Μέρκελ: Εστιάζουμε στο να μείνει η Ελλάδα εντός ευρώ
«Όλες μας οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ», δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «οι Έλληνες θα ψηφίσουν υπεύθυνα», αλλά επανέλαβε ότι εξακολουθεί να ισχύει η αρχή «αλληλεγγύη έναντι μεταρρυθμίσεων».
«Δεν θα αποκαλούσα αυτή την εβδομάδα, ”μοιραία” για το ευρώ. Πάντα έλεγα ότι η ευρωκρίση δεν έχει ξεπεραστεί εντελώς. Αυτό ίσχυε για την περασμένη εβδομάδα, για τις τελευταίες του 2014 και ισχύει και για τις τρέχουσες (εβδομάδες)» απάντησε η καγκελάριος, ερωτηθείσα σχετικά με την επικείμενη απόφαση της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων- ως ανάχωμα στον αποπληθωρισμό στην ευρωζώνη- καθώς και για τις εκλογές της Κυριακής στην χώρα μας.
Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε επίσης ότι η ΕΚΤ – κατά την συνεδρίαση της 22ας Ιανουαρίου- θα λάβει την όποια απόφασή της με απόλυτη ανεξαρτησία.
Ενστάσεις για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων εξέφρασε από την πλευρά του ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, ο εκπρόσωπος του κόμματος της Άνγκελας Μέρκελ, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), για δημοσιονομικές υποθέσεις στη Μπούντεσταγκ, την κάτω Βουλή της Γερμανίας.
«Δεν έχω πειστεί ότι υπάρχει ανάγκη για ένα μαζικό πρόγραμμα αγοράς κρατικού χρέους»,
«Το λογικό θα ήταν να περιμένουμε πρώτα τα αποτελέσματα των μέτρων τα οποία έχουν ληφθεί ήδη. Η ΕΚΤ θα δημιουργούσε η ίδια σοβαρά προβλήματα στον εαυτό της εάν υποστήριζε τις υπερβολές στις χρηματαγορές διαμέσου μιας πλημμύρας πλεονάζουσας ρευστότητας», όπως σημείωσε.
Η Μπούντεσμπανκ, η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί πως η εφαρμογή πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ ισοδυναμεί με τη χρηματοδότηση δημοσιονομικά ανεύθυνων κυβερνήσεων της ευρωζώνης και ότι υπάρχει κίνδυνος να εκτεθούν σε κίνδυνο οι Γερμανοί φορολογούμενοι, υπενθυμίζει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ενώ προσπαθεί ως και την τελευταία στιγμή να επιβάλει περιορισμούς στο πρόγραμμα.
Το σκεπτικό αυτό τυγχάνει ευρείας αποδοχής στους κόλπους των συντηρητικών όπως ο Μπάρτλε, ο οποίος θεωρείται στενά συνδεδεμένος με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά στους κόλπους των ευρωσκεπτικιστών στη Γερμανία, που έχουν αποπειραθεί ανεπιτυχώς να εμποδίσουν κάθε τέτοια κίνηση από μέρους της ΕΚΤ.