Μάθημα σε «μαγαζιά», υπόγεια και αίθουσες χωρισμένες με γυψοσανίδες

«Ρίζωσαν» οι πρόχειρες και προσωρινές λύσεις για τη στέγαση των μαθητών στον Εύοσμο και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Υπόγεια, αίθουσες χωρισμένες με γυψοσανίδες, ενοικιαζόμενα κτίρια, «μαγαζιά», αλλά και προκάτ φιλοξενούν εκατοντάδες μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Εύοσμο, με τους 18.000 μαθητές, παραδόθηκε μόλις ένα σχολικό κτίριο την τελευταία οκταετία και οι γονείς υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας.

 

 Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού σε ορισμένες δημοτικές ενότητες της Θεσσαλονίκης δε συνοδεύτηκε από τη δημιουργία των αναγκαίων εκπαιδευτικών υποδομών την τελευταία 15ετία, με αποτέλεσμα να γεμίσουν ασφυκτικά τα σχολεία και να «επιστρατευτούν» πρόχειρες λύσεις για την κάλυψη των αναγκών. Ετσι, σήμερα χιλιάδες μαθητές στεγάζονται σε προκάτ αίθουσες ή κίμπο σε αυλές σχολείων και σε αίθουσες ή διαδρόμους που χωρίστηκαν με γυψοσανίδες. Μάλιστα, ακόμη και υπόγεια ή ημιυπόγεια διδακτηρίων αξιοποιήθηκαν για τις διδακτικές ανάγκες στην περιοχή του Ευόσμου. «Στο 16ο Δημοτικό μαθητές κάνουν μάθημα στο υπόγειο, δίπλα στο λέβητα, με ευθύνη των γονέων. Οι γονείς, για να αποφύγουν τη διπλοβάρδια, υπέγραψαν ότι γνωρίζουν το πρόβλημα. Επίσης, έχουμε υπόγεια στο 2ο Λύκειο δίπλα στην Αγία Φωτεινή, καθώς και στο 3ο Λύκειο, ενώ σε αρκετά σχολεία έχουν τοποθετηθεί αίθουσες κίμπο», δήλωσε στον «Α» η πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Κορδελιού-Ευόσμου, Αντωνία Καραπουλουτίδου, και πρόσθεσε: «Οπου υπήρχε διάδρομος χωρίστηκε με γυψοσανίδες για να γίνει αίθουσα διδασκαλίας, ενώ γίνονται μαθήματα και σε αίθουσες υπολογιστών, λόγω έλλειψης χώρων».

 

Σε… σίριαλ έχει εξελιχθεί και η υπόθεση του 24ου Δημοτικού Ευόσμου, το οποίο ιδρύθηκε το 2006 και φιλοξενήθηκε στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο (ΔΑΚ), το οποίο έχει διαμορφωθεί κατάλληλα. «Εξαγγέλθηκε η κατασκευή νέου διδακτηρίου, εκπονήθηκαν οι μελέτες, αλλά δεν ξεκίνησαν οι εργασίες, διότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση», υποστήριξε η κ. Καραπουλουτίδου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη κατεδάφισης ορισμένων νηπιαγωγείων, διότι δεν πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές για την εκπαίδευση των παιδιών.

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

 

Στις 26 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Δημαρχείου Ευόσμου για το πρόβλημα της σχολικής στέγης, με πρωτοβουλία των ενώσεων γονέων και τη συμπαράσταση του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου.

 

«Στα θέματα της διεκδίκησης δεν έχουμε καμία διάθεση συμβιβασμού. Θα μας βρουν δυναμικά απέναντι όσοι ακολουθούν παρελκυστική τακτική ή μας δώσουν ψεύτικες υποσχέσεις και πρέπει να γνωρίζουν ότι οι γονείς είναι πλέον ενωμένοι και αποφασισμένοι για τη συνέχιση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων», δήλωσε η κ. Καραπουλουτίδου, η οποία επέρριψε ευθύνες στην Πολιτεία και στις παλαιότερες διοικήσεις του δήμου.

 

Οι γονείς χαρακτηρίζουν αναγκαία την άμεση ανέγερση τεσσάρων σχολείων, του 24ου Δημοτικού, που στεγάζεται στο ΔΑΚ, του 25ου Δημοτικού, του 7ου Γυμνασίου και του 4ου Λυκείου Ευόσμου, πάνω από την περιφερειακή οδό. Διεκδικούν επίσης την κατασκευή σχολικών μονάδων σε όλα τα χαρακτηρισμένα οικόπεδα, όπως το 17ο Δημοτικό Ευόσμου και το 3ο Ειδικό Σχολείο.

 

«Στη δημοτική ενότητα Ευόσμου χτίστηκε μόνον ένα σχολείο, το 3ο Πειραματικό Δημοτικό, τα τελευταία οκτώ χρόνια», είπε η κ. Καραπουλουτίδου. «Λέμε όχι στις αίθουσες με γυψοσανίδες, στις αίθουσες σε υπόγεια, στις αίθουσες σε διαδρόμους, στις αίθουσες κίμπο, στις αίθουσες των γυμναστηρίων! Δε δεχόμαστε η μεγαλύτερη μαθητική κοινότητα της Βόρειας Ελλάδας, η οποία αριθμεί 18.500 μαθητές, να απαξιώνεται, να περιθωριοποιείται και να διεκδικεί το αυτονόητο: αξιοπρεπείς συνθήκες διδασκαλίας», συμπλήρωσε η ίδια.

 

«Σε όλα τα σχολεία έχουμε 26άρια και 27άρια τμήματα»

 

Ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Κορδελιού, Θανάσης Κοκκωνάς, επισήμανε πως οι σύλλογοι γονέων θα συνεχίσουν να διεκδικούν δυναμικά καλύτερες συνθήκες για τους μαθητές, που αξίζουν και δικαιούνται μια καλύτερη και ισότιμη μεταχείριση από την Πολιτεία. «Το 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό πήγε φιλοξενούμενο στο 3ο Γυμνάσιο προσωρινά πριν από 16 χρόνια και η συστέγαση συνεχίζεται. Ορισμένα παιδιά αναγκάζονται να διασχίζουν ένα μεγάλο δρόμο, την οδό Δαβάκη, για να κάνουν μάθημα σε αίθουσα Πληροφορικής του 2ου Λυκείου», είπε ο κ. Κοκκωνάς, χαρακτηρίζοντας τεράστιο το πρόβλημα και με τη συστέγαση των 1ου Γυμνασίου, 1ου Λυκείου και 1ου ΕΠΑΛ Κορδελιού, στην οδό Μουσών.

 

«Σε όλα τα σχολεία έχουμε 26άρια και 27άρια τμήματα. Στην περιοχή μας ήρθαν πολλές οικογένειες το 2008, λόγω φτηνών ενοικίων και δεν έχουν κατασκευαστεί σχολεία, με αποτέλεσμα να επικρατεί ασφυξία στις τάξεις. Το τελευταίο νέο σχολείο, που κατασκευάστηκε το 2008, έχει 27 παιδιά σε κάθε τάξη», συμπλήρωσε ο κ. Κοκκωνάς. Οι κινητοποιήσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, θα συνεχιστούν σε συνεργασία και με άλλες ενώσεις γονέων του νομού στις αρχές του 2015.

 

Οι γονείς διαμαρτύρονται και για τα κενά εκπαιδευτικού προσωπικού σε σχολεία του δήμου, τρεις μήνες μετά το πρώτο κουδούνι, ενώ ζητούν να λειτουργήσει το πρόγραμμα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης στα λύκεια, μέτρο που θα ελαφρύνει οικονομικά τις οικογένειες.

 

Πηγή: Αγγελιοφόρος