Μνημόνιο για τον αγωγό αερίου

Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφεται σήμερα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία, που θα περιγράφει και θα προσδιορίζει τα επόμενα βήματα για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου επί ελληνικού εδάφους.

 

Το επενδυτικό σχέδιο ύψους 2 δισ. ευρώ βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της σημερινής συνάντησης του Βλ. Πούτιν και του Αλ. Τσίπρα, που πραγματοποιείται στην Αγία Πετρούπολη με αφορμή το ετήσιο διεθνές οικονομικό φόρουμ. Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης οι δύο αρμόδιοι υπουργοί Ενέργειας Π. Λαφαζάνης και Αλ. Νόβακ αναμένεται, εκτός απρόοπτου, να υπογράψουν το κείμενο της προκαταρκτικής συμφωνίας.

 

Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα και οι συζητήσεις με τον κ. Πούτιν για τον αγωγό -για τον οποίο η Ευρ. Επιτροπή έχει εκφράσει επιφυλάξεις- αλλά και για τη συμμετοχή της χώρας στην αναπτυξιακή τράπεζα των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Ν. Αφρική) πραγματοποιείται τη στιγμή που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις της χώρας με τους δανειστές για την επίτευξη ή μη συμφωνίας.

 

Ο κ. Τσίπρας, βρίσκεται από χθες στη Ρωσία και συνοδεύεται από τους υπουργούς Γ. Σταθάκη, Π. Λαφαζάνη, Ν. Βαλαβάνη, Κ. Ησυχο και Γ. Σακελλαρίδη, στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Π. Ρουμελιώτης, σύμβουλος για την ένταξη στην τράπεζα των BRICS, καθώς και από αντιπροσωπεία 35 στελεχών 28 ιδιωτικών και δημόσιων επιχειρήσεων. Ο πρωθυπουργός είναι ο τιμώμενος ηγέτης στο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης και θα μιλήσει σήμερα αμέσως μετά τον κ. Πούτιν στη διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσής του.

 

Συναντήσεις

Χθες ο κ. Τσίπρας μαζί με τον υπουργό ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνη συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Gazprom Αλ. Μίλερ. Συζήτησαν για ενεργειακά θέματα και το θέμα του αγωγού. Επιπλέον συναντήθηκαν και με τον Βλ. Ντμιτρίεφ, πρόεδρο της Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Ρωσίας, η οποία με θυγατρική της εταιρεία θα συμμετάσχει κατά 50% στην εταιρεία κατασκευής και διαχείρισης του αγωγού.

 

Ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό ΠΑΠΕΝ είχαν επίσης συνάντηση και με αντιπροσωπεία της διοίκησης της νέας αναπτυξιακής τράπεζας των BRICS. Από την τράπεζα συμμετείχαν ο πρώτος πρόεδρος της νέας αναπτυξιακής τράπεζας, ο Ινδός Κουνταπούρ Βαμάν Καμάθ, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ και νέος αντιπρόεδρος της νέας αναπτυξιακής τράπεζας των BRICS, ο Βραζιλιάνος Πάουλο Νογκουέιρα Μπατίστα, και ο Ρώσος αναπληρωτής Οικονομικών Σ. Στόρτσακ, καθώς και ο Βλ. Ντμιτρίεφ, πρόεδρος της Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών υποθέσεων της Ρωσίας.

 

Πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά εκδήλωσε εκ νέου το αίτημα συμμετοχής στην τράπεζα των BRICS. Στην Αγία Πετρούπολη βρίσκεται από την περασμένη Τετάρτη ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, προετοίμασε το έδαφος για το μνημόνιο συνεργασίας.

 

«Νότιος διάδρομος»

Να υπενθυμίσουμε ότι η ρωσική πλευρά προωθεί το λεγόμενο και ως «νότιο διάδρομο» διέλευσης ποσοτήτων φυσικού αερίου προς την Κεντρική Ευρώπη σε αντικατάσταση του δικτύου αγωγών μέσω της Ουκρανίας από το 2019. Ο νέος αγωγός θα ξεκινά από την Κασπία και διασχίζοντας την Τουρκία θα καταλήγει στα σύνορα με την Ελλάδα. Ο «Turkish Stream» θα μεταφέρει ποσότητες 47 δισ. κ.μ. και στα σχέδια είναι η συνέχισή του επί ελληνικού εδάφους και η επέκτασή του μέσω των Σκοπίων και της Σερβίας προς την Ουγγαρία.

 

Στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γ. Σταθάκης συνάντησε διαδοχικά τον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντ. Μαντούροφ και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης Αλ. Λικχάτσεφ. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θερμό και συζητήθηκε η δυνατότητα σχηματισμού ομάδων εργασίας σε τεχνικό και ανώτερο πολιτικό επίπεδο.

Να ανοιχτούμε σε νέους ορίζοντες

 

Προτροπή προς τους Ελληνες επιχειρηματίες για εξωστρεφή δράση απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μιλώντας σε όσους συμμετέχουν στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. «Η ελληνική επιχειρηματικότητα πρέπει να ανοίξει τα πανιά της σε ανοικτές θάλασσες παρά τις φουρτούνες» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός τονίζοντας: «Σε μια δύσκολη περίοδο, οι Ελληνες επιχειρηματίες μπορεί να γίνουν πρωτοπόροι στην ανακάλυψη νέων οριζόντων. Εσείς να μας τραβάτε από το μανίκι…».

 

Ο ίδιος επισήμανε ότι «πρέπει να απεγκλωβιστούμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και να ανοιχτούμε σε νέους ορίζοντες, παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση διαρκεί πέντε χρόνια και τις σκληρές διαπραγματεύσεις που κάνουμε τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή και για να την ξεπεράσει πρέπει να πάρει διαζύγιο με τις παθογένειες του παρελθόντος».

 

Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από επιχειρηματική αποστολή που αποτελείται από 38 στελέχη ιδιωτικών εταιρειών αλλά και των κρατικών ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ. Ανάμεσα στις ιδιωτικές εταιρείες είναι η Agrocom του Ιβάν Σαββίδη, η Creta Farm, η ΙΝΤΡΑΚΟΜ, η ΕΛΒΑΛ (αλουμίνιο), η Δωδώνη, τα Ελληνικά Καλώδια, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η Σωληνουργεία Κορίνθου, η Lamda Development, οι τουριστικές εταιρείες Aldemar, ΤΕΜΕΣ, Company Tez Tour, Sani και Μουζενίδης, η γουνεμπορική Avanti Furs κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Οικονομικό Φόρουμ συμμετέχουν 843 εκπρόσωποι από 450 εταιρείες με έδρα εκτός Ρωσίας, όπως PwC, Ernst&Young, McKinsey, Metro AG, Shell, TUI AG, Total, Boston Consulting Group (BCG), BP, Enel, Eni, Societe General, KinRoss. Συνολικά θα είναι πάνω από 1.600 εταιρείες από όλο τον κόσμο. Στο φόρουμ θα παραστούν εκπρόσωποι από περισσότερα από 27 funds από 16 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Σαουδικής Αραβίας, της Κίνας, της Ευρώπης και χωρών της Μέσης Ανατολής.

 

Πηγή: Έθνος