«Μάχη» για το ηλεκτρικό ρεύμα – Η έκπληξη της ΔΕΗ – Τι θα κάνουν οι «μικροί»
Στη μάχη για τη διατήρηση των «καλών» πελατών της στη λιανική αλλά και την ανάσχεση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που έχουν φθάσει στο ιλιγγιώδες ποσό των 2,7 δισ. ευρώ εισέρχεται η ΔΕΗ με τη μείωση των τιμολογίων της. Χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης προανήγγειλε μειώσεις κατά 15% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος τόσο για οικιακούς καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις, αρκεί να μην έχουν απλήρωτους λογαριασμούς ή να έχουν διακανονίσει την οφειλή και να εξοφλούν κανονικά τις δόσεις.
Ο κ. Παναγιωτάκης έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις κατά την ομιλία του στην Υποεπιτροπή της Βουλής για τις Νησιωτικές και Ορεινές Περιοχές.
Η σχετική εισήγηση προγραμματίζεται να συζητηθεί την επόμενη Τετάρτη στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, οπότε και θα οριστικοποιηθούν οι επιμέρους παράμετροι της απόφασης και αναμένεται να εφαρμοστεί από 1ης Ιουλίου. Το μέτρο θα αφορά μόνον το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, δηλαδή τις χρεώσεις ενέργειας.
Οι μειώσεις που προωθεί η ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα συμπαρασύρουν χαμηλότερα και τα τιμολόγια των ανταγωνιστών της στη λιανική αγορά, οι οποίοι από τις αρχές του χρόνου έχουν σχεδόν διπλασιάσει τα μερίδιά τους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει δημοσιεύσει ο Λειτουργός της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) στα τέλη Απριλίου το μερίδιο των ιδιωτικών εταιρειών ανήλθε συνολικά στο 8,62% και της ΔΕΗ έχει υποχωρήσει στο 91,38%.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του μνημονίου, το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική πρέπει να μειωθεί κατά 20% μέχρι το τέλος του 2017 και να πέσει κάτω από το 50% ως το 2020. Προς την κατεύθυνση αυτή προγραμματίζονται οι δημοπρασίες ποσοτήτων ρεύματος από τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ. Ως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να δημοπρατηθεί ποσότητα ίση με το 8% του ρεύματος που διακινείται στο διασυνδεδεμένο σύστημα.
Ο στόχος
Δεδομένης της μείωσης του μεριδίου της στη λιανική με ρυθμούς επιταχυνόμενους τους επόμενους μήνες προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή της ΔΕΗ πέρα από τον περιορισμό των «κόκκινων λογαριασμών» αποσκοπεί στο να μη χάσει άλλους «συνεπείς» πελάτες. Διαφορετικά, η εταιρεία κινδυνεύει να μείνει εγκλωβισμένη με εκείνους που έχουν απλήρωτους λογαριασμούς, περίπου 2,3 εκατομμύρια συνδέσεις και ανάμεσά τους διάφοροι δημόσιοι οργανισμοί και φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα που χρωστούν συνολικά περί τα 261 εκατ. ευρώ, τους ευάλωτους καταναλωτές κ.λπ.
Με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος – Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη όσοι έχουν χρέη προς τη ΔΕΗ και τις άλλες εταιρείες δεν θα μπορούν πλέον να μετακινούνται σε τρίτους παρόχους, αν προηγουμένως δεν εξοφλήσουν τις οφειλές τους.
Στη μείωση των τιμολογίων ρεύματος στην παρούσα φάση -κάτι για το οποίο πίεζε το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας- καταλυτικό ρόλο έπαιξε η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο που προορίζεται για την ηλεκτροπαραγωγή, ρύθμιση που εμπεριέχεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του μνημονίου, το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα. Το όφελος για τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρισμού από την κατάργηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο εκτιμάται σε περίπου 70-75 εκατ. ευρώ.
Συνολικά όμως φέτος, η χρονιά για τις εταιρείες του κλάδου ήταν σχετικά καλή, αφού οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού, όπως αποτυπώνονται στην Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) έχουν μειωθεί σημαντικά, λόγω της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου και της μείωσης της ζήτησης. Μέχρι σήμερα όμως τα τιμολόγια λιανικής δεν αντανακλούν την πτώση αυτή.
Κίνητρο
Ανακοινώνοντας χθες το μέτρο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ δήλωσε ότι μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για να αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που προσέρχονται σε διακανονισμούς. Το τελευταίο πρόγραμμα διακανονισμού οφειλών, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη έχει αποδώσει ρυθμίσεις συνολικού ύψους άνω των 430 εκατ. ευρώ από 145.000 πελάτες. Στο ίδιο διάστημα η πτώση των τιμών των καυσίμων έχει αποφέρει όφελος για την επιχείρηση άνω των 150 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ έχει επίσης εφαρμόσει ένα πρόγραμμα επιστροφής 10% στις ανταγωνιστικές χρεώσεις για τις συνεπείς επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής και μέσης τάσης, ενώ για τους συνεπείς οικιακούς πελάτες που δεν άφησαν απλήρωτο λογαριασμό μέσα στο 2015 προβλέπεται η επιστροφή του διπλάσιου του παγίου στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς του 2016.
Στη Βουλή ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε ακόμα ότι, εκτός απροόπτου, δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση των νησιών φέτος το καλοκαίρι, ενώ προανήγγειλε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ για την τροφοδοσία με φυσικό αέριο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά, που σήμερα λειτουργούν με πετρέλαιο.
Δεσμεύσεις μνημονίου
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του μνημονίου, το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική πρέπει να μειωθεί κατά 20% μέχρι το τέλος του 2017 και να πέσει κάτω από το 50% ως το 2020. Ως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να δημοπρατηθεί ποσότητα ίση με το 8% του ρεύματος που διακινείται στο διασυνδεδεμένο σύστημα.
Κατάργηση ΕΦΚ στο φυσικό αέριο
Το όφελος για τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρισμού από την κατάργηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο εκτιμάται σε περίπου 70-75 εκατ. ευρώ. Συνολικά όμως φέτος, η χρονιά για τις εταιρείες του κλάδου ήταν σχετικά καλή, αφού οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού, όπως αποτυπώνονται στην Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) έχουν μειωθεί σημαντικά.
Καλή χρονιά
Το όφελος για τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρισμού από την κατάργηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο εκτιμάται σε περίπου 70-75 εκατ. ευρώ. Συνολικά όμως φέτος, η χρονιά για τις εταιρείες του κλάδου ήταν καλή, αφού οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού, έχουν μειωθεί σημαντικά.
Πηγή: Ημερησία