«Μπλόκο» από την Κομισιόν στα νομοσχέδια για τις 100 δόσεις και την ανθρωπιστική κρίση

Με μια ειδοποίηση 24 ωρών υπό τη μορφή τελεσίγραφου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής εντός των επομένων ωρών. Επίσης, φέρεται να ζητά την αναβολή της προώθησης της ρύθμισης των 100 δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο.

 

Οπως μεταδίδει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4, ο Ντεκλάν Κοστέλο, επικεφαλής της διεύθυνσης οικονομικών και χρηματοοικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, ζητά με έγγραφο του προς την ελληνική κυβέρνηση να «παγώσει» την ψήφιση του νομοσχεδίου που προγραμαμτίζεται για την Τετάρτη.

 

Επίσης, θέτει «βέτο» και στην τροπολογία για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο σε δόσεις, ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Πέμπτη.

 

Οι συστάσεις αυτές προς την ελληνική πλευρά απευθύνονται την ώρα που ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να γίνει πενταμερής συνάντηση στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά ΟΛάντ και των προέδρων της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Τον προγραμματισμό της συνάντησης ανέλαβε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενώ θα προηγηθεί της απόφασης της ΕΚΤ για την επαναφοράς της εξαίρεσης στην αγορά των ελληνικών ομολόγων για την αποκατάσταση των δυνατοτήτων δανεισμού των ελληνικών τραπεζών.

 

Στην επιστολή του κ. Κοστέλο αναφέρεται:

 

«Κατά τη χθεσινή μας τηλεδιάσκεψη, αναφέρατε πως προτίθεστε να περάσετε το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και πως σκοπεύετε να περάσετε από το κοινοβούλιο και άλλες πρωτοβουλίες, όπως για τη ρύθμιση των φορολογικών οφειλών.

 

» Συνιστούμε με ιδιαίτερη έμφαση να υπάρξουν πρώτα πολιτικές διαβουλεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσης με τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να συζητηθούν, και χρειαζεται να τα δούμε σε ένα συνεκτικό και κατανοητό πακέτο».

 

» Σε διαφορετική περίπτωση, θα είναι σαν να προχωράτε μονομερώς και με έναν τμηματικό τρόπο που είναι αναντίστοιχος με τις δοθείσες δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένης εκείνης που συμφωνήθηκε στο Eurogroup στην επικοινωνία της 20ης Φεβρουαρίου».

 

Με άλλα λόγια, όπως αναφέρεται από το βρετανικό δίκτυο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που μέχρι στιγμής τηρεί μια μετριοπαθή στάση έναντι των ελληνικών θέσεων σε σύγκριση με τη στάση του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, διαμηνύει πως αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση από τη Βουλή, τότε η κίνηση αυτή θα εκληφθεί σαν μονομερή και κατά συνέπεια σαν παραβίαση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

 

Τι απαντά η κυβέρνηση

Κυβερνητικοί κύκλοι, απαντώντας στις αιτιάσεις για το νομοσχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης ανέφεραν: 
 

«Το να θεωρεί κανείς “μονομερή ενέργεια” την ψήφιση νομοσχεδίου που στόχο έχει να απαλύνει τις πληγές της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, απλώς εκθέτει όσους το υποστηρίζουν και αποδεικνύει ότι τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη.

 

»Καλούμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή και να σταθούν απέναντι σε αυτούς τους εκβιασμούς. Αν στην Ευρώπη του 2015 η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θεωρείται μονομερής ενέργεια, τότε τι έχει απομείνει από τις ευρωπαϊκές αξίες;»

 

Από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης έκανε λόγο για «άτοπες και αστήρικτες αιτιάσεις και ενστάσεις». Οπως είπε συγκεκριμένα, «συνεχίζονται μέσω δηλώσεων ενστάσεις και άτοπες αιτιάσεις από διεθνείς παράγοντες και εκπροσώπους των θεσμών».

«Είναι σαφές ότι δεν υφίσταται θέμα παραβίασης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Η προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών και οι σχετικές αναρτήσεις νομοσχεδίων αποτελούν τον πυρήνα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων που από κοινού έχουμε δεσμευτεί», πρόσθεσε και, αναφερθείς στην τοποθέτηση της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού Θεανώς Φωτίου, ξεκαθάρισε ότι: «Λέμε ευθέως ότι η εισήγηση της υπουργού αποτελεί την έμπρακτη κυβερνητική θέση απέναντι σε αστήρικτες αιτιάσεις και μάλιστα σε ένα ζήτημα που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Αμέσως μετά τον υπουργό, τον λόγο πήρε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία δήλωσε ότι «η νομοθετική λειτουργία δεν εκβιάζεται».