Μοσκοβισί: Τεράστιες οι προσπάθειες της Ελλάδας-Κατανοώ τον θυμό για την τρόικα
Αποδίδουν οι επώδυνες θυσίες στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, δήλωσε ο υποψήφιος επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του ενώπιον επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι εργάστηκε σκληρά για την διαφύλαξη της ακεραιότητας της ευρωζώνης και την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι έγιναν τεράστιες προσπάθειες με επώδυνες θυσίες για τους Έλληνες.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών, Γ. Κύρτσου (ΝΔ) και Ν. Μαριά (Ανεξάρτητοι Έλληνες) υπογράμμισε ότι όταν αναλάβει τα καθήκοντά του ως επίτροπος Οικονομίας «μια από τις πρώτες επισκέψεις του αν όχι η πρώτη» θα είναι στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Κύπρο, προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη της Κομισιόν και να στείλει μήνυμα για την ανάγκη ανάκαμψης της οικονομίας. η χώρα, την οποία
Στο πλαίσιο αυτό, ο Π. Μοσκοβισί- που έχει ήδη επισκεφθεί τρεις φορές την χώρα μας στη διάρκεια της κρίσης- είπε ότι δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων -που είναι απαραίτητες- και της ανάπτυξης, καθώς οι αλλαγές αυτές συμβάλλουν στην ενίσχυση της οικονομίας, στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και στην προσέλκυση επενδύσεων.
Αποσαφήνισε μάλιστα ότι ο ρόλος της Επιτροπής θα παραμείνει σημαντικός, χωρίς όμως να τίθεται θέμα κηδεμονίας των χωρών. Είπε, επίσης, ότι κατανοεί τον θυμό που υπάρχει στην Ελλάδα έναντι της τρόικας και για τον λόγο αυτό «θα πρέπει να χαλαρώσουν οι παρεμβάσεις της, και θα είμαστε λιγότερο παρεμβατικοί».
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για την Ευρώπη και την ελληνική οικονομία. «Θα δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στο πώς οι μεταρρυθμίσεις μεταφράζονται σε κοινωνικό επίπεδο», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, o οποίος διαβεβαίωσε ότι θα είναι ο ίδιος «μεταρρυθμιστής».
Ειδικά για τον ρόλο της τρόικας υποστήριξε ότι έκανε χρήσιμο έργο, καθώς απέτρεψε τη χρεοκοπία και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξειτροποποίηση στη μεθοδολογία της, με μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και περισσότερη κοινωνική διάσταση. Είπε ακόμη ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το ΔΝΤ, χωρίς όμως να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες των αλλαγών που θα εισηγηθεί όταν αναλάβει τα καθήκοντα του επιτρόπου Οικονομίας.
Ο Π. Μοσκοβισί τάχθηκε, επίσης, υπέρ της δημιουργίας ενός μόνιμου προέδρου του Eurogroup. Σύμφωνα με τον υποψήφιο επίτροπο, θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη χρήση της ευελιξίας που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας στο πλαίσιο των σημερινών κανόνων.
«Η ευελιξία δεν μπορεί να αφορά αλλαγή των κανόνων ή δημιουργική ερμηνεία τους», είπε και τόνισε ότι έχουμε ένα σύστημα έξυπνο, που θα πρέπει να αξιοποιηθεί με ενεργοποίηση στις διάφορες ρήτρες που υπάρχουν. Σε γενικές γραμμές, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μείωση των ελλειμμάτων χωρίς ανάπτυξη και δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς μείωση του χρέους.
Ο Π. Μοσκοβισί, αφού σημείωσε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης, δεσμεύτηκε ότι προτεραιότητά του θα είναι ο σεβασμός των κανόνων, χωρίς διακρίσεις μεταξύ μικρών και μεγάλων χωρών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα είναι ένας «διαιτητής δίκαιος και αμερόληπτος».
Η διαβεβαίωση αυτή αφορά κυρίως την ίδια την χώρα του, μετά την παραδοχή του Παρισιού ότι δεν θα καταφέρει να ρίξει το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, πριν το 2017.
Τέλος, υποστήριξε ότι δεν έχει ωριμάσει ακόμη η ιδέα για τη δημιουργία ευρωομολόγων, τονίζοντας μάλιστα ότι αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει προώθησή τους εντός της επόμενης πενταετίας.