Μαθήματα για αποφυγή πνιγμών

Τα απαραίτητα μέτρα για ασφαλή παιχνίδια στο νερό αλλά και τα βασικά βήματα για τη διάσωση ατόμων που κινδυνεύουν να πνιγούν είχαν την ευκαιρία να μάθουν αυτό το καλοκαίρι 3.000 παιδιά που παραθέρισαν σε δύο κατασκηνώσεις.

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Πνιγμός: Πρόληψη, Διάσωση Φροντίδα», ειδικοί εκπαιδευτές επισκέφθηκαν αυτό το καλοκαίρι δύο κατασκηνώσεις σε Αττική και Κόρινθο και παρέδωσαν μαθήματα σωστής συμπεριφοράς στο νερό σε παιδιά, σε μία προσπάθεια να «ανακοπεί» η τάση για αύξηση των θυμάτων πνιγμών στη χώρα μας.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην «Κ» ο εισηγητής του προγράμματος και συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δρ Στάθης Αβραμίδης, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των περιστατικών πνιγμών στην Ελλάδα αυξάνει συνεχώς. Κάθε χρόνο καταγράφονται 20 πνιγμοί περισσότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Το φαινόμενο φάνηκε ιδιαίτερα έντονο εφέτος το καλοκαίρι, με πιο χαρακτηριστικό το τρίημερο 14, 15 και 16 Αυγούστου που συνολικά καταγράφηκαν 16 πνιγμοί. Μάλιστα, ο φετινός Αύγουστος έκλεισε επίσης δραματικά με τρεις πνιγμούς την τελευταία μέρα του στην Κρήτη. Το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιήθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας, το υπουργείο Αμυνας, το International Swimming Hall of Fame και την πριγκίπισσα Charlene του Μονακό, περιλάμβανε πρακτική εξάσκηση στο νερό σε θέματα ασφάλειας, διάσωσης, επιβίωσης σε ναυάγιο και αθλητικής ναυαγοσωστικής. Το θεωρητικό μέρος έγινε στον χώρο του κινηματογράφου των κατασκηνώσεων με χρήση και οπτικοακουστικών μέσων. Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, οι 3.000 «μικροί διασώστες» έλαβαν πιστοποιητικό παρακολούθησης του προγράμματος.

Για τα παιδιά που παρακολούθησαν το πρόγραμμα οι εμπειρία ήταν μοναδική. «Με ρωτούσαν πότε θα ξαναέρθω. Δεν ήθελαν να τελειώσει η δραστηριότητα. Μία μικρή εντυπωσιάστηκε πολύ για το ότι υπήρχε αληθινή πριγκίπισσα που στήριξε το πρόγραμμα», σημειώνει ο κ. Αβραμίδης. Ο ίδιος τονίζει ότι η επιδίωξη είναι να επαναληφθεί η εκπαίδευση σε κατασκηνώσεις και το επόμενο καλοκαίρι και να καθιερωθεί στη συνείδηση των πολιτών, παιδιών και μαθητών η αθλητική ναυαγοσωστική ως μέσο προστασίας από ατυχήματα στο νερό.

 

Πηγή: Καθημερινή