Με γεμάτη ατζέντα ο Τσίπρας στη Μόσχα
Βαρύνουσα πολιτική σημασία αποκτούν το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και το τετ α τετ του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς η ελληνική πλευρά επιδιώκει να ενισχύσει τη γεωπολιτική θέση της χώρας και ταυτόχρονα να ξεπαγώσει τις ελληνορωσικές σχέσεις σε μια σειρά τομείς όπως η ενέργεια και η οικονομική συνεργασία.
Την ίδια χρονική στιγμή καταγράφονται αντιδράσεις στην Ευρώπη τόσο από την πλευρά της Γερμανίας όσο και από τις Βρυξέλλες, καταδεικνύοντας την ενόχλησή τους για τη διήμερη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Μόσχα, Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη. Αξίζει να υπογραμμιστεί και η χρονική σύμπτωση του ταξιδιού του κ. Τσίπρα στη Μόσχα, καθώς θα διεξάγεται ταυτόχρονα και η κρίσιμη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες.
Στη συνομιλία Τσίπρα – Πούτιν στη Μόσχα, αλλά και σε αυτή με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναμένεται να τεθούν οι βάσεις για την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, να αναβαθμιστούν η οικονομική συνεργασία σε σημαντικούς κλάδους, όπως ο τουρισμός, και οι εμπορικές σχέσεις που δοκιμάστηκαν από το εμπάργκο.
Για το εμπάργκο
Επίσης οι ηγέτες των δύο χωρών θα συζητήσουν θέματα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει από τις συζητήσεις στη Μόσχα ότι θα εξασφαλίσει απόφαση ή υπόσχεση για την άρση των περιορισμών εισαγωγής γεωργικών και ζωικών προϊόντων και θαλασσινών από την ΕΕ με στόχο να ξεκινήσει πρώτα αυτή από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ουγγαρία.
Πάντως, μείζον θέμα είναι η κατασκευή του αγωγού (Turkish Stream) που θα διέρχεται από το ελληνικό έδαφος, καθώς το ρωσικό σχέδιο αντιμετωπίζεται με καχυποψία από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης έκανε λόγο για προωθημένη συνεργασία στις ελληνορωσικές σχέσεις μέσω της κατασκευής επί ελληνικού εδάφους αγωγού μεταφοράς ρωσικού αερίου.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Αυγή της Κυριακής» ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι οι συναντήσεις και του ιδίου στη Μόσχα αλλά και το ταξίδι του πρωθυπουργού ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών, ενώ εκτίμησε ότι θα υποβοηθήσει «τα μέγιστα τη θέση της χώρας μας στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, την ώρα που η τελευταία αντιμετωπίζει τη νέα ελληνική κυβέρνηση με απίστευτη προκατάληψη και τη χώρα μας ως παραπεταμένη αποικία».
Την ίδια ώρα, πάντως, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη από Γερμανούς αξιωματούχους αλλά και από τις Βρυξέλλες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης διευκρίνισε στο Mega ότι «το ταξίδι του κ. Τσίπρα στη Μόσχα έχει να κάνει με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας», τονίζοντας ότι «ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Ελλάδας είναι σίγουρος».
Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «αυτό δεν σημαίνει ότι στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής η Ελλάδα δεν πρέπει να συζητάει, να επισκέπτεται άλλες χώρες, να προχωράει στη σύσφιγξη διμερών σχέσεων». Ξεκαθάρισε ακόμη ότι «το ταξίδι είχε κανονιστεί εδώ και πολύ καιρό» και ότι «δεν έχει κανέναν ιδιαίτερο συμβολισμό η ημερομηνία».
Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε πως η Αθήνα «δεν δέχεται παρεμβάσεις για το ποιες συναντήσεις θα κάνει» και επεσήμανε ότι «οι επιλογές είναι δικές μας».
Σημειώνεται ότι πριν από λίγες μέρες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσχοβισί είπε ότι «η Ρωσία δεν αποτελεί εναλλακτική για την Ελλάδα», ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να μη δυσαρεστήσει τους Ευρωπαίους εταίρους.
«Η κοινή θέση της ΕΕ»
Ειδικότερα, ο κ. Σουλτς σε συνέντευξή του στη «Hannoversche Allgemeine Zeitung» επεσήμανε ότι με τη λίστα μεταρρυθμίσεών του και την επίσκεψή του στο Βερολίνο ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε αρχίσει να ανακτά εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. Και τόνισε ότι θα ήταν «απαράδεκτο» εάν ο κ. Τσίπρας υπολογίζει ότι ως αντάλλαγμα για ρωσική βοήθεια «θα θέσει σε κίνδυνο την κοινή θέση της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη Ρωσία».
Ανάλογη στάση τήρησε και ο αντικαγκελάριος Ζ. Γκάμπριελ, καθώς σε συνέντευξή του στη «Rheinische Post» ανέφερε: «Δεν μπορώ να πιστέψω, με όλη την καλή διάθεση, ότι οποιοσδήποτε στην Αθήνα παίζει πραγματικά με τη σκέψη να στρέψει την πλάτη στην Ευρώπη και να πέσει στην αγκαλιά της Μόσχας».
Κριτική στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα άσκησε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Γκ. Κριχμπάουμ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα δηλώνει ότι αν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα μπορούσε να βρει τη «σωτηρία της ψυχής» της στη Μόσχα, τότε υπολογίζει σε «λάθος άλογο». Προσέθεσε δε ότι «όποιος, λοιπόν, θέλει ευρωπαϊκή βοήθεια, πρέπει η πυξίδα του να δείχνει προς τις Βρυξέλλες και όχι προς τη Μόσχα».
Πηγή: Έθνος