Μίζες εκατομμυρίων για αξιωματούχους της Γκαζπρομ μέσω Κύπρου

Το μέγαρο στην Λεμεσό φιλοξενεί πολλές υπεράκτιες εταιρείες αλλά η εταιρεία  Burlingame είχε μια ιδιομορφία.

 

Αφού έκανε ενα συμβόλαιο με την σουηδική ΑΒΒ, η οποία αγοράστηκε απο την γαλλική Alstom, το 2002 “κληρονόμησε” απο τα χέρια της Siemens  – που αγόρασε την σουηδική εταιρεία SIT της Alstom – το ίδιο συμβόλαιο. Η κυπριακή εταιρεία της Λεμεσού είναι ενα γραμματοκιβώτιο χωρίς ιδιαίτερη δραστηριότητα και οι πραγματικοί δικαιούχοι της εταιρείας ήταν δύο στελέχη του ρωσικού κολοσσού Γκαζπρομ. Εναντίον τους κάνει ερευνα για δωροδοκία – μέσω Κύπρου – η ελβετική ομοσπονδιακή εισαγγελεία.

Τα δύο στελέχη του ρωσικού κολοσσού και τρία ακόμα άτομα αναμένεται να παραπεφθούν στο ακροατήριο ως το τέλος του 2014 για δωροδωκία και ξέπλυμα “μαύρου χρήματος “. Για την ίδια υπόθεση η SIT καταδικάσθηκε σε πρόστιμο 10,5 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων και μία δωρεά 140.000 φράγκων στον  ερυθρό σταυρό.

Απο τους δύο αξιωματούχους της Γκαζπρομ, ο ενας υπηρέτησε στην διοικησή της (τομέας μεταφοράς αερίου)απο το 1991 ως το 2008. Ο αλλος ηταν ηταν υφιστάμενός του. Ο γιός του δεύτερου είναι μέτοχος σε εταιρεία προμηθευτή της Gazprom στην οποία συμμετέχει ως μέτοχος και ο πρώτος απο τους κατηγορούμενους.

Ο σημαντικότερος, πρώτος αξιωματούχος, βρισκόταν στη διοίκηση της εταιρείας ως το 2008, ηταν στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού της Ρωσίας και επικεφαλής της κολοσσού του γκαζιού, Βίκτωρα Τσερνομύρντιν. Ο δεύτερος αξιωματούχος υπηρετεί ακόμα.

Το συμβόλαιο ανάμεσα στους δύο Ρώσους και την εταιρεία τους και στον προμηθευτή, την θυγατρική της SIemens, με ημερομηνες 12 Ιανουαρίου,14 Μαίου και 15 Ιουνίου του 2004, αφορούσαν την  καταβολή 3,7 εκατομμυρίων δολλαρίων στους δύο αξιωματούχους για να αγοράσουν τουρμπίνες απο την γερμανοσουηδική εταιρεία, αξίας ύψους ανω των 160 εκ δολλαρίων, για τις ανάγκες κατασκευής του αγωγού Γιαμάλ, που φέρνει αέριο στην κέντρική Ευρώπη μέσω Λευκορωσίας και Πολωνίας. Ελβετοί εισαγγελείς μπορούν να αποδείξουν οτι συνολικά η Siemens (Siemens Industrial Turbomachinery
-SIT) θα “εγραφε” καθαρό κέρδος 10.6 εκατομμυρίων δολλαρίων ή 6,5% επι του συνόλου του κόστους για τα εργα Γιαμάλ-2 , Οχίτσκαγια και Βουχτύνσκαγια της Ρωσικής εταιρείας, για τον αγωγό απο την Σιβηρία πρός τη Γερμανία.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελεία της Βέρνης αποκάλυψε το σκάνδαλο μέσω απο λογαριασμούς τοποθετημένους σε γαλλικές τράπεζες στην Ελβετία, που είχαν απαρατήρητοι στο “κουβάρι” του γενικότερου σκανδάλου της Siemens. Στο σύνολο των λογαριασμών που αποκαλύφθηκαν εμφανίζονται και οι πληρωμές απο στελέχη της γαλλικής εταιρείας Αλστόμ για την κατασκευή του ρώσικου αγωγού που συνδέει τη Βουλγαρία με την Ελλάδα και στη συνέχεια διατρέχει την Ελλάδα. Είναι πληρωμές απο τη γαλλική εταιρεία πρός στελέχη σε θυγατρικές των Ρώσων, που δέν εχουν σχέση με την κυρίως υπόθεση, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχο εργο.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελεία δέν τις αξιολόγησε ποινικά επειδή τα ποσά ήταν μικρότερα. Τα δύο στελέχη της ρώσικης εταιρείας που κατηγορούνται, αμφισβητούν την ενοχή τους δια των νομικών τους εκπροσώπων.  Μάλιστα, ο δικηγόρος του ενός απάντησε σε ερώτημα της ελβετικής εφημερίδας Tagesanzeiger, που διεξήγαγε τη σχετική ερευνα με την Sueddeutsche Zeitung και την “Καθημερινή”, οτι ο πελάτης του αρνείται ολες τις κατηγορίες. Σύμφωνα με πληροφορίες και το αλλο στέλεχος της Γκαζπρομ αρνείται τις κατηγορίες.

Η ελβετική ομοσπονδιακή εισαγγελεία μπορεί να αποδείξει καταβολές μέσω της Κύπρου, ύψους 3.7 εκατομμυρίων δολλαρίων, την διετία 2004-2006. Οι καταβολές εγιναν τμηματικά (pro rata ) σε 7 δόσεις.

Μέσω της γαλλικής Alstom οι αποκαλύψεις

Το 2008 οι Ελβετοί εκαναν ερευνες για ενα ευρύτατο δίκυτο δωροδωκιών της γαλλικής εταιρείας Alstom σε πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και στη Ρωσία. Στη διάρκεια αυτής της έρευνας “έπεσαν” πάνω σε λογαριασμούς σε γαλλικές τράπεζες και μία εταιρεία “προώθησης συμβολαίων” στο Λουγκάνο, με την ονομασία Alstom Prom. Οι ερευνες αυτές οδήγησαν σε συνεργασία ορισμένων υπόπτων ή κατηγορουμένων της γαλλικής εταιρείας με τις ελβετικές αρχές. Ετσι αρχισε η εμπλοκή των Ρώσων που συνέχισαν να εισπράττουν απο τους Γερμανούς, πάντα κατα την ελβετική εισαγγελεία, μέσω της ίδιας κατασκευής που είχαν χρησιμοποιήσει για να εισπράττουν “μίζες”απο τους Γάλλους.

Ενας απο τους κατηγορούμενους που ηταν στο διοικητικό συμβούλιο του ρώσικου κολοσσού εμφανίσθηκε στην ανάκριση με τον Ρώσο πρόξενο την παρουσία του οποίου απαγόρευσε η Ελβετός εισαγγελέας. Οι Ρώσοι διαμαρτυρήθηκαν για αυτό.

Οι “μίζες”της ABB και της Alstom, που επίσης κατεβλήθησαν μέσω της ιδίας οδού στους δύο Ρώσους, είναι χωρίς νομικό αντίκρυσμα στην Ελβετία, καθώς η δωροδωκία αλλοδαπών αξιωματούχων έγινε αδίκημα αργότερα στην χώρα.

 

Πηγή: Καθημερινή