Με απόλυτη μυστικότητα τελέστηκε και η ταφή του Σερίφ Κουασί
Ο δεύτερος από τους δράστες της επίθεσης στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, ο Σερίφ Κουασί, τάφηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου σε ανώνυμο τάφο στο προάστιο Ζενβιλιέρ του Παρισιού, όπου κατοικούσε με την οικογένειά του.
Όπως συνέβη και με τον αδελφό του, τον Σαΐντ, που τάφηκε την προηγουμένη νύχτα στη Ρεμς, ο τάφος του Σερίφ είναι ανώνυμος, κατόπιν αιτήματος του δημάρχου που δεν ήθελε να μετατραπεί ο χώρος σε τόπο προσκυνήματος.
«Ο ενταφιασμός έγινε μυστικά στις 23.45. Η σύζυγός του δεν θέλησε να παραβρεθεί. Δεν υπήρχε κανείς» διευκρίνισε ο δήμος.
Ο δήμαρχος Πατρίς Λεκλέρκ εξήγησε ότι «δεν υπήρχε καμία άλλη νόμιμη οδός παρά μόνο να επιτρέψουμε τον ενταφιασμό του Σερίφ Κουασί». Ο ίδιος αρνήθηκε ωστόσο να ταφεί στον ίδιο χώρο ο Σαΐντ Κουασί, η ταφή του οποίου έγινε το βράδυ της Παρασκευής στη Ρεμς, σε έναν επίσης ανώνυμο τάφο.
Με βάση τη γαλλική νομοθεσία, οι συγγενείς του νεκρού μπορούν να ζητήσουν τον ενταφιασμό του μόνο στον δήμο όπου κατοικούν είτε εκεί όπου διαθέτουν οικογενειακό τάφο. Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι δημοτικές αρχές μπορούν να αρνηθούν.
Οι συγγενείς του τρίτου τζιχαντιστή, του Αμεντί Κουλιμπαλί, του δράστη της επίθεσης στο εβραϊκό παντοπωλείο, είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ακόμη δεν έχουν αποφασίσει εάν θα τον κηδέψουν στο Γκρινί όπου κατοικούν ή στο Μαλί, απ’ όπου κατάγεται η οικογένεια.
Δημοσκόπηση στη Γαλλία για τα σκίτσα του Μωάμεθ
Στη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ifop που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche, σε μια ερώτηση που υπενθυμίζει ότι «ορισμένοι μουσουλμάνοι αισθάνονται προσβεβλημένοι από τη δημοσίευση γελοιογραφιών του προφήτη Μωάμεθ», το 57% απάντησε ότι «δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη αυτές οι αντιδράσεις και να συνεχίσουν να δημοσιεύονται τέτοια σκίτσα» ενώ το 42% θεωρεί ότι «θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη αυτές οι αντιδράσεις και να αποφεύγεται η δημοσίευση». Το 1% δεν εξέφρασε άποψη.
Όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο και τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, οι Γάλλοι εμφανίζονται διχασμένοι: το 50% τάσσεται υπέρ του περιορισμού της, ενώ το 49% διαφωνεί και το 1% δεν απάντησε στο ερώτημα.
Στη συντριπτική πλειοψηφία τους (81%) οι ερωτηθέντες συμφωνούν να χάνουν τη γαλλική υπηκοότητα όσοι έχουν διπλή υπηκοότητα και έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες στο γαλλικό έδαφος.
Σχεδόν επτά στους δέκα (ποσοστό 68%) θεωρούν ότι θα πρέπει «να απαγορεύεται να επιστρέψουν στη Γαλλία οι γάλλοι πολίτες για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι πήγαν να πολεμήσουν σε χώρες ή περιοχές που ελέγχονται από τρομοκρατικές ομάδες».
Από την άλλη, το 57% των Γάλλων δεν επιθυμεί άλλες στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία, την Υεμένη ή τη Λιβύη και το 63% δεν θέλει να ενταθούν οι γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.
Η δημοσκόπηση ήταν τηλεφωνική και έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.003 προσώπων στο διάστημα 16-17 Ιανουαρίου.
«Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της θρησκείας»
Ο αρχισυντάκτης της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, Ζεράρ Μπιαρ, υπεραμύνθηκε σε συνέντευξή του των γελοιογραφιών του προφήτη Μωάμεθ που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι συμβάλλουν στην προάσπιση της «ελευθερίας της θρησκείας».
«Κάθε φορά που φτιάχνουμε ένα σκίτσο του Μωάμεθ, κάθε φορά που σκιτσάρουμε προφήτες ή τον Θεό, υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της θρησκείας» είπε ο Μπιαρ σύμφωνα με την αγγλική μετάφραση της συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.
Η συνέντευξη που θα μεταδοθεί ολόκληρη αργότερα σήμερα, είναι η πρώτη που παραχώρησε ο αρχισυντάκτης της Charlie Hebdo σε αμερικανικό δίκτυο μετά τις επιθέσεις της 7ης Ιανουαρίου από τους αδελφούς Κουασί στο Παρίσι.
Το Σάββατο, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στον Νίγηρα ενώ πολλές εκκλησίες πυρπολήθηκαν σε νέες βίαιες διαδηλώσεις με αφορμή τη δημοσίευση του σκίτσου του Μωάμεθ από την εφημερίδα.
«Εμείς λέμε ότι ο Θεός δεν μπορεί να είναι πολιτικό ή δημόσιο πρόσωπο. Πρέπει να είναι μια ιδιωτική μορφή. Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της θρησκείας» πρόσθεσε ο Μπιαρ.
«Πρόκειται ασφαλώς για την ελευθερία της έκφρασης αλλά επίσης και για την ελευθερία της θρησκείας. Η ελευθερία δεν πρέπει να είναι πολιτικό επιχείρημα» υπογράμμισε.
Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας απαντούσε σε ερωτήσεις του NBC αναφορικά με τις δηλώσεις που έκανε για το ίδιο θέμα ο Πάπας Φραγκίσκος ο οποίος καταδίκασε όσους σκοτώνουν στο όνομα του Θεού, προσθέτοντας ότι υπάρχουν όρια στην ελευθερία της έκφρασης και ότι δεν μπορεί κανείς να προσβάλει ή να κοροϊδεύει τις θρησκείες.