«Μπαλάκι» μεταξύ EFSF και EuroWorking Group το 1,2 δισ. ευρώ
Δεν έλαβε απόφαση το EuroWorking Group για την επιστροφή στην Ελλάδα του 1,2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και παραπέμπει στο Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF. «Δεν υπάρχει λόγος να επιστραφούν τα χρήματα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Eκπρόσωπος του EFSF δήλωσε για το θέμα: «Το EWG είχε μια πρώτη συζήτηση σχετικά με το ποσό των ομολόγων που επέστρεψε το ΤΧΣ στον EFSF στα τέλη Φεβρουαρίου (27/2). Υπήρξε συμφωνία ότι νομικά δεν υπήρχε επιπρόσθετο ποσό που επιστράφηκε από το ΤΧΣ στον EFSF. Το EWG θα εξετάσει το πώς να προχωρήσει σε αυτό το θέμα σε εύθετο χρόνο».\
Η δυσκολία να ληφθεί η απόφαση επιστροφής των χρημάτων στην Ελλάδα οφείλεται στο γεγονός ότι το ποσό αυτό προοριζόταν εξαρχής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ακόμη κι αν δεν είχαν επιστραφεί τα χρήματα εκ παραδρομής στον EFSF, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών, αλλά θα έπρεπε να παραμείνουν δεσμευμένα στο ΤΧΣ υπέρ των τραπεζών.
Το 1,2 δισ. ευρώ καταβλήθηκε στον EFSF από το ΤΧΣ στο πλαίσιο της επιστροφής των 10,9 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Καταβλήθηκαν εκ παραδρομής, καθώς δεν είχαν χρησιμοποιηθεί αντίστοιχα ομόλογα του EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά ρευστό.
Βερολίνο: Δεν υπάρχει λόγος να επιστραφούν
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν βρίσκει κανέναν λόγο προς το παρόν για την επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ανέφερε το μεσημέρι της Τετάρτης ο εκπρόσωπος του Β.Σόιμπλε Μάρτιν Γιέγκερ.
«Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο για την αποδέσμευσή τους» είπε ο Γιέγκερ και πρόσθεσε ότι ο EFSF έθεσε στη διάθεση των ελληνικών τραπεζών τα χρήματα αυτά πέρυσι, στη διάρκεια των stress tests, αλλά δεν παρέστη ανάγκη για τη χρησιμοποίησή τους.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τον περασμένο μήνα το Eurogroup αποφάσισε να επιστραφούν τα χρήματα αυτά στον EFSF, όπου θα παραμείνουν διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εάν αυτό κριθεί απαραίτηο από την Ελλάδα.
Αν και η Αθήνα ανέμενε να «ξεκλειδώσει» η επιστροφή των χρημάτων, κοινοτικές πηγές σημείωναν τις προηγούμενες ημέρες ότι για να εγκριθεί το αίτημα του ΤΧΣ χρειαζόταν ομοφωνία, κάτι που όπως φαίνεται τελικά δεν επιτεύχθηκε.
Χθες, Τρίτη, ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters ανέφερε ότι η χώρα ξεμένει από ρευστότητα ώς τις 20 Απριλίου, καθώς ο δανεισμός από κρατικούς φορείς δεν μπορεί να συνεχιστεί για περισσότερο από λίγες εβδομάδες.
Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στις επόμενες ημέρες να ολοκληρώσει και να υποβάλει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το Eurogroup, που θα συνεδριάσει πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα.
Εάν όλα πάνε κάλα, το Eurogroup θα ανάψει το πράσινο φως για τη σταδιακή εκροή χρημάτων προς την Ελλάδα. Πρώτα αναμένεται να εισρεύσουν τα 1, 9 δισ. ευρώ των κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα, ενώ σταδιακά θα δίνονται και τα χρήματα της δόσης που εκκρεμούν από την πέμπτη αξιολόγηση.
Πηγή: in.gr