Μέχρι τέλος του μήνα διορίζονται 10.000 αναπληρωτές

kathigitria-mathites

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα σχολεία που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, οπότε και θα ξεκινήσει το πρώτο κύμα προσλήψεων αναπληρωτών στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Όπως τόνισε χθες στο «ΕΘΝΟΣ» η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας Ευφροσύνη Κιάου, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν διοριστεί περισσότεροι από 10.000 αναπληρωτές, δίνοντας προτεραιότητα στα σχολεία που δεν έχουν ανοίξει ακόμη (κυρίως μονοθέσια απομακρυσμένων ορεινών και νησιώτικών περιοχών) της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στα ολοήμερά, αλλά και στη Γ΄τάξη του λυκείου και πιο συγκεκριμένα σε καθηγητές που χρειάζονται για τη διδασκαλία των πανελλαδικών εξεταζόμενων μαθημάτων.

Οι αιτήσεις

Την περσινή χρονιά , σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, είχαν προσληφθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 10.200 αναπληρωτές. «Εκτιμώ ότι φέτος στο ίδιο διάστημα και παρά τις καθυστερήσεις που υπήρξαν με τη διαδικασία των αιτήσεων, θα φτάσουμε τον ίδιο αριθμό προσλήψεων σε σχέση με πέρυσι και κάνουμε ότι μπορούμε για να τον ξεπεράσουμε».

Η κ. Κιάου υποστήριξε ότι από τα μέσα της επομένης εβδομάδας, οπότε θα ξεκινήσουν οι πρώτες προσλήψεις, θα δοθεί προτεραιότητα σε νηπιιαγωγεία και δημοτικά, στα ολοήμερα, τα οποία – όπως σημείωσε η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας – έχουν πολύ μεγάλη σημασία για τις εργαζόμενες μητέρες, καθώς και σε βασικές ειδικότητες στη Δευτεροβάθμια, δηλαδή φιλολόγους, μαθηματικούς κ.λπ.

«Επίσης, ταχύτατα θα γίνουν οι προσλήψεις και για τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου που εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο», πρόσθεσε η κ. Κιάου. Πάντως, μέχρι τα τέλη αυτής της εβδομάδας, η υπουργός Παιδείας θα ενημερώσει αναλυτικά για το χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων, δίνοντας συγκεκριμένους αριθμούς ανά περιφέρεια και ειδικότητα. Σημειώνεται πως η απελθούσα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καθώς και η υπηρεσιακή υπουργός έχουν εξασφαλίσει πιστώσεις για 19.000 προσλήψεις αναπληρωτών. Από αυτές, οι 12.000 θα γίνουν από κονδύλια του ΕΣΠΑ, οι 3.000 από τον τακτικό προϋπολογισμό και άλλες 4.000 από πόρους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Τα κενά

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, τα λειτουργικά κενά στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι τεράστια, και «αγγίζουν» τις 13.000, ενώ ακόμη δεν γίνονται μαθήματα σε 272 νηπιαγωγεία και δημοτικά σε διάφορες περιοχές της χώρας όπως Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Αιτωλοακαρνανία, Ηράκλειο Κρήτης κ.α. Χιλιάδες κενά υπάρχουν και στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας.

Πηγή: Έθνος