Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι -Αυτή η εποχή έχει περάσει
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά σχετικά με το μεταναστευτικό, ξεκαθάρισε πως πλέον «η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, αυτή η εποχή έχει περάσει. Τα σύνορα πλέον φυλάσσονται».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε πως ο καταυλισμός στο Bαθύ της Σάμου θα κλείσει και εκεί θα δημιουργηθεί δομή μεγαλύτερη από αυτή που είχε αναφερθεί αρχικά και θα είναι μακριά από την πόλη. Ανέφερε ακόμα «τι είναι καλύτερο για τη Σάμο; Να έχει 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες στο Βαθύ ή μια οργανωμένη δομή μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Σάμου μεγαλύτερη από αυτή που είχαμε πει αλλά όχι στο Βαθύ;». Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι «βέλτιστες λύσεις δεν υπάρχουν» και απευθυνόμενος στη Φώφη Γεννηματά είπε «σας καλώ να στηρίξετε κι εσείς αυτή τη λύση».
Γεννηματά: Το προσφυγικό μπορεί να εξελιχθεί σε εθνική τραγωδία
«Τι έχετε σκοπό να κάνετε; Θα καθιερώσετε αυτή την κατάσταση;», ρώτησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και κάλεσε νωρίτερα τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, χαρακτηρίζοντάς το «πρόβλημα της Ευρώπης και όχι της Ελλάδας», και εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρέπει «να υπάρξουν προγράμματα μετεγκατάστασης και αναλογική κατανομή στην ΕΕ», σημειώνοντας πως «δεν μπορεί το πρόβλημα του ασύλου να το έχουν μόνο οι χώρες πρώτης υποδοχής».
«Φυλάξτε επιτέλους τα σύνορά μας, ενισχύστε τις δυνάμεις, απαιτήστε κι άλλες δυνάμεις της Frontex» είπε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό.
Χρειάζονται μέτρα και όχι επικοινωνία
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να πάρει άμεσα ουσιαστικές πρωτοβουλίες. «Σταματήστε το χάιδεμα των ισχυρών. Αφήστε την επικοινωνία και μπείτε στην ουσία. Το αυγό του φιδιού παραμονεύει. Να θέσουμε τις δικές μας προτεραιότητες, τα δικά μας όρια. Πρώτον το Προσφυγικό Μεταναστευτικό είναι θέμα της Ευρώπης και όχι της Ελλάδας. Έχετε υποχρέωση να εξασφαλίσετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε χώρα μέλος θα αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Να υπάρξει άμεσα απόφαση της Ε.Ε. για νέα προγράμματα μετεγκατάστασης προσφύγων, σε όλες τις χώρες της Ένωσης. Να υπάρξει επιτέλους αναλογική κατανομή των βαρών. Με συγκεκριμένα μέτρα κατά χωρών, όπως η Ουγγαρία, που αρνούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις. Να υπάρξουν κυρώσεις οικονομικές», υποστήριξε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: «Να αλλάξει η κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας και να γίνονται επιστροφές και από την ενδοχώρα. Να προχωρήσουν οι διαδικασίες αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου. Δεν μπορεί το βάρος της εξέτασης του ασύλου να πέφτει μόνο σε χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Ως πρώτο βήμα να υπάρξει συμμετοχή της ΕΕ στις διαδικασίες εξέτασης ασύλου στην χώρα μας. Δεν αρκούν μόνο οι χρηματοδοτήσεις. Δεν ξεμπερδεύει η Ευρώπη μόνο με αυτές, έχει μεγαλύτερες και ευρύτερες ευθύνες».
Η κυρία Γεννηματά άφησε παράλληλα αιχμές για την πολιτική που ακολούθησε και με την οποία δέσμευσε τη χώρα ο κ. Τσίπρας. «Ο κ. Τσίπρας δέσμευσε τη χώρα μας σε αυτή την περιπέτεια. Για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους. Και σεις συνεχίζετε στα ίδια χνάρια. Δεν βλέπετε μπροστά σας τι έρχεται; Δεν βλέπετε ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό μπορεί να εξελιχθεί ακόμη και σε εθνική τραγωδία; Δεν μπορεί να φορτωνόμαστε εμείς όλο το πρόβλημα, να είμαστε οι μοναδικοί σχεδόν “πρόθυμοι” της Ευρώπης», σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Αποδοκίμασε επίσης τις αναφορές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα, υπογραμμίζοντας: «Είναι τραγικό πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ότι δεν γίνονται και κάθε μέρα βιασμοί, μόνο μια φορά στους έξι μήνες. Δηλαδή δεν τρέχει και τίποτα. Είναι κι αυτός ικανοποιημένος, καλά τα κάνανε. Ντροπή. Τι θα έλεγαν αν ήταν τα παιδιά τους; Τι θα κάναμε, κύριε πρωθυπουργέ, αν ήταν τα δικά μας παιδιά;».
Η Ευρώπη αρνήθηκε να πάρει ασυνόδευτα παιδιά
Στη συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός με την Φώφη Γεννηματά για το προσφυγικό αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη που έκανε για την αρνητική απάντηση που έλαβε από την Ευρώπη όσον αφορά την κατανομή 3.000 ασυνόδευτων παιδιών στις 27 χώρες. Όπως είπε ο πρωθυπουργός «υπάρχουν στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή 4.500 χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά. Προτείναμε στην Ευρώπη να κρατήσουμε εμείς τα 1.500 και τα άλλα 3.000 να κατανεμηθούν στις 27 χώρες. Δυστυχώς η απάντηση για τα συνοδευτικά παιδιά δεν ήταν θετική και αυτό δεν τιμά την Ευρώπη. Εμείς θα συνεχίσουμε να θέτουμε το θέμα με ευθύνη και σοβαρότητα. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας για το τι πρέπει να κάνουμε στη χώρα και αυτό μας διευκολύνει στην συζητήσεις μας στην Ευρώπη».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/mitsotakis-metanasteytiko-ellada-den-einai-xefrago-ampeli