Μαξίμου: Κλείστε το ταχύτερο όλες τις εκκρεμότητες

Την «καθαρή γραμμή» στην Ελληνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης -που επιστρέφει σήμερα στο Brussels Group- να κλείσει το ταχύτερο όλες τις εκκρεμότητες διατηρώντας τις «κόκκινες γραμμές» που είχαν υποδείξει οι πολίτες στις προ τετραμήνου εκλογές, περιέγραψε το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

«Ενιαία, πλήρης και σαφής συμφωνία, μέσα στα επόμενα 24ωρα», είναι η φράση που αποτυπώνει την απόφαση της κυβέρνησης που επιταχύνει τους ρυθμούς για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, γνωρίζοντας ότι ο έντιμος συμβιβασμός προϋποθέτει διεκδικήσεις και υποχωρήσεις της τελευταίας στιγμής.

 

Εγκυρότατες πληροφορίες λένε ότι οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση υπό τον Α. Τσίπρα, κ. Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Σταθάκης, Βαρουφάκης και Σαγιάς, κατέληξαν σε ένα συγκεκριμένο πλάνο στρατηγικού χαρακτήρα για την επίτευξη της συμφωνίας, αναγνωρίζοντας ότι τελειώνουν τα χρονικά περιθώρια για τον στόχο του ανοίγματος της ρευστότητας.

 

Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ελήφθησαν και εστάλησαν μηνύματα μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών για την προετοιμασία ενός κειμένου καταγραφής της προόδου των διαπραγματεύσεων στο ενδεχόμενο EuroWorking Group την Πέμπτη και το πλέον πιθανό, όπως όλα δείχνουν, Eurogroup είτε ανήμερα του Αγίου Πνεύματος είτε την επομένη, τη 2α Ιουνίου.

 

Σχετικές εντολές για τη διαχείριση των προσεχών κρίσιμων 24ώρων έλαβαν εν συνεχεία τα μέλη των ελληνικών τεχνικών κλιμακίων που προσήλθαν στο Μέγαρο Μαξίμου και σήμερα θα διαπραγματευτούν με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες για τα «καυτά» ζητήματα, η ελληνική πλευρά έχει καταλήξει στο πλάνο και στις «κόκκινες γραμμές» – για παράδειγμα προσέρχεται για να υποστηρίξει τρεις συντελεστές για τον ΦΠΑ, αλλά οι θεσμοί επιμένουν σε δύο, ενώ ανοιχτό παραμένει το τοπίο σχετικά με το εύρος των αλλαγών που αφορούν τις πρόωρες συντάξεις.

 

Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν επίσης ότι στο υπό σύνταξη κείμενο συμφωνίας θα υπάρξει μέριμνα για την ευρύτερη επίλυση του Ασφαλιστικού μέσα στους επόμενους μήνες – τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση επιμένει επίσης στο να υπάρξει συμφωνία για ένα γενναίο επενδυτικό πακέτο και τη συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και το χρέος εφεξής.

 

«Η νέα συμφωνία πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ετυμηγορία του ελληνικού λαού στις 25 Γενάρη. Η συμφωνία είναι κρίσιμο τόσο να ανοίγει τον δρόμο στην υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης, ακόμη και εάν χρειαστεί η επαναϊεράρχηση στόχων, όσο και να αποτρέπει την παλινόρθωση των μνημονιακών ή και νεο-μνημονιακών δυνάμεων», ήταν η σχετική αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος μέσω της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να αναδείξει τη στρατηγική της κυβέρνησης που ξεκινά π.χ. από τον στόχο για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για το 2015-16.

 

Αλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επεσήμανε την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας υπογραμμίζοντας παράλληλα τα όρια των υποχωρήσεων στην πορεία προς τον έντιμο συμβιβασμό. Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου έχει εντοπίσει, καταγράψει και αναλύσει όλα τα δεδομένα και φαίνεται ότι έχει καταλήξει στις κατευθυντήριες γραμμές προς τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και τα τεχνικά κλιμάκια.

 

Συνομιλίες Τσίπρα

 

-Το σίγουρο είναι ότι την ώρα που το σύνολο της κυβέρνησης βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα ηγηθεί της επιχείρησης να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η συμφωνία – δηλαδή πριν από την 5η Ιούνη οπότε και πρέπει να καταβληθεί μέρος της δόσης προς το ΔΝΤ που εξακολουθεί να διατηρεί τη σκληρή γραμμή για το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά.

 

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να έχει τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Γάλλο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, αλλά και με άλλους κορυφαίους παίκτες, όπως ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για ένα θετικό «νεύμα» εν όψει των G-7.

 

Κυβερνητικό στέλεχος εκτιμά ότι το γεγονός ότι η ατζέντα του G7 είναι η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί παρά να προσεγγίσει και το ελληνικό ζήτημα – όπερ σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά αναμένει κάποιο θετικό σήμα για την επίτευξη συμφωνίας και την έξοδο της χώρας από την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα.

 

Πηγή: Έθνος