Μετ’ εμποδίων η ρύθμιση χρεών
Αλλάζει «επί το αυστηρότερο» η ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία μετά τις 15 Οκτωβρίου, και εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί σε αυτή θα βρεθούν αντιμέτωποι με αύξηση επιτοκίου, μείωση του αριθμού των δόσεων ή ακόμα και με απώλεια της ρύθμισής τους.
Εντός των ημερών αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση με την οποία θα εξειδικεύονται τα νέα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που έχουν ψηφιστεί με το νέο μνημόνιο και θα πρέπει να τηρούν οι περίπου 920.000 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς το Δημόσιο σε έως και 100 μηνιαίες δόσεις.
Οι αλλαγές που έρχονται προβλέπουν:
• Αυξάνεται στο 5% από 3% σήμερα το επιτόκιο για τη ρύθμιση των εκατό δόσεων για όσους έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ. Ετσι, για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ρυθμίσει οφειλή 10.000 ευρώ, ο ετήσιος τόκος ανεβαίνει στα 500 ευρώ αντί των 300 ευρώ σήμερα.
Για φορολογουμένους με χαμηλότερες οφειλές έως 5.000 ευρώ για να μην ισχύσει επιτόκιο 5% θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
• Ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα.
• Η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη σύμφωνα με το Ε9 είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ.
• Το ετήσιο εισόδημά του να μην υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.
Τι σημαίνει αυτό; Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος εμπίπτει σε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις, τότε αυτομάτως αυξάνεται το ποσό της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης καθώς θα επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 5%. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ρυθμίσει μια οφειλή 5.000 ευρώ ενώ η εξόφληση του χρέους του μέχρι σήμερα είναι άτοκη, από τις 15 Οκτωβρίου και μετά η οφειλή του επιβαρύνεται με 250 ευρώ σε ετήσια βάση.
• Χάνουν τη ρύθμιση όσοι οφειλέτες δεν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους (ατομικές ή αυτές για τις οποίες υπάρχει ευθύνη καταβολής) μέσα σε τρεις μήνες από την προθεσμία πληρωμής. Ετσι, όσοι άφησαν ή θα αφήσουν απλήρωτο φόρο εισοδήματος ή φόρο ακινήτων, θα βρεθούν εκτός ρύθμισης, εκτός αν σπεύσουν και υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους με την Εφορία.
• Ομως οι… εκπλήξεις δεν περιορίζονται στην αύξηση του επιτοκίου. Κάποιοι θα υποχρεωθούν να εξοφλήσουν το χρέος τους σε πολύ λιγότερες δόσεις από όσες είχαν επιλέξει αρχικά.
Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στη μείωση του αριθμού των δόσεων για τους οφειλέτες που θα διαπιστωθεί με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία ότι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν την οφειλή τους σε λιγότερες δόσεις από τις αρχικά χορηγηθείσες. Μάλιστα, αυτό μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.
Ηδη, στους διαδρόμους της Καραγεώργη Σερβίας ακούγεται ότι πολλοί από αυτούς που ρύθμισαν σε 100 δόσεις, θα είναι ευχαριστημένοι αν τους μείνουν τελικά οι 50 δόσεις.
Ομως, όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσό που θα πρέπει να καταβάλλει ο φορολογούμενος κάθε μήνα για την εξόφληση του χρέους του.
Ετσι, όσοι φορολογούμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν μεγαλύτερη μηνιαία δόση θα χάσουν τη ρύθμιση καθώς δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτήν και θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.
Πηγή: Έθνος