Λιτότητα, φόροι και προσφυγικό οι πονοκέφαλοι του Μαξίμου
«Καμπανάκι» χτύπησε χθες στο Μαξίμου το «Πολιτικό Βαρόμετρο» της εταιρείας Public Issue για την εφημερίδα «Αυγή» που καταγράφει τη βαθιά απογοήτευση του εκλογικού σώματος από το εκρηκτικό μίγμα λιτότητας και φόρων.
Αν και τα στοιχεία της δημοσκόπησης πυροδότησαν αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. στο Μαξίμου «άνοιξαν» ή καλύτερα επανέφεραν μια συζήτηση για το «πώς θα πάμε παρακάτω». Και κυρίως αν η «μάχη» κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής μπορεί να κρατήσει την κυβέρνηση στην εξουσία μέχρι να αρχίσει να γυρνάει το κλίμα στην αγορά.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα προεδρεύσει ευρείας σύσκεψης για το προσφυγικό την Παρασκευή, έχει δώσει εντολή για γρήγορη ολοκλήρωση και της δεύτερης αξιολόγησης ποντάροντας στο γνωστό σενάριο – οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση.
Πίσω από την εντολή αυτή του Πρωθυπουργού μπορεί κανείς να δει την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει μέχρι τον χειμώνα του 2017 και τις γερμανικές εκλογές για να λάβει την πολυπόθητη ελάφρυνση του χρέους της χώρας.
Στα τρέχοντα, αυτό που απασχολεί έντονα το Μαξίμου, μέχρι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα του τρέχοντος μηνός είναι το προσφυγικό. Και κυρίως η αποσυμφόρηση των δύο νησιών, της Χίου και της Λέσβου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας έχει προχωρήσει σε συζητήσεις -στη Νέα Υόρκη στη σύνοδο του ΟΗΕ- με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ώστε η γειτονική χώρα να δέχεται μετανάστες και από την ηπειρωτική Ελλάδα και όχι μόνο από τα νησιά.
Αυτό θα επιτρέψει τη μεταφορά μεταναστών από τα δύο νησιά σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα, οι οποίες όμως δεν θα μπορούν πλέον να είναι «ανοιχτού» τύπου και αυτό είναι ένα ακόμη «αγκάθι» που πρέπει να επιλύσει η κυβέρνηση. Το αν και πόσο θα επηρεάσει την πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων η πρόσφατη όξυνση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων με αφορμή την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο είναι κάτι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες.
Παραμένει βέβαια το πρόβλημα της συνεργασίας με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη αφού η ίδια η ελληνική κυβέρνηση μόλις προ ημερών παραδέχθηκε ότι ζήτησε τη βοήθεια των κρατών μελών και της Κομισιόν στην αποστολή προσωπικού από το Ευρωπαϊκό Γραφείο για το Άσυλο (EASO), αλλά ενώ η αρχική δέσμευση ήταν για 400 άτομα εν τέλει κατέφθασαν μόνο 19, ενώ από τις 66.000 μετεγκαταστάσεις που αποφασίστηκαν έχουν υλοποιηθεί περίπου 4.000.
Και εδώ όμως η Αθήνα αναμένει με ενδιαφέρον να δει αν θα παίξει ρόλο το χθεσινό αποτυχημένο δημοψήφισμα στην Ουγγαρία για το ευρωπαϊκό σχέδιο ποσοστώσεων.
Πηγή: Ναυτεμπορική