Λιγότερο απαισιόδοξοι αλλά σταθερά απρόθυμοι για μεγάλες αγορές οι Θεσσαλονικείς
Μείωση απαισιοδοξίας για το μέλλον, η οποία όμως δεν συνοδεύεται από πρόθεση πραγματοποίησης αγορών ή αποταμίευσης, καταγράφεται μεταξύ των καταναλωτών στη Θεσσαλονίκη,ενώ σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, η επιφύλαξη είναι έντονη. Τις παραπάνω τάσεις καταγράφει η έρευνα οικονομικής συγκυρίας “Βαρόμετρο ΕΒΕΘ”, που διεξήχθη τον Μάρτιο του 2015 από την εταιρία δημοσκοπήσεων Palmos Analysis για λογαριασμό του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).
«Η ενδεχόμενη κατάληξη (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και εταίρους της χώρας και η εξέλιξη της εφαρμογής του κυβερνητικού προγράμματος το επόμενο διάστημα […] θα αποσαφηνίσουν το οικονομικό κλίμα και θα οδηγήσουν στην αποτύπωση πιο αποκρυσταλλωμένων τάσεων στο Βαρόμετρο ΕΒΕΘ του Σεπτεμβρίου 2015», εκτιμούν οι αναλυτές της Palmos Analysis.
Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 700 καταναλωτών και 800 επιχειρήσεων, ακολουθούν:
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι καταναλωτές στο νομό Θεσσαλονίκης. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο νομό διαμορφώνεται στις -23 μονάδες σε καλύτερο, ωστόσο, επίπεδο σε σχέση με τον αντίστοιχο εθνικό (-31). Σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο παρατηρείται σαφώς βελτιωμένο κλίμα (-23 από -41). ) Οι καταναλωτές του νομού δηλώνουν:
-Διατήρηση της κακής οικονομικής τους κατάστασης με σαφώς μικρότερη όμως απαισιοδοξία για την περαιτέρω εξέλιξή της.
-Απαισιοδοξία – αλλά εντυπωσιακά μειωμένη σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2014 – για την εξέλιξη της ανεργίας στη χώρα.
-Μεγαλύτερη απροθυμία για την πραγματοποίηση σημαντικών αγορών (πχ, σπίτι ή αυτοκίνητο) προς το παρόν και συνεχιζόμενη διστακτικότητα για αγορές στο μέλλον.
-Αρκετά χαμηλή πρόθεση για αποταμίευση, με παράλληλη μείωση του ποσοστού όσων θεωρούν πολύ ή αρκετά πιθανό να αποταμιεύσουν στους επόμενους 12 μήνες (12% από 14% τον Σεπτέμβριο του 2014). Το 37% εξακολουθεί να «τραβάει» από τις αποταμιεύσεις ή να χρεώνεται όλο και περισσότερο (από 44% τον Σεπτέμβριο 2014) και ποσοστό 52% δηλώνουν ότι τα φέρνουν ίσα – ίσα με τα εισοδήματά τους.
ΕΡΕΥΝΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Σε αρνητικό επίπεδο παραμένει ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τη Βιομηχανία» στο νομό Θεσσαλονίκης. Το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων του «Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών της Βιομηχανίας» βρίσκεται στις -9 μονάδες στο νομό (-10 σε εθνικό επίπεδο). Ο συγκεκριμένος δείκτης παρουσιάζει σταθερότητα σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο σε τοπικό επίπεδο (-9 από -11) και επιδείνωση σε εθνικό (-9 από -5).
Επιδείνωση (σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο) παρουσιάζει η αξιολόγηση των βιομηχανιών της Θεσσαλονίκης για το εξάμηνο που πέρασε, ενώ, ταυτόχρονα, το τρέχον συνολικό επίπεδο παραγγελιών των επιχειρήσεων κρίνεται ως μη ικανοποιητικό. Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για το προσεχές εξάμηνο σχετικά με την παραγωγή διαμορφώνονται θετικές και σταθερές σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2014.
Ειδικότερα, οι απόψεις των βιομηχανιών του νομού Θεσσαλονίκης συνοψίζονται στα εξής:
-Υπάρχει μεγαλύτερη σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2014 πτώση της παραγωγής αλλά καταγράφεται συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη της παραγωγής στο άμεσο μέλλον.
-Πραγματοποιείται σχετικά ικανοποιητική διαχείριση των αποθεμάτων και της παραγωγικής δυναμικότητας των βιομηχανιών.
-Αποτυπώνεται αισιοδοξία για το μέλλον σε σχέση με το επίπεδο των εξαγωγών, σταθερή σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο.
-Αναμένεται σχετική σταθερότητα των τιμών για το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ εμφανίζεται ελαφρώς θετική πρόβλεψη για την εκτίμηση της απασχόλησης στο επόμενο διάστημα.
ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Σταθερά αρνητικό είναι το κλίμα που καταγράφεται στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών στο νομό Θεσσαλονίκης σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2014. Έτσι, ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών» για τον τομέα των υπηρεσιών βρίσκεται στις -17 μονάδες (-0,3 σε εθνικό επίπεδο). Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο υπάρχει ελαφρά χειρότερο κλίμα σε τοπικό επίπεδο (-17 έναντι -14) και σημαντική επιδείνωση σε εθνικό επίπεδο (-0,3 έναντι +15).
Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών του νομού Θεσσαλονίκης αναφέρουν:
-Σταθερά κακή οικονομική κατάσταση με μικρή μείωση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2014 και σαφή επιδείνωση της ζήτησης κατά το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο καταγράφεται ελαφρά αισιοδοξία για την εξέλιξη της ζήτησης το επόμενο διάστημα, εν όψει και της επικείμενης τουριστικής περιόδου.
-Σχεδόν ουδέτερες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της απασχόλησης στον κλάδο τόσο το προηγούμενο όσο και το επόμενο διάστημα, αλλά και σταθερή απαισιοδοξία για την εξέλιξη των τιμών των υπηρεσιών.
ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Σε αρνητικό επίπεδο παραμένει ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για το Λιανικό Εμπόριο» και είναι σχετικά σταθερός σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2014. Ειδικότερα, το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων του «Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών Λιανικού Εμπορίου» βρίσκεται στις -20 μονάδες (-18 μονάδες στον Σεπτέμβριο 2014) στο νομό Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα, οι απόψεις των εμπορικών επιχειρήσεων του νομού Θεσσαλονίκης συνοψίζονται στα εξής:
-Μειωμένη απαισιοδοξία καταγράφεται αναφορικά με την εξέλιξη των πωλήσεων και των παραγγελιών τους στο επόμενο εξάμηνο, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, αλλά σταθερά κακή αποτίμηση της εξέλιξης των πωλήσεων κατά το προηγούμενο διάστημα (παρά τις πρόσφατες εκπτώσεις)
-Εξακολουθούν να προβλέπουν μείωση απασχόλησης στον κλάδο, ενώ προβλέπουν οριακή αύξηση των τιμών των προϊόντων κατά το αμέσως επόμενο διάστημα.
-Παρουσιάζονται σταθερά αρνητικές εκτιμήσεις για την πορεία της επαγγελματικής τους δραστηριότητας στο προσεχές εξάμηνο.