Μείωση – καταδίκη για τους ανάπηρους το τσεκούρι στις συντάξεις τους

anapiroi-astynomia-mat

Αγανάκτηση από το πρωί έχει κυριέψει τους ανάπηρους όλης της χώρας, μετά από δημοσίευμα εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο μειώνονται κατά 25% οι αναπηρικές συντάξεις. Σύμφωνα με το δημοσίευμα που αναπαρήχθη αστραπιαία στο διαδίκτυο, οι αναπηρικές συντάξεις πρόκειται να μετατραπούν σε επίδομα, αν η κυβέρνηση προχωρήσει και ψηφίσει το συγκεκριμένο σχέδιο για το Ασφαλιστικό. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος μείνει ανάπηρος ύστερα από 15 χρόνια δουλειάς θα λάβει επίδομα αντί σύνταξης.

Το σχέδιο φέρεται να προβλέπει μείωση στις αναπηρικές συντάξεις με δύο τρόπους:

1. Με τον νέο ενιαίο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων (και των αναπηρικών) με βάση ολόκληρο τον ασφαλιστικό βίο και τα νέα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης, όπως επιβάλλει το προωθούμενο σχέδιο. Για παράδειγμα ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ με 67% αναπηρία, ο οποίος σήμερα λαμβάνει ολόκληρη την αναπηρική σύνταξη, με το νέο σχέδιο θα λαμβάνει τα τρία τέταρτα της σύνταξης. Το ίδιο θα ισχύσει και για παλιό ασφαλισμένο του ΙΚΑ με 20ετία.

2. Με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 67% ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει μόνο το 50% της εθνικής σύνταξης, ενώ με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 79% θα λαμβάνει το 75% της εθνικής σύνταξης. Δηλαδή, αν κάποιος ατυχής μείνει ανάπηρος ύστερα από 15 χρόνια δουλειάς θα λάβει επίδομα αντί σύνταξης.

Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όπως εξηγεί η δικηγόρος Ελένη Νάτση, που συνεργάζεται με το Σύλλογο Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βόρειας Ελλάδας σε θέματα του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού τομέα. Κι αυτό γιατί, τονίζει, οι αναπηρικές συντάξεις που παίρνουν όσοι έχουν αναπηρία ως 79%, εξανεμίζεται γρήγορα κάθε μήνα καθώς οι δικαιούχοι έχουν συμμετοχή τα φάρμακά τους. Όπως τονίζει η Ε.Νάτση, υπάρχουν συνταξιούχοι με ποσοστό 67% αναπηρία που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι όσοι έχουν αναπηρία κάτω του 80%, είναι υποχρεωμένοι να περνούν από την αρμόδια επιτροπή ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα για επανεκτίμηση της κατάστασης της υγείας τους και του βαθμού αναπηρίας τους. Και κάθε φορά, σύμφωνα με την πολιτική που ισχύει από την επιβολή των μνημονίων, οι αρμόδιες επιτροπές έχουν την εντολή να μειώνουν το ποσοστό αναπηρίας. Επίσης, πολλές κατηγορίες αναπήρων δικαιούνται φοροελαφρύνσεις και προνόμια, τα οποία όμως τα τελευταία χρόνια δεν τους δίνονται, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Αν σε αυτή τη κατάσταση προσθέσει κανείς το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να εργαστούν λόγω της αναπηρίας τους, αν προσθέσει επίσης τη πολύ μεγάλη πιθανότητα να πρέπει να πληρώσουν κάποιο δάνειο, τότε είναι πολύ ασφαλές το συμπέρασμα ότι μεγάλη μερίδα των ανάπηρων κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους και να μείνουν στο δρόμο.