Λιβύη: Δέκα νεκροί από αεροπορική επιδρομή εναντίον ισλαμιστικής πολιτοφυλακής
Οι νότιες περιοχές της λιβυκής πρωτεύουσας έγιναν στόχος νέας αεροπορικής επιδρομής η οποία στρεφόταν εναντίον ισλαμιστών πολιτοφυλάκων, αλλά ουδείς είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα από πού έρχονται τα μυστηριώδη αεροπλάνα που φαίνονται ότι βοηθούν τους εθνικιστές μαχητές που υπερασπίζονται το αεροδρόμιο της Τρίπολης.
Η νεά επιδρομή, η οποία πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας, σημειώθηκε πέντε ημέρες έπιετα από ένα πρώτο βομβαρδισμό, επίσης νυκτερινό, ο οποίος είχε προκαλέσει αναταραχή μεταξύ του πληθυσμού της Τρίπολης και πολυάριθμα ερωτήματα τα οποία έμειναν αναπάντητα.
Ούτε οι πολιτοφύλακες που ήταν στόχοι της επιδρομής, ούτε η προσωρινή κυβέρνηση, η οποία δεν έχει πραγματική εξουσία στη χώρα και η έδρα της βρίσκεται στο Τομπρουκ, 1.600 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τα δύο αεροπλάνα που εξαπέλυσαν την πρώτη επιδρομή τη Δευτέρα.
Και σήμερα, μετά τη νέα αεροπορική επίθεση εναντίον θέσεων ισλαμιστών κοντά στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, ένας εκπρόσωπος των ισλαμιστών πολιτοφυλάκων επανέλαβε το ίδιο πράγμα.
“Δεν έχουμε ακόμη αναγνωρίσει το αεροπλάνο που έκανε αυτή την επιδρομή, όπως δεν έχουμε αναγνωρίσει αυτούς που μας επιτέθηκαν τη Δευτέρα”, δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ-Γαριάνι, εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης “Φατζρ Λίμπια” (Αυγή της Λιβύης).
Σύμφωνα με τον ίδιο, το αεροπλάνο έβαλε στόχο στο νότο της Τρίπολης ένα επιτελείο του στρατού και μια κοντινή αποθήκη εμπορευμάτων, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον δέκα και τον τραυματισμό περίπου είκοσι μεταξύ των ισλαμιστών μαχητών.
Το εν λόγω επιτελείο είχε αλλάξει χέρια τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι ισλαμιστές μαχητές, ένα μέρος των οποίων έρχεται από τη Μισράτα, ανατολικά της Τρίπολης, το κατέλαβαν από τους εθνικιστές μαχητές του Ζέντεν.
Ο απόστρατος στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος τάσσεται κατά των ισλαμιστών και υπέρ των αντιπάλων τους από το Ζέντεν, είχε αναλάβει την ευθύνη για την πρώτη επιδρομή, όμως ειδικοί αμφισβητούν κατά πόσον έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί τέτοιες επιθέσεις.
Η λιβυκή κυβέρνηση ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι ερευνά για να διαπιστώσει την ταυτότητα των αεροπλάνων που έκαναν την πρώτη επιδρομή, αλλά έκτοτε δεν έχει προβεί σε καμιά διευκρίνιση.
Για τον Μοχάμεντ αλ-Γαριάνι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στόχος αυτών των επιδρομών είναι να χαλαρώσουν την πίεση επί των πολιτοφυλάκων του Ζέντεν που, σύμφωνα με τον ίδιο, δυσκολεύονται να απωθήσουν τις επιθέσεις των ανδρών του “Φατζρ Λίμπια”, τελικός στόχος των οποίων είναι να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης.
Οι μάχες για τον έλεγχο του αεροδρομίου, το οποίο παραμένει κλειστό από την έναρξη των συγκρούσεων στις 13 Ιουλίου, είναι οι σφοδρότερες που έχουν σημειωθεί εδώ και σχεδόν τρία χρόνια στη λιβυκή πρωτεύουσα.
Οι πιο ευφάνταστες θεωρίες κυκλοφορούν στα μέσα ενημέρωσης και τους πολιτικούς κύκλους της Λιβύης σχετικά μ’ αυτά τα μυστηριώδη αεροπλάνα. Ορισμένοι κάνουν λόγο για επέμβαση δυτικών χωρών, όμως η Γαλλία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ διέψευσαν οποιαδήποτε ανάμιξη.
Άλλοι ομιλούν για ανάμιξη γειτονικών χωρών, κυρίως της Αιγύπτου, εχθρικής προς τους ισλαμιστές. Όμως οι αρχές του Καΐρου, οι οποίες κατηγορήθηκαν από πολλούς λίβυους ισλαμιστές, δεν αντέδρασαν στις κατηγορίες αυτές.
Το Αλγέρι από την πλευρά του, δεν έχει πάψει να επαναλαμβάνει πως δεν πρόκειται να επέμβει στη Λιβύη.
Στο μεταξύ, ορισμένοι στη Λιβύη υποστηρίζουν πως ο στρατηγός Χάφταρ επισκεύασε στη Ρωσία βομβαρδιστικά Σουχόι ικανά να πραγματοποιήσουν τέτοιες επιδρομές.
Σύμφωνα με μια άλλη υπόθεση, οι μαχητές του Ζέντεν έχουν εξασφαλίσει τις υπηρεσίες μισθοφόρων και μίσθωσαν αεροπλάνα από κάποιο στρατό που δεν διευκρινίζεται για να εξαπολύσουν αυτές τις επιδρομές.
Πηγή: Καθημερινή