Μέτρα για το δημοσιονομικό κενό
Καμία διάθεση συμβιβασμού σχετικά με το ύψος του δημοσιονομικού κενού δεν έδειξαν οι δανειστές κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στο Παρίσι, εμμένοντας από την πρώτη στιγμή στο γεγονός ότι τα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχει άμεση ανάγκη λήψης νέων μέτρων, ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
«Δεν απέρριψαν στο σύνολό του το ελληνικό πακέτο που παρουσιάστηκε από την ελληνική πλευρά για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού», έλεγαν αρμόδιες πηγές, προσθέτοντας όμως πως «επέμεναν ότι για να αποδώσει το πακέτο, θα πρέπει να ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα».
Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, ακόμα και τις στιγμές που φάνηκε διάθεση προσέγγισης σε κάποιο θέμα, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ δημιουργούσαν νέα προσκόμματα ώστε να μην επιτευχθεί συμφωνία για το δημοσιονομικό.Πρώτη θέση στις απαιτήσεις τους έχουν οι αλλαγές στον ΦΠΑ, καθώς επιμένουν στην κατάργηση των εξαιρέσεων, αλλά και στην αύξηση των χαμηλών συντελεστών, ώστε να έρθουν «σίγουρα χρήματα στο ταμείο».
Οι δανειστές επανέλαβαν αρκετές φορές ότι η πορεία του προϋπολογισμού στο 10μηνο, όπου καταγράφεται «τρύπα» ύψους 1,2 δισ. ευρώ στα έσοδα, αποτελεί απόδειξη των προβλέψεών τους.
Σε αυτό το πλαίσιο επιμένουν ότι θα πρέπει το αποθεματικό του 2015 να φτάσει το 1,2 δισ. ευρώ, οι ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις να μην είναι τόσο «προνομιακές» για τις επιχειρήσεις, ενώ αντίστοιχα να δοθούν περισσότερα κίνητρα για τους ιδιώτες, ενώ και γι’ αυτό το αποθεματικό του 2015 θα πρέπει να φτάσει το 1,2 δισ. ευρώ, για να καλυφθούν νέες αστοχίες.
Σε αυτές, όπως έλεγαν οι δανειστές, θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι προβλέψεις τους ότι οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ θα είναι χαμηλότερες κατά 200 με 300 εκατ. ευρώ.