τελικά έπρεπε να πληρώσουν μικρότερη φορολογία. Αλλά, οι υπεύθυνοι φορείς που πρέπει να «τρέξουν» τις διαδικασίες εξόφλησής τους δεν έχουν αποστείλει ακόμα στο υπουργείο Οικονομικών τα σχετικά αιτήματα για να αρχίσει η αποπληρωμή τους. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εισπράξει 1,8 δισ. ευρώ για να διοχετεύσει στην αγορά εξοφλώντας τις υποχρεώσεις του Δημοσίου, προς το παρόν καταγράφεται καθυστέρηση από τους κρατικούς φορείς με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν οι διαθέσιμοι για το σκοπό αυτό πόροι.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στα τέλη Μαΐου οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους (χρέη προς προμηθευτές και εκκρεμείς επιστροφές φόρων) ανήλθαν στα 7,02 δισ. ευρώ. Ποσό υψηλότερο κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο. Μέχρι τα τέλη Μαΐου οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 3,06 δισ. ευρώ, αντί 2,87 δισ. ευρώ που ήταν τον Απρίλιο, τα νοσοκομεία όφειλαν 1,14 δισ ευρώ, έναντι 1,12 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα, τα χρέη των υπουργείων ανήλθαν στα 676 εκατ. ευρώ, από 665 εκατ. ευρώ, τα νομικά πρόσωπα όφειλαν 554 εκατ. ευρώ, έναντι 527 εκατ. ευρώ, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μειώθηκαν ελαφρώς στα 327 εκατ. ευρώ, από 331 εκατ. ευρώ, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν στα 1,26 δισ. ευρώ, αντί 1,18 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.
Αν και οι δανειστές κατέθεσαν σε ειδικό λογαριασμό του κράτους το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ, που αφορά αποκλειστικά στην αποπληρωμή των οφειλών αυτών, οι φορείς του Δημοσίου δεν έχουν στείλει τα αιτήματα πληρωμής στο υπουργείο Οικονομικών για να αποδεσμεύσει το τελευταίο τα ποσά που πρέπει, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εξόφλησης των προμηθευτών του Δημοσίου. Τον Ιούνιο η κυβέρνηση έπρεπε να έχει επιστρέψει 500 εκατ. ευρώ στην αγορά, ενώ ο προγραμματισμός προβλέπει ότι τον Ιούλιο θα διατεθεί το ποσό των 800 εκατ. ευρώ και τον Αύγουστο άλλα 500 εκατ. ευρώ, ώστε να συμπληρωθεί το 1,8 δισ. ευρώ που έχει εισπράξει η Ελλάδα για το σκοπό αυτό. Και υπάρχει ο κίνδυνος, αν συνεχιστεί η καθυστέρηση, τα χρήματα αυτά να χαθούν. Γιατί, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η συμφωνία Αθήνας – δανειστών για τα δάνεια που αφορούν την αποπληρωμή των εν λόγω οφειλών: Αν τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί στον ειδικό λογαριασμό δεν χρησιμοποιούνται για περισσότερο από τρεις μήνες, τότε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM – που πραγματοποιεί τις σχετικές εκταμιεύσεις) θα έχει το δικαίωμα να τα ζητήσει πίσω ή να τα κατευθύνει σε άλλες χρηματοδοτικές ανάγκες του προγράμματος (π.χ. αποπληρωμή χρέους). Προβλέπεται ότι αν δεν έχει εξοφληθεί το 80% των χρεών για τα οποία έχει διατεθεί κάποιο δάνειο, τότε δεν θα εκταμιεύεται νέα δόση για τον σκοπό αυτό. Δηλαδή, αν από τα 1,8 δισ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί, δεν έχουν αποπληρωθεί οφειλές ύψους τουλάχιστον 1,44 δισ ευρώ, τότε δεν θα δοθεί η επόμενη δόση για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δόση η οποία ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ και αν δεν διατεθεί έως το τέλος Οκτωβρίου, τότε «χάνεται».
Αλλά, ακόμα και να δοθεί το 1,8 δις ευρώ, παραμένει ακόμη ένα τεράστιο ποσό που θα συνεχίσει να οφείλει το ελληνικό δημόσιο στους φορολογούμενους που έχουν λαμβάνειν.
Αν λοιπόν δεν μπορεί το ελληνικό δημόσιο να πληρώσει αυτά που χρωστάει, ας δοθεί η δυνατότητα να μπορούν οι ιδιώτες να κάνουν κατάσχεση δημόσιας περιουσίας για να πάρουν τα χρωστούμενά τους. Ας βγάλει κάποια ακίνητα το δημόσιο για το σκοπό αυτό, ώστε να μπορούν οι φορολογούμενοι αυτοί να τα διεκδικήσουν, να τα πάρουν, να τα πουλήσουν και να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Ας πληρώσει το κράτος σε είδος. Δεν είναι δυνατόν το κράτος να μπορεί να αρπάζει την ακίνητη περιουσία και τις καταθέσεις του καθενός, ακόμα κι αν είναι το κράτος που χρωστάει τα περισσότερα. Όπως το κράτος κάνει κατασχέσεις από αυτούς που χρωστάνε, πρέπει και ο Έλληνας φορολογούμενος, ο κάθε Έλληνας πολίτης, να έχει το δικαίωμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη και να απαιτήσει να γίνει κατάσχεση δημόσιας περιουσίας στο ύψος της οφειλής του κράτους. Αυτό πρέπει να κάνουν, αν θέλουν να υποστηρίζουν ότι υπάρχει δικαιοσύνη για όλους.