Με κάρτα κάνουν αγορές ένας στους δύο καταναλωτές

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Έκρηξη της χρήσης των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών λόγω capital controls, αλλά με μειωμένη την αξία των συναλλαγών εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή, άλλη μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνών Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) επιβεβαιώνει την άνοδο των πληρωμών στα σούπερ μάρκετ με πλαστικό χρήμα, αποτυπώνει δε και τις υψηλές προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις για αυτού του είδους τις συναλλαγές.

Ειδικότερα, η Τράπεζα της Ελλάδας στο πλαίσιο της «επισκόπησης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος» κάνει γνωστό ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2015 ο συνολικός αριθμός των καρτών (χρεωστικές και πιστωτικές) αυξήθηκε κατά 11,26% ή 1,4 εκατομμύρια κάρτες σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του ίδιου έτους και ανήλθε σε 14,2 εκατομμύρια.

Για το ίδιο εξεταζόμενο χρονικό διάστημα οι συναλλαγές ανέβηκαν κατά 59% και η συνολική αξία 12%. Όλο το 2015 καταγράφηκαν 281,2 εκατομμύρια συναλλαγές και ήταν συγκριτικά με το 2014 περισσότερες κατά 33%. Η αξία των περσινών συναλλαγών ανήλθε στα 53,2 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένη κατά 12% σε σχέση με εκείνη του 2014.

Επιστρέφοντας στο 2015 και συγκεκριμένα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα ανέβηκε σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο κατά 33,3%, στις 16. Ωστόσο η μέση αξία ανέβηκε μόλις κατά 0,6% στα 1.976 ευρώ. Ανά συναλλαγή, η μέση αξία για το σύνολο των καρτών ήταν μειωμένη κατά 29,6% στα 171 ευρώ σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Μελέτη του ΙΕΛΚΑ δείχνει πως ένας στους δύο καταναλωτές ψωνίζουν από τα σούπερ μάρκετ με κάρτες. Επιπλέον πριν από τον Ιούνιο του 2015 οι αγορές με κάρτες αντιστοιχούσαν μόλις στο 7,5% του συνόλου και τώρα εκτινάχθηκαν στο 35%. Ωστόσο το ΙΕΛΚΑ σημειώνει ότι το κόστος συναλλαγής (προμήθεια τράπεζας) για τις επιχειρήσεις με χρεωστική κάρτα ανέρχεται στο 1,7% των πωλήσεων όταν στις ΗΠΑ και την Αυστραλία κυμαίνεται μεταξύ 0,4% και 0,8%.

Η ανάλυση κόστους που πραγματοποίησε το ΙΕΛΚΑ είναι αποκαλυπτική για τις συνέπειες που έχει η αύξηση χρήσης πιστωτικών και ιδιαίτερα των χρεωστικών καρτών ως μέσο πληρωμής στο λιανεμπόριο τροφίμων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι οι παραπάνω εξελίξεις οδηγούν σε ετήσια αύξηση τους λειτουργικού κόστους των λιανεμπορικών επιχειρήσεων κατά 50 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,21% των πωλήσεων.

Το ποσό αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι οι κερδοφόρες επιχειρήσεις του κλάδου λειτουργούν με καθαρό περιθώριο κερδοφορίας προ φόρων της τάξης του 1%-1,5%. Από την παραπάνω ανάλυση γίνεται σαφές ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού του επιπλέον κόστους έχει προκληθεί από τον τετραπλασιασμό των συναλλαγών με τη χρήση χρεωστικής κάρτας και την αντιμετώπισή τους ως πιστωτικές στη χρέωσή τους.