Μείωση φόρων και δημόσιων δαπανών ζητά ο ΣΕΒ
Στο έλλειμμα εμπιστοσύνης αποδίδει ο ΣΕΒ την απουσία επενδύσεων, χαρακτηρίζοντας «ανεδαφική» την κυβερνητική αντίληψη ότι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις θα έλθουν μέσω αυτόματου πιλότου επειδή έκλεισε μέρος της πρώτης αξιολόγησης, όπως αναφέρει το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ, που κνυκλοφόρησε χθες. O Σύνδεσμος ζητεί μείωση των φορολογικών συντελεστών και περικοπή των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου για να βγει η οικονομία από το αδιέξοδο.
«Η επιχειρηματική κοινότητα περιμένει οι εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης να περιέχουν πρωτίστως δείγματα καλύτερης οικονομικής και πολιτικής διακυβέρνησης της χώρας» τονίζουν οι αναλυτές του ΣΕΒ, υπογραμμίζοντας ότι η εμπιιστοσύνη γκρεμίζεται σε μία νύκτα, ενώ κάνει χρόνια για να κτιστεί. Πρέπει να τεθούν φιλόδοξοι και ρεαλιστικοί στόχοι, να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα τους υλοποιήσουν και να υπάρξει η ειλικρινής αναγνώριση ότι η λύση στην οικονομική καχεξία της χώρας θα έλθει μόνον μέσα από την εξισορρόπηση της σχέσης κράτους και ιδιωτικού τομέα, μίας σχέσης που λειτουργεί σε βάρος του ιδιωτικού τομέα.
Γι’ αυτό χρειάζεται «αλλαγή του μείγματος πολιτικής με δεδομένους τους στόχους προσαρμογής, ώστε να έλθει η ανάπτυξη μία ώρα αρχύτερα. Απαιτείται άμεση μείωση των φορολογικών συντελεστών και κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις με ταυτόχρονη και αυτόματη περικοπή των λειτουργικών δαπανών του κράτους όσο η πάταξη της φοροδιαφυγής παραμένει ανέφικτη» υποστηρίζουν οι αναλυτές του ΣΕΒ
Μάλιστα εκτιμούν ότι «το ήδη αβάσταχτο επίπεδο της φορολογικής επιβάρυνσης για τους συνεπείς φορολογούμενους και τις οργανωμένες επιχειρήσεις είναι πιθανόν να αυξηθεί ακόμα περισσότερο… γιατί απαιτείται περαιτέρω προσαρμογή στις συντάξεις, τις οποίες το πολιτικό σύστημα αρνείται να χρηματοδοτήσει με περικοπή λειτουργικών δαπανών και αύξηση της παραγωγικότητας του δημοσίου, προσδοκώντας μία ανάπτυξη που δεν έρχεται από μόνη της».
Για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας ο ΣΕΒ τονίζει την εδραιωμένη τάση μετατόπισης προς ευέλικτες μορφές απασχόλησης με χαμηλότερες αποδοχές «Μία αγορά εργασίας που εξελίσσεται με τον τρόπο αυτό μπορεί να μην συμβαδίζει με την ανάταση της παραγωγικής βάσης της χώρας, αλλά με δεδομένη την αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών τροφοδοτεί την καλή πορεία των δημόσιων οικονομικών» υποστηρίζει. Τέλος, εκτιμά ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να περιλαμβάνουν άμεσες παρεμβάσεις όπως:
Eφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του μνημονίου χωρίς καθυστερήσεις, επιτάχυνση των απροκρατικοποιήσεων, αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων», μείωση των φορολογικών συντελεστών με ισοδύναμο πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, θέσπιση οριζόντιων φοροαπαλλαγών μέσω υπερεραποσβέσεων επενδυτικών δαπανών, μέτρα για την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, όπως ο επανσχεδιασμός του ΕΝΦΙΑ κλπ.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση επιχειρήσεων με μεγάλα πάγια, όπως ξενοδοχεία, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα για παραγωγικούς σκοπούς ακίνητα.