Ν. Μαριάς: Ανοίξαμε το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και θα συνεχίσουμε και στη νέα Ευρωβουλή

Για το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου απάντησε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Κινήματος ΕΛΛΑΔΑ Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ, κατά τη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε, στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου για τις Ευρωεκλογές.

Ο Νότης Μαριάς αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του να περιληφθεί στην Ημερήσια Διάταξη της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόταση για συζήτηση του θέματος της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και έκδοση ψηφίσματος, εξήγησε ότι ήταν η κατάλληλη συγκυρία για να τεθεί το θέμα, καθώς: α) είχε προηγηθεί η Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων απ’ το ιταλικό Κοινοβούλιο, β) η Τουρκία είχε μπει στο στόχαστρο του Τραμπ και γ) πολλοί ευρωπαίοι Ευρωβουλευτές ήθελαν να ψηφίσουν κατά της Τουρκίας, εν όψει των Ευρωεκλογών. Όμως, εξήγησε, η πρότασή του δεν βρήκε αποδοχή ανάλογη της σημασίας του θέματος και της συγκυρίας από τις υπόλοιπες Πολιτικές Ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς τόσο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), με τον επικεφαλής και υποψήφιό του για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ, όσο και οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι την καταψήφισαν.

Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς αποδόμησε όσα διατείνονται κάποιοι από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, που έλαμψαν δια της απουσίας τους από μια τόσο κρίσιμη Συνεδρίαση, ξεκαθαρίζοντας ότι: 1ον ) ο ισχυρισμός ότι δεν ήταν σημαντική η Συνεδρίαση δεν ισχύει, διότι οι ίδιες οι ηγεσίες τους σε επίπεδο Πολιτικών Ομάδων ήταν παρούσες. Ήταν τακτική Συνεδρίαση, στην οποία συζητήθηκαν και άλλα σημαντικά θέματα, μεταξύ των οποίων και του Άσανζ. 2ον) Ο ισχυρισμός ότι, δήθεν, δεν ειδοποιήθηκαν δεν ισχύει, γιατί ήταν γνωστό, όλες οι Πολιτικές Ομάδες το ήξεραν, ο κ. Βέμπερ το ήξερε, οι δημοσιογράφοι, οι πάντες το ήξεραν και φυσικά το γνώριζαν οι ίδιοι, καθώς δεν υπάρχει τίποτε κρυφό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όταν κατατίθεται επίσημα μία πρόταση στο Προεδρείο γίνεται επίσημη ενημέρωση όλων των Ευρωβουλευτών. 3ον) Η δικαιολογία πως, υποτίθεται, ετοίμαζαν ένα ψήφισμα όλοι μαζί είναι ψευτοδικαιολογία, διότι: α) πρόκειται για ψήφισμα-φάντασμα και β) αν το είχαν διαμορφώσει θα έπρεπε να είχαν προσέλθει στην Ολομέλεια για να ψηφίσουν την πρόταση του Νότη Μαριά για συζήτηση και έκδοση ψηφίσματος επί του ζητήματος της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων αδερφών μας, ώστε να καταθέσουν και το ψήφισμά τους, το οποίο, προφανώς, θα μπορούσαν να το περάσουν, αφού εντάσσονται σε μεγαλύτερες ομάδες.

Οι απόντες Έλληνες Ευρωβουλευτές έχουν τεράστια ευθύνη, γιατί απουσίαζαν, όπως πολιτικές ευθύνες για την καταψήφιση της πρότασης από το ΕΛΚ έχει και ο κ. Βέμπερ, επισήμανε ο Νότης Μαριάς.  Ωστόσο, πρόσθεσε ότι από την ενέργειά του αναγκάστηκαν, καιροσκοπικά βέβαια και προεκλογικά, τόσο ο κ. Μητσοτάκης να καλέσει ξαφνικά τις Ομοσπονδίες των Ποντίων και να πει ότι δήθεν θα αγωνιστεί ως Νέα Δημοκρατία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου όσο και ο κ. Τσίπρας, που την τελευταία στιγμή, στο «90» πήγε στη Θεσσαλονίκη, όπου και κάλεσε τις ποντιακές οργανώσεις και έδωσε υποσχέσεις.

Ανοίξαμε το θέμα και θα συνεχίσουμε να το βάζουμε και στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατέληξε.