Μετά το μεσημέρι ο ανασχηματισμός
Λίγο μετά το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσει ο κύκλος επαφών του Πρωθυπουργού με τα στελέχη που έχουν επιλεγεί για να στελεχώσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Το πάζλ του ανασχηματισμού έχει, σε σημαντικό βαθμό, ήδη συμπληρωθεί καθώς το προηγούμενο διάστημα ο κ. Αντ. Σαμαράς βρισκόταν σε ανοικτή γραμμή με τον κ. Ευ. Βενιζέλο, ενώ χθες ο Πρωθυπουργός πέρασε πολλές ώρες με τους στενούς του συνεργάτες προκειμένου να οριστικοποιηθεί το σχήμα.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για ριζική ανανέωση καθώς οι μισοί, αν όχι περισσότεροι, από τους σημερινούς υπουργούς θα αποχωρήσουν ή μετακινηθούν ενώ σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος οφείλουν να εξασφαλίσουν ότι το νέο σχήμα θα έχει «συνέχεια», ειδικά σε χαρτοφυλάκια όπου βρίσκονται σε εξέλιξη παρεμβάσεις συμφωνημένες με τους πιστωτές της χώρας.
Το Μέγαρο Μαξίμου επέτυχε, σε μεγάλο βαθμό, να ελέγξει τις διαρροές σχετικά με τα πρόσωπα του νέου σχήματος, γεγονός που εξηγεί την ονοματολογία των προηγούμενων ημερών αλλά και το βαθμό αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει μέχρι και τώρα τις διακινούμενες πληροφορίες.
Δεδομένο είναι ότι ο κ. Γιάννης Στουρνάρας αποχωρεί από το γραφείο της οδού Νίκης και αναμένεται να είναι ο νέος επικεφαλής της Τράπεζας Ελλάδος. Για τη θέση του ακούστηκαν διάφορα σενάρια, που πάντως είτε δεν επιβεβαιώνονταν είτε διαψεύδονταν εμφατικά, όπως οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες το απόγευμα περι υπουργοποίησης του καθηγητή κ. Νίκου Οικονομίδη. Επίσης, παρά το γεγονός ότι ετέθη ως σενάριο, κυβερνητικές πηγές διέψευδαν το διαχωρισμό του σημερινού Υπουργείου σε Οικονομίας και Οικονομιών. Εφόσον κάτι δεν αλλάξει, ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να παραμείνει αναπληρωτής Υπουργός, προκειμένου να υπάρξει «συνέχεια» της ομάδας που θα αναλάβει το νέο κύκλο διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Επίσης, από πλευράς Μαξίμου ενεργή εμπλοκή θα συνεχίσουν να έχουν οι κ.κ. Χρ. Λαζαρίδης και Στ. Παπασταύρου. Δεν αποκλείεται να υπάρξει αλλαγή του κ. Γ. Μαυραγάνη, ανάλογα και με το σχεδιασμό για το πρόσωπο που θα αναλάβει επικεφαλής της Γεν. Γραμματείας Δημοσίων Εσόσων.
Δεδομένη είναι η διατήρηση των υπουργών στα χαρτοφυλάκια Εξωτερικών (Βενιζέλος), Άμυνας (Αβραμόπουλος), Επικρατείας (Σταμάτης) ενώ πολλές πιθανότητες παραμονής έχει η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη (Τουρισμού) και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Το όνομα του τελευταίου ενεπλάκη σε σενάρια ακόμη και για τη θέση του νέου Υπουργού Οικονομικών, ωστόσο το πιθανότερο σενάριο είναι να παραμείνει στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο εκσυγχρονισμού και κινητικότητας στο Δημόσιο.
Εντός κυβέρνησης, αλλά πιθανά σε παραγωγικό υπουργείο, αναμένεται να είναι ο μέχρι σήμερα υπουργός Δημ. Τάξεως Νίκος Δένδιας ενώ αντικρουόμενες είναι οι εισηγήσεις για τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς αναγνωρίζεται μεν η εργατικότητα και μαχητικότητά του, ωστόσο σημειώνεται και η ανάγκη εκτόνωσης της έντασης που κυριαρχεί μεταξύ κυβέρνησης και συνδικαλιστών στο χώρο της Υγείας. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, δε, η συμμετοχή του κ. Γεωργιάδη θα εξαρτηθεί από την υπουργοποίηση ή μη του κ. Μάκη Βορίδη.
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, δεδομένοι στο σχήμα θεωρούνται οι Μιχ. Χρυσοχοϊδης, Γιάννης Μανιάτης, Φώφη Γεννηματά και αναμένεται η είσοδος του Ανδρέα Λοβέρδου, με τις πληροφορίες να τον φέρουν στο Αγροτικής Ανάπτυξης αντί του Αθανάσιου Τσαυτάρη. Αρνητικό στοιχείο για το συγκεκριμένο σενάριο είναι ότι ο κ. Λοβέρδος εκλέγεται στη Β’ Αθήνας, δεν έχει – δηλαδή – ερείσματα στις αγροτικές περιοχές.
Πλην του κ. Τσαυτάρη, στην ανάγκη ανανέωσης του σχήματος περιλαμβάνονται και οι πληροφορίες που θέλουν σημαντικό αριθμό υπουργείων (Παιδείας, Πολιτισμού, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, Μακεδονίας – Θράκης κ.α.) να αλλάζουν ηγετική ομάδα. Αμέσως μετά την οριστικοποίηση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου – το οποίο αναμένεται να ορκισθεί αύριο – θα υπάρξει κύκλος αλλαγών και σε θέσεις στην κρατική μηχανή.