«Λουκέτα» σε πρατήρια καυσίμων με «πειραγμένες» αντλίες
Φραγμό στην επαναλειτουργία των παράνομων πρατηρίων υγρών καυσίμων που είχαν συλληφθεί με πειραγμένες αντλίες βάζει με τροπολογία το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ενώ καθιερώνει την ποινή φυλάκισης και την αφαίρεση της άδειας και σε κατασκευαστές και εγκαταστάτες αντλιών.
Ειδικότερα, με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή η υφυπουργός Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη κάνει πιο αυστηρό το πλαίσιο επιβολής ποινών σε όσους συλληφθούν να κλέβουν τους οδηγούς Ι.Χ. έχοντας παρέμβει με οποιονδήποτε τρόπο στις αντλίες.
Ειδικότερα, με την τροπολογία που κατέθεσε η κ. Τζάκρη, οι βασικές αλλαγές που έρχονται, είναι:
1 Προβλέπεται για πρώτη φορά η αφαίρεση της άδειας λειτουργίας και η απαγόρευση έκδοσης νέας για δέκα χρόνια, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση όπου εντοπίστηκαν οι «πειραγμένες» αντλίες καυσίμων, αλλά σε οποιοδήποτε σημείο. Η απαγόρευση ισχύει για διευρυμένο κύκλο προσώπων που συνδέονται από θέσεις ευθύνης με την επιχειρησιακή εκμετάλλευση της εταιρείας. Για την ακρίβεια, το σχετικό άρθρο αναφέρει: «Δεν επιτρέπεται η χορήγηση νέας άδειας λειτουργίας παρόμοιας επιχείρησης στον παραβάτη φυσικό πρόσωπο ή σε όποιον σχετίζεται με την επιχειρησιακή εκμετάλλευση της επιχείρησης, στην οποία εντοπίζεται η παραβατική συμπεριφορά σε θέση ευθύνης, ή σε σύζυγο ή σε συγγενείς αυτού μέχρι δευτέρου βαθμού ή σε νομικό πρόσωπο, στο οποίο ο παραβάτης ή ο σύζυγός ή συγγενείς αυτού μέχρι δευτέρου βαθμού συμμετέχουν στη διοίκησή του με οποιοδήποτε τρόπο ή στο εταιρικό του κεφάλαιο κατά ποσοστό τουλάχιστον 50%, για χρονικό διάστημα 10 ετών από την αφαίρεση της άδειας».
2 Οι ιδιοκτήτες πρατηρίων στα οποία θα εντοπιστούν αποκλίσεις στις αντλίες της βενζίνης άνω του 1,5% και του υγραερίου άνω του 3% θα τιμωρούνται όχι μόνο με αφαίρεση της άδειας για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση, αλλά και με πρόστιμο 30.000 ευρώ ανά αντλία, καθώς και με πρόβλεψη απαγόρευσης άσκησης παρόμοιας δραστηριότητας για την επόμενη δεκαετία.
3 Έρχονται αντιμέτωποι με την ποινή της κάθειρξης και προστίμου ύψους 100.000 ευρώ όποιος εμπορεύεται, παραχωρεί, κατασκευάζει, εγκαθιστά ή σφραγίζει τα μέσα για τη διάπραξη του αδικήματος. Αν πρόκειται για εκπρόσωπος εξουσιοδοτημένου συνεργείου και διαπιστωθεί ξανά παράβαση σε 10 χρόνια από την επιβολή της κύρωσης αφαιρείται επιπλέον οριστικά η εξουσιοδότησης.
4 Με 100.000 ευρώ πρόστιμο τιμωρούνται και οι έμποροι και κατασκευαστές συστημάτων μέτρησης ποσότητας καυσίμων, αν αυτά δεν συμμορφώνονται με το εθνικό ή κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο.
5 Στις ποινικά κολάσιμες πράξεις, τις παραβάσεις, προστίθενται και ο εντοπισμός ιχνών καταδολίευσης, αλλά και η μη εγκεκριμένη τροποποίηση εξαρτημάτων που επηρεάζουν τα μετρολογικά δεδομένα.
6 Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών χρόνων τιμωρείται αν ο υπαίτιος διαπράττει την παράβαση αυτή κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια.
Αναφορικά με την αναγκαιότητα της κατάθεσης της τροπολογίας, η ηγεσία του υπουργείου κάνει γνωστό: «Μέχρι σήμερα τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από τους διεξαχθέντες ελέγχους καταδεικνύουν ότι η εφαρμογή των υφιστάμενων διατάξεων για τα συστήματα μέτρησης ποσότητας καυσίμων δεν εξυπηρετεί με τον προσήκοντα τρόπο, ούτε το γενικότερο δημόσιο συμφέρον, δηλαδή την τήρηση της υπάρχουσας νομοθεσίας, ούτε όμως συμβαδίζει με μία από τις βασικές αρμοδιότητες του Κράτους που είναι η προστασία του καταναλωτή εν γένει.
Με κύριο στόχο την εκρίζωση φαινομένων ατιμωρησίας προτείνεται η συγκεκριμένη τροπολογία με στόχο την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου αλλά και την πρόβλεψη νέων αδικημάτων και παραβάσεων που μέχρι σήμερα δεν ελέγχονταν καθώς και την επιβολή υψηλών διοικητικών προστίμων, την αφαίρεση αδειών λειτουργίας και την απαγόρευση έκδοσης νέας».
Πηγή: Ημερησία