Μηνυτήρια αναφορά κατά της διοίκησης του ΕΛΓΑ για μη έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος χαλαζικής προστασίας

Μηνυτήρια αναφορά κατά της διοίκησης του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) καταθέτουν, την Τρίτη, στη Βέροια η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας και η Ένωση Κονσερβοποιιών Ελλάδας, καταγγέλλοντας για ολιγωρία τη διοίκησή του σε ό,τι αφορά την έγκαιρη εφαρμογή του εθνικού προγράμματος χαλαζικής προστασίας.

 

Όπως, μάλιστα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινοπραξίας Χρήστος Γιαννακάκης, “δεν θα μείνουμε μόνο στη μηνυτήρια αναφορά, αφού όταν συγκεντρώσουμε τα οικονομικά στοιχεία που θα αποτυπώνουν με ακρίβεια τη ζημιά που πάθαμε από το χαλάζι, που έπεσε την περίοδο Μαΐου και Ιουνίου, όταν το εθνικό χαλαζικό πρόγραμμα του ΕΛΓΑ θα έπρεπε να βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή, τότε θα καταθέσουμε και αγωγή για διεκδίκηση αποζημιώσεων από συνεταιριστικούς και ιδιωτικούς φορείς”.

 

Υπενθυμίζεται ότι το εθνικό πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ θα έπρεπε να βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή από τις 20 Μαρτίου, ωστόσο γραφειοκρατικά ζητήματα οδήγησαν τελικά στην υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία που ανέλαβε την εκτέλεσή του, τη 3D AE, μόλις στις 12 Ιουνίου.

 

Στο μεταξύ, επιπρόσθετο πρόβλημα για την έγκαιρη έναρξη του προγράμματος δημιούργησε σημείωση της σύμβασης, που δίνει το δικαίωμα στη 3D AE να ξεκινήσει το “έργο” της τέσσερις μήνες από την ημερομηνία υπογραφής των σχετικών εγγράφων.

 

Έτσι, όπως έγραψε πρόσφατα το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε πρόσφατο, ύστερα από συνομιλία του με τον πρόεδρο της 3D AE Δημήτρη Σκεπαστιανό, “με μεσολάβηση της Τράπεζας Πειραιώς, που χρηματοδότησε την εταιρεία με 200-300.00 ευρώ για τα λειτουργικά της έξοδα, το πρώτο αεροσκάφος χαλαζικής προστασίας της εταιρείας ήταν έτοιμο να πετάξει στους αιθέρες στις 25 Ιουνίου”. Το δεύτερο αεροσκάφος χαλαζικής προστασίας της εταιρείας θα είναι έτοιμο να πετάξει εντός των επόμενων ημερών και το τρίτο σε 20 ημέρες, αφού ακόμα και τα δύο βρίσκονται για συντήρηση, όπως είχε αναφέρει ο κ. Σκεπαστιανός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Σκεπαστιανός είχε αναφέρει ακόμη πως η εταιρεία είχε ενημερώσει τον ΕΛΓΑ ότι μπορεί να διαθέσει το ένα αεροσκάφος αμέσως, μετά την ημερομηνία υπογραφής της πενταετούς σύμβασης στις 12 Ιουνίου και παρά την τετράμηνη παράταση προθεσμίας που δίνει η ίδια η σύμβαση, “ωστόσο θέλανε και τα τρία μαζί και έτσι δεν ξεκινήσαμε την εφαρμογή του προγράμματος”.

 

Σημειώνεται ότι η νέα σύμβαση προβλέπει επέκταση κατά 200.000 στρέμματα της έκτασης που θα καλύπτεται (δηλαδή συνολικά 5,2 εκατ. στρέμματα), καθώς και παράταση του χρονικού διαστήματος προστασίας από 20 Μαρτίου μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου και όχι από 10 Απριλίου, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

 

Η σπορά των νεφών και το έργο των αεροσκαφών 

 

Η εφαρμογή του εθνικού προγράμματος χαλαζικής προστασίας περιλαμβάνει πρόγνωση εμφάνισης χαλαζόπτωσης, παρακολούθηση των καταιγίδων με τέσσερα ραντάρ καιρού, στις τοποθεσίες Φίλυρο, Λιόπρασο, Θεσσαλονίκη και Λάρισα και σπορά των καταιγίδων από ειδικά εξοπλισμένα αεροσκάφη με φυσίγγια ιωδιούχου αργύρου που βρίσκονται στα φτερά και την κοιλία και λειτουργία ενός δικτύου χαλαζομέτρων.

 

Υπογραμμίζεται ότι, όταν ξεσπάσει καταιγίδα με χαλάζι, το αεροσκάφος βρίσκεται ήδη στον ουρανό και κοντά στην περιοχή που “δονείται”. Στη συνέχεια προσεγγίζει την περιοχή που τροφοδοτεί την καταιγίδα και σε κατάλληλο ύψος αφήνει υλικό σποράς στο νέφος, αυξάνοντας ουσιαστικά τον αριθμό των χαλαζοκόκκων και μειώνοντας ταυτόχρονα το μέγεθός τους. Και έτσι, οι χαλαζόκοκκοι, όντας υπεράριθμοι και μικρότερου μεγέθους, μέχρι να πέσουν στο έδαφος λιώνουν ή είναι τόσο μικροί, που δεν δημιουργούν προβλήματα στις καλλιέργειες.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ