Μέρκελ-Ολάντ: Η πόρτα είναι ανοιχτή, φέρτε σοβαρές και συγκεκριμένες προτάσεις
Στο Προεδρικό Μέγαρο υποδέχθηκε την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ ο Φρανσουά Ολάντ το απόγευμα της Δευτέρας προκειμένου να συζητήσουν για το ελληνικό ζήτημα, στον απόηχο του δημοψηφίσματος.
Στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες άφησαν ανοιχτή την πόρτα των διαπραγματεύσεων καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να κάνει γρήγορα προτάσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία.
«Η πόρτα είναι ανοιχτή για συνομιλίες» και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας πρέπει να κάνει «σοβαρές προτάσεις», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Υπάρχει μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Ευρώπη και για την Ελλάδα», όπως είπε, για να προσθέσει ότι «Τονίζω ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος … Επαφίεται στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάσει σοβαρές, αξιόπιστες προτάσεις που θα μπορέσουν να μετατραπούν σε ένα πρόγραμμα που θα δίνει μακροπρόθεσμη προοπτική, διότι η Ελλάδα χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη προοπτική στην ευρωζώνη με σταθερούς κανόνες, όπως και η ίδια η ευρωζώνη».
Από την πλευρά της η Άγγελα Μέρκελ σημείωσε επίσης ότι «η πόρτα είναι ανοικτή στις συζητήσεις», προσθέτοντας πως «όλοι πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα» και υπογράμμισε ότι «ταυτοχρόνως, οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να εισέλθουμε σε νέες διαπραγματεύσεις για ένα ισχυρό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δεν πληρούνται ακόμη» σήμερα. Ο Αλέξης Τσίπρας, εξήγησε η ίδια, θα πρέπει να πει στην ευρωζώνη πώς θέλει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να υποβάλει «συγκεκριμένες προτάσεις» τις οποίες «αναμένουμε τώρα», για ένα «πρόγραμμα το οποίο θα επιτρέψει επίσης στην Ελλάδα να επανέλθει στην ευημερία».
«Είναι επείγουσα ανάγκη να γίνουν προτάσεις που θα μας επιτρέψουν να βρούμε μια έξοδο από την κατάσταση όπως αυτή παρουσιάζεται σήμερα», επέμεινε η καγκελάριος Μέρκελ. Η ίδια υπογράμμισε ότι θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη «η αντίδραση των 18 υπολοίπων χωρών» της ευρωζώνης μετά τη νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη χθες Κυριακή για την πρόταση των πιστωτών, καθώς «και αυτό επίσης είναι η δημοκρατία», όπως είπε. «Μοιραζόμαστε την εθνική μας κυριαρχία. Είμαστε (19 χώρες) με το ίδιο νόμισμα. Όλοι πρέπει να επιδεικνύουμε υπευθυνότητα και αλληλεγγύη», ανέφερε η Μέρκελ.
Οι επαφές των δύο ηγετών συνεχίστηκαν στο δείπνο που παρέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος στη Γερμανίδα καγκελάριο.
Αντίστοιχες δηλώσεις έκαναν και άλλοι ηγέτες της Ευρωζώνης, μία ημέρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δεχθεί βαθειές μεταρρυθμίσεις εάν θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή για το ελληνικό «όχι» στο δημοψήφισμα. Οπως σημείωσε, η κυβέρνησή του δεν προτίθεται να εισφέρει άλλα κεφάλαια στην Ελλάδα αν δεν είναι αποφασισμένη για μεταρρυθμίσεις. «Αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν, είμαστε σε αδιέξοδο … δεν υπάρχει άλλη επιλογή, θα πρέπει να δεχθούν βαθειές μεταρρυθμίσεις». Οπως ανέφερε οι δανειστές δεν πρόκειται να συντάξουν νέα πρόταση και θα πρέπει η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει την δική της πριν την συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών την Τρίτη.
Τηλεφωνική συνομιλία Μέρκελ – Τσίπρα
Σημειώνεται ότι από το πρωί ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει διαδοχικές τηλεφωνικές επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, μεταξύ αυτών και με την κ.Μέρκελ.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει αύριο στη Σύνοδο Κορυφής τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας, είπε στην Άγκελα Μέρκελ πως ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε υπέρ της παραμονής ή όχι στο ευρώ αλλά για το εάν θα ζήσει με αξιοπρέπεια. Όπως τόνισε ο ίδιος ,τα μέτρα που θα περιγράφονται στη συμφωνία θα επιβληθούν στον ελληνικό λαό, ο οποίος θα πληρώσει και το τίμημα.
Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να φέρει τις νέες ελληνικές προτάσεις στη σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης ώστε να αυτές να συζητηθούν διεξοδικά.