Με ρουκέτες απαντά η Χαμάς στην εκεχειρία, ξαναρχίζει τις μάχες το Ισραήλ
Ξαναρχίζουν οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας μετά την παραβίαση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας από τη Χαμάς. Νωρίτερα, το Ισραήλ είχε αποδεχθεί αίτημα του ΟΗΕ για παράταση της εκεχειρίας κατά 24 ώρες, αίτημα που απέρριψε η Χαμάς, η οποία συνέχισε τη ρίψη ρουκετών.
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που οι Παλαιστίνιοι σπάσουν την εκεχειρία, τότε θα αναλάβει δράση.
«Μετά τα συνεχιζόμενα πυρά ρουκετών από τη Χαμάς σε όλη τη διάρκεια του ανθρωπιστικού παραθύρου, το οποίο συμφωνήθηκε για την ευημερία των αμάχων της Γάζας, (ο στρατός) θα επαναλάβει τις αεροπορικές, ναυτικές και χερσαίες επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας» ανέφερε ανακοίνωση του στρατού.
Λίγο μετά την ανακοίνωση, κάτοικοι της Γάζας ανέφεραν ότι περιοχές στα ανατολικά του παλαιστινιακού θύλακα δέχθηκαν βομβαρδισμούς.
Ισραηλινοί υπουργοί άφησαν να εννοηθεί ότι μια οριστική συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων με τη Χαμάς και τις άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις στη Γάζα, που πλέον μαίνονται για 20ή ημέρα, δεν είναι πιθανή.
Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 1.050 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των 20 ημερών, ενώ από την πλευρά του Ισραήλ έχουν χάσει τη ζωή τους 43 στρατιώτες και τρεις πολίτες.
Ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή από μια οβίδα κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού.
Από την πλευρά της, η Χαμάς αρνήθηκε να συμφωνήσει στην εκεχειρία και εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του εδάφους του Ισραήλ στις οποίες ήδη ο ισραηλινός στρατός απάντησε με «πυρά του πυροβολικού».
Συγκεκριμένα, οι σειρήνες ήχησαν στο νότιο και το κεντρικό Ισραήλ, προειδοποιώντας για εισερχόμενα πυρά, λίγες ώρες αφού οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι παρατείνουν μονομερώς την ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι δύο ρουκέτες έπληξαν χωράφια και ακόμη μία αναχαιτίστηκε από το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος.
«Καμία ανθρωπιστική εκεχειρία δεν μπορεί να ισχύσει χωρίς την απομάκρυνση των ισραηλινών αρμάτων μάχης από τη Γάζα, χωρίς οι κάτοικοι να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν τις σορούς να είναι ελεύθερα να κυκλοφορούν στη Γάζα», δήλωσε ο Φάουζι Μπάρχουμ, εκπρόσωπος της Χαμάς.
Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας απομάκρυνσης του στρατού από τη Γάζα έως ότου έχει εκμηδενιστεί η δύναμη πυρός της Χαμάς και κυρίως έχει καταστραφεί το υπόγειο δίκτυο με στοές και σήραγγες όπου κρύβει το οπλοστάσιό της, βρίσκονται τα επιχειρησιακά της κέντρα και απ’ όπου οι μαχητές της εξαπολύουν επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.
Η εκεχειρία του Σαββάτου επέτρεψε στους κατοίκους της Γάζας να περισυλλέξουν τους νεκρούς τους και να εφοδιαστούν σε τρόφιμα.
Βγαίνοντας στους δρόμους μόλις τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία στις 8 το πρωί του Σαββάτου βρέθηκαν μπροστά σε ένα σκηνικό καταστροφής.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα Άσραφ αλ Κούντρα, τουλάχιστον 147 σοροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια. Ο Νάσερ Τάταρ, διευθυντής του Σίφα, του κεντρικού νοσοκομείου της Γάζας, σημείωσε ότι οι περισσότερες σοροί εντοπίστηκαν στις συνοικίες Μπέιτ Χάνουν, Σατζάγια και Χαν Γιουνές.
Η Χαμάς συμβούλευσε τους εκτοπισμένους, περισσότεροι από 160.000 εκ των οποίων έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, να μην πλησιάζουν τα βομβαρδισμένα σπίτια και τις περιοχές όπου έχουν σημειωθεί συγκρούσεις, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να παραμένουν εκεί εκρηκτικοί μηχανισμοί που δεν έχουν εκραγεί, ή ακόμη να είναι παγιδευμένα τα κτίρια.
Δύο νεαροί Παλαιστίνιοι χτυπήθηκαν άγρια την Παρασκευή το βράδυ από μια ομάδα νεαρών Εβραίων στη συνοικία Νεβέ Γιάκοβ στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ, έγινε γνωστό το Σάββατο από την αστυνομία.
«Δύο Άραβες δέχθηκαν επίθεση προφανώς από νεαρούς Εβραίους» ανακοίνωσε η Λούμπα Σάμρι εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομία, διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν δεν έχουν γίνει συλλήψεις υπόπτων.
Οι δύο Παλαιστίνιοι, ηλικίας 20 ετών, που δέχθηκαν την επίθεση περπατούσαν στον δρόμο όταν νεαροί εβραίοι, που τους ζήτησαν τσιγάρο, έβγαλαν ξύλα και σιδερόβεργες και τους χτύπησαν, όπως διηγήθηκε ένα από τα θύματα στην εφημερίδα Haaretz.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο της επίθεσης «δεν κάλεσαν ασθενοφόρο».
«Οι συγγενείς τους αρνήθηκαν να περιμένουν το ασθενοφόρο που είχαμε καλέσει και τους μετέφεραν (στο νοσοκομείο) μόνοι τους» επεσήμανε από την πλευρά της η Σάμρι.
«Υπάρχει και άλλος δρόμος»
Χιλιάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ για να ζητήσουν τον τερματισμό της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.
Η διαδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από έκκληση αριστερών οργανώσεων, είναι η πιο σημαντική που έχουν διοργανώσει οι αντιτιθέμενοι στον πόλεμο μετά την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης στις 8 Ιουλίου.
Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γιτζάκ Ράμπιν παρά την προειδοποίηση της αστυνομίας η οποία είχε ανακοινώσει λίγες ώρες νωρίτερα ότι απαγορεύει τη διεξαγωγή της διαδήλωσης «για λόγους ασφαλείας», για τον φόβο εκτόξευσης ρουκετών από τη Γάζα.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πολλά πανό που έγραφαν: «Υπάρχει και άλλος δρόμος» εκτός από τον πόλεμο, «Ελευθερώστε τη Γάζα τώρα, αφήστε τους να ζήσουν», αναφερόμενοι στους κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα, «Σταματήστε τον πόλεμο και την κατοχή» της Δυτικής Όχθης.
Προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο
Στο διπλωματικό πεδίο, γίνονται διεθνείς προσπάθειες για τερματισμό των συγκρούσεων και τη διασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης εκεχειρίας υπό τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.
Την Παρασκευή το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ είχε απορρίψει μια πρόταση του Κέρι για επταήμερη εκεχειρία ώστε να γίνουν έμμεσες διαπραγματεύσεις.
Ο αμερικανός υπουργός προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της απόρριψης αναφερόμενος σε προβλήματα «ορολογίας», όμως το Ισραήλ χαρακτήρισε, σύμφωνα με τα ισραηλινά ραδιόφωνα, την πρόταση πολύ ευνοϊκή προς τη Χαμάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χθεσινή σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Τουρκίας και του Κατάρ, στο Παρίσι δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε μετά το πέρας της συνόδου ότι η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε μια συμφωνία που πρότειναν οι υπουργοί για επταήμερη κατάπαυση του πυρός.
Ο Νταβούτογλου επεσήμανε ότι οι συμμετέχοντες στη σύνοδο έφτασαν «πολύ κοντά στη συμφωνία μιας εκεχειρίας, όμως το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση την τελευταία στιγμή», πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν.
Ο ισραηλινός υπουργός Πολιτικής Άμυνας Γκιλάντ Ερντάν δήλωσε χθες ότι μια οριστική συμφωνία μοιάζει μακρινή, ενώ κανένας εκπρόσωπος του Ισραήλ, της Αιγύπτου ή της Παλαιστινιακής Αρχής δεν συμμετείχε στη σύνοδο του Παρισιού.
Ο αναπληρωτής ηγέτης του Ισλαμικού Τζιχάντ, μιας ένοπλης παλαιστινιακής ομάδας συμμάχου της Χαμάς, επεσήμανε ότι οι προσπάθειες μεσολάβησης της Αιγύπτου είναι ακόμη υπό εξέταση, όμως πρέπει να γίνουν βελτιώσεις και στο μεταξύ οι συγκρούσεις θα συνεχιστούν.