Μητσοτάκης: Να φύγουν τα τουρκικά πλοία από την περιοχή για να γίνει διάλογος -Μήνυμα σε Τουρκία και ΕΕ
Υπό την απειλή κυρώσεων η ΕΕ πιέζει την Τουρκία να αποκλιμακώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Ελλάδα. Ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Ερντογάν και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέσω συνέντευξης στο CNN.
Κάλεσε την Τουρκία πρώτα «να σταματήσει τις προβοκάτσιες» και στη συνέχεια «να συζητήσουμε σαν πολιτισμένοι γείτονες». Νωρίτερα, κατά την Σύνοδο Κορυφής, ενημέρωσε τους ομολόγους του για τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου από τις κινήσεις του τουρκικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο και σύμφωνα με πληροφορίες ξεκαθάρισε προς τους ομολόγους του, ότι για να ξεκινήσουν εκ νέου οι διερευνητικές επαφές θα πρέπει πρώτα να φύγουν τα τουρκικά πλοία από την περιοχή.
«Η Ελλάδα έχει τονίσει ότι δεν θα δεχθεί ούτε εκβιασμούς, ούτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της», όπως έχει δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης.
Παρά το γεγονός ότι η έκτακτη Σύνοδος που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη είχε ως μοναδικό θέμα τις κυρώσεις της ΕΕ στην Λευκορωσία, ύστερα από τις παρεμβάσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού και του κύπριου Προέδρου έγινε ολόκληρος κύκλος συζήτησης για την τουρκική παραβατικότητα και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην Αθήνα υπάρχει ικανοποίηση για την στήριξη που σημειώθηκε από άλλους ηγέτες και κυρίως για το γεγονός ότι «όλες οι επιλογές θα βρίσκονται πάνω στο τραπέζι» στην Σύνοδο του Σεπτεμβρίου που θα αφορά την Τουρκία. Ο δρόμος για κυρώσεις στην Άγκυρα στην ουσία έχει ανοίξει σε περίπτωση που συνεχίσει την τακτική των προκλήσεων και των παράνομων ενεργειών.
Με την συνέντευξη στο CNN, ο κ. Μητσοτάκης, θέλησε να στείλει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η κλιμάκωση είναι αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας και η Ελλάδα ναι μεν δεν θα κλιμακώσει την κατάσταση, αλλά αφετέρου δεν θα ανεχθεί παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων και την δημιουργία τετελεσμένων. Ως τέλος της διαδρομής στην διένεξη με την Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, εφόσον η άλλη πλευρά σταματήσει τις προκλήσεις και καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών, έδειξε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Αν δεν μπορούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα μπορούμε πάντα να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο και να αποφασίσει αυτό», σημείωσε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην Κριστιάν Αμανπούρ.
Πηγή: iefimerida.gr