Μάχη χαρακωμάτων μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης… Στη μέση η Ελλάδα!
Μία σκληρή οικονομική «μάχη» βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και μάλιστα πεδίο των επιχειρήσεων είναι η Ελλάδα! Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν ήρθε στην Ευρωζώνη για να.. φύγει. Αντίθετα, ήρθε για να μείνει!
Αυτό δεν πολυαρέσει στους ευρωπαίους, οι οποίοι το 2009 ζήτησαν εσπευσμένα τη βοήθεια του ΔΝΤ για να αντιμετωπίσουν τη κρίση, καθώς αυτό είχε (;) τη τεχνογνωσία σε τέτοιες καταστάσεις αλλά και πολλά χρήματα. Φυσικά, τότε οι ευρωπαίοι ήξεραν πως δύσκολα θα ξεφορτωθούν το ΔΝΤ, ενώ είχαν ακουστεί «κραυγές» από ευρωπαίους αξιωματούχους να μην επιτραπεί να βάλει «πόδι» στην Ευρωζώνη το ΔΝΤ. Δεν εισακούστηκαν και τώρα που οι ευρωπαίοι θέλουν να διώξουν το Ταμείο, εκείνο λέει «όχι». Και θέλουν να το διώξουν γιατί αποτελεί το αυτί, το μάτι και το πορτοφόλι των Αμερικανών.
Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν πλέον να εξαρτώνται από τις διαθέσεις των Αμερικανών. Θεωρούν ότι έχουν θωρακίσει την ευρωζώνη και μπορούν να διαχειρίζονται μόνοι τα προβλήματά τους. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, το ΔΝΤ υπαναχωρούσε (προφανώς μετά από αμερικανική πίεση) και δεν έδινε τα χρήματα που είχε συμφωνήσει. Στην ουσία, ο Ομπάμα θα είχε πιάσει από το λαιμό όλη την ΕΕ… Αυτό θέλουν να αποφύγουν οι ευρωπαίοι… Και δυστυχώς, ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη σε ελληνικό έδαφος. Η κυβέρνηση αρχίζει να ψιθυρίζει ότι θα εκδιώξει το ΔΝΤ (προφανώς μετά από συνεννόηση, ενδεχομένως και παρότρυνση του Βερολίνου), ενώ το Ταμείο απαντά πως είναι αναγκαία ακόμη η παρουσία του.
Την επίσημη θέση του ΔΝΤ παρουσίασε η γενική διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ανάγκη «προληπτικής στήριξης» από τους επισήμους πιστωτές της. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει εφεξής χωρίς την χρηματοδοτική στήριξη του ΔΝΤ και της ΕΕ η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε πως είναι προφανώς απόφαση κάθε χώρας να αποφασίσει το πότε και πως θέλει να διαχειριστεί της οικονομική της κατάσταση.
«Με ικανοποίηση βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της, τόσο από δημοσιονομικής άποψης όσο και στο θέμα των αγορών, όπου έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση. Αλλά επίσης πιστεύουμε ότι για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και προκειμένου να αποδίδει διαρκώς ένα θετικό αποτέλεσμα, θα ήταν κατά την άποψη μας σε καλύτερη θέση εάν είχε προληπτική στήριξη», τόνισε η κ. Λαγκάρντ.
Η ίδια άφησε να εννοηθεί πως το σχήμα της εποπτείας θα διαφοροποιηθεί χωρίς ωστόσο να σχολιάσει τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις χρηματοδοτικές ανάγκες της τα επόμενα χρόνια, χωρίς οικονομική βοήθεια από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ. «Μιλάμε για μια εξέλιξη στη σχέση (τρόικας – Ελλάδας). Αλλά πιστεύουμε ότι η σχέση μπορεί να είναι πολύ βοηθητική για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και τελικά να καταφέρει να βαδίσει μόνη της», είπε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, προσθέτοντας πως το Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει με αποτελεσματικό τρόπο.
Η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στην ανάγκη υιοθέτησης μια πιο υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, προσθέτοντας πως υπάρχει «επαγρύπνηση» τόσο για τον αποπληθωρισμό όσο και για την ύφεση προκειμένου η ευρωζώνη να αποφύγει μια στασιμότητα αντίστοιχη με αυτή στην οποία περιήλθε η Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990. Η ίδια επανέλαβε πως οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να «κουμπώνουν» με τις ανάγκες κάθε χώρας, αλλά και ότι οι διαθρωτικές αλλαγές στον εργασιακό τομέα μπορούν να υποστηριχθούν από στοχευμένες δημοσιονομικές πολιτικές. Επανέλαβε δε τη θέση του ΔΝΤ για υλοποίηση μεγάλους εύρους επενδύσεων σε υποδομές ώστε να τονωθεί άμεσα η απασχόληση και η εγχώρια ζήτηση.
Άγγελος Αγγελίδης
Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr