Λίφτινγκ σε σταθμό του ΟΛΘ

Ένα κτίριο-κόσμημα, που «μαραζώνει» από τη φθορά του χρόνου, θα επιστρέψει εξωραϊσμένο σε λίγο καιρό στην κοινωνία της θεσσαλονίκης η ΟΛΘ Α.Ε.

 

Η όψη του επιβατικού σταθμού του λιμανιού -του διατηρητέου κτιρίου του παλιού τελωνείου- θα αποκατασταθεί μετά τις επίμονες και πολυετείς προσπάθειες της διοίκησης του ΟΛΘ, που προσέκρουαν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του.

Πρόκειται για το μοναδικό κτίριο στο λιμάνι που δεν ανήκει στην ΟΛΘ ΛΕ., αλλά στο ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο πέρασε από το υπουργείο Οικονομικών. Ως συνέπεια ο οργανισμός δεν μπορούσε να παρέμβει ούτε καν στην όψη του και οι επανειλημμένες αιτήσεις του ώστε να του παραχωρηθεί και να το αποκαταστήσει απέβαιναν άκαρπες. Πλέον, και μετά το «πράσινο» φως που έλαβε η εταιρία από το ΤΑΙΠΕΔ -μόνο όμως για πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις-, η ΟΛΘ Α.Ε. θα προκηρύξει εντός της επόμενης εβδομάδας δημόσιο διαγωνισμό, προϋπολογισμού 450.000 ευρώ, για την εξωτερική αποκατάσταση του (βαφή, επιχρίσματα). Εκτιμάται όπ εντός του επόμενου εξαμήνου οι παρεμβάσεις στο κτίριο θα έχουν ολοκληρωθεί, με μια νέα πνοή να φυσά στην είσοδο του λιμανιού. «Την αποκατάσταση αυτή δεν τη ζητούσαμε μονάχα εμείς, τη ζητούσε όλη η πόλη. θέλαμε να δώσουμε ένα μνημείο που να φαίνεται στη θεσσαλονίκη» σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo Στέλιος Αγγελούδης.

Σε δεύτερη φάση θα δρομολογηθεί δημόσιος διαγωνισμός και για τον φωτισμό του κτιρίου, ώστε να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο. Το κτίριο είχε ανεγερθεί έπειτα από παραγγελία του Οθωμανού υπουργού Οικονομικών Μεχμέτ Τζαβίντ μπέη, σχεδιάστηκε το 1908 από τον αρχιτέκτονα Alexandre Vallaury και αποτελεί αντίγραφο του τελωνείου του Σιρκετζί στην Κωνσταντινούπολη. Τα θεμέλια μπήκαν το 1910 και το έργο ολοκληρώθηκε το 1912. Την εργολαβία είχε αναλάβει ο μηχανικός Ελί Μοδιάνο, ενώ η στατική μελέτη του είχε γίνει από τη γαλλική Bureau Hennebique, κάτοχο της ευρεσιτεχνίας του μπετόν αρμέ.

Εχει μήκος 200 μέτρων, πλάτος 25 και εμβαδόν 12.000 τ.μ. Κηρύχθηκε διατηρητέο το 1977 και έως σήμερα -και παρά τις φθορές που έχει υποστεί με το πέρασμα του χρόνου, αλλά και από τα φυσικά φαινόμενα- παραμένει ένα κόσμημα που προκαλεί τον θαυμασμό.

 

Πηγή: Δημοκρατία