Ν. Ταχιάος: Είμαι ρεαλιστής Δεν υπόσχομαι πράγματα που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν


Τα ζητήματα καθαριότητας, αστικών συγκοινωνιών, ασφάλειας και η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν οι βασικοί άξονες της θεματολογίας στο πρώτο debate μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων Θεσσαλονίκης Νίκου Ταχιάου, Κατερίνας Νοτοπούλου και Γιώργου Ορφανού στην τηλεόραση του OPEN.
 
Ο Νίκος Ταχιάος αφού τοποθετήθηκε στα βασικά ζητήματα για τα οποία ρωτήθηκε, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υποσχεθεί στους πολίτες πράγματα τα οποία δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, λέγοντας ότι «Θα είμαι ρεαλιστής. Έχω διάθεση να προσφέρω στην πόλη. Εγώ δεν ονειρεύομαι, εγώ σχεδιάζω και αυτό έχει μεγάλη διαφορά. Αυτό που ζητώ από τους Θεσσαλονικείς είναι να μου δώσουν την ευκαιρία να κάνω έργο». Τόνισε ότι με σχέδιο και ρεαλιστική προσέγγιση κατάφερε να πραγματοποιηθούν τα έργα που του πιστώνονται, όπως η Νέα Παραλία και το Δημαρχιακό Μέγαρο. «Έργα συμβολικά και εμβληματικά για την πόλη», είπε χαρακτηριστικά. Όταν μίλησε για τους λόγους που τον οδήγησαν να είναι υποψήφιος δήμαρχος αναφέρθηκε στην εικοσαετή αυτοδιοικητική του εμπειρία και στο πάθος που έχει για τη Θεσσαλονίκη. «Δεν έρχομαι να πουλήσω μια θητεία σε υπουργείο που ξαφνικά καταλήγει στο Δήμο Θεσσαλονίκης», τόνισε.

 Αναφερόμενος στην καθαριότητα, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη- Υπεύθυνα» σημείωσε την ανάγκη να ξεπεραστούν οι ιδεοληψίες και οι πελατειακές σχέσεις. Υποστήριξε ότι υπάρχουν τμήματα στα οποία μπορούν σταδιακά να εμπλακούν ιδιώτες, οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι διαχειρίζονται καλύτερα τέτοιου είδους ζητήματα. Συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει ενδεχόμενο απολύσεων προσωπικού, καθώς έτσι κι αλλιώς υπάρχουν σταδιακές συνταξιοδοτήσεις. Πρέπει να σπάσουμε αυγά και να δώσουμε λύσεις. Να μειωθεί το κόστος της καθαριότητας, να γίνουν επενδύσεις, να απορροφηθούν νέες τεχνολογίες».
 
Όσον αφορά τις αστικές συγκοινωνίες, ο Νίκος Ταχιάος τάχθηκε υπέρ της επένδυσης στις δημόσιες συγκοινωνίες, με την έννοια της απόδοσης υπηρεσιών στο ευρύ κοινό. «Πρέπει να γίνει διεθνής διαγωνισμός, όπως προβλέπεται και από την ΕΕ, ώστε να αναδειχτούν ο ανάδοχος ή πιθανόν οι ανάδοχοι των αστικών συγκοινωνιών. Δεν υποστηρίζω ούτε μονοπώλια, ούτε ολιγοπώλια», είπε.
 
Χαρακτήρισε «σαχλαμάρα» και «άλλοθι για την αστυνομία» το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο οδηγεί το πανεπιστήμιο σε μια κατάσταση γκέτο. «Ο φωτισμός δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Χρειάζεται άμεση επέμβαση της αστυνομίας», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι “αν η ηγεσία της αστυνομίας συνεχίσει αυτήν την γκετοποίηση της Θεσσαλονίκης, με εμένα ως δήμαρχο, θα καταλήγει απέναντι στη δικαιοσύνη”.  
 
Η τελευταία ενότητα της συζήτησης αφορούσε στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Νίκος Ταχιάος χαρακτήρισε υπερτιμημένο το θέμα των διμερών σχέσεων, λέγοντας ότι αυτές δεν θα βελτιωθούν από την  συμφωνία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσε να δημιουργήσει ρήγμα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τελικά δημιούργησε ρήγμα στην κοινωνία» σχολίασε και πρόσθεσε ότι το βασικό πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών είναι η ταυτότητα των εμπορικών σημάτων των προϊόντων το οποίο παραμένει άλυτο.
 
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ