Λεφτά υπάρχουν, αλλά μόνο για τα golden boys του ΤΧΣ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Δύο μέτρα και δύο σταθμά εφαρμόζονται στη χώρα, τόσο από τη κυβέρνηση, όσο και από τους δανειστές. Οι τελευταίοι απαιτούν σκληρά μέτρα από τις τράπεζες για την κάλυψη των κόκκινων δανείων, που φτάνουν μέχρι και σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Και οι πρώτοι, οι της κυβέρνησης, όπως πάντα, υπακούουν και εφαρμόζουν τις απαιτήσεις των δανειστών.

Την ίδια στιγμή όμως δεν τους καίγεται καρφί, ούτε στους μεν, ούτε στους δε, για τις συνθήκες φτώχειας και ανέχειας υπό τις οποίες ζουν οι Έλληνες, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είναι δανειολήπτες που προσπαθούν να και να επιβιώσουν και να μην χάσουν το σπίτι τους από τις αδηφάγες τράπεζες. Παρ’ όλα αυτά όμως, τόσο οι δανειστές όσο και η κυβέρνηση κάνουν τα στραβά μάτια στις υπέρογκες αμοιβές που δίνονται στα στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κάτι που αποτελεί πρόκληση, τη στιγμή που όλοι οι Έλληνες είναι υποχρεωμένοι να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι, παρά το ότι δεν έχει μείνει τρύπα για να σφίξει παραπάνω.

Δανειστών και Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός των ευρωπαϊκών τραπεζών (SSM), πιέζουν τις ελληνικές τράπεζες να τελειώνουν με τα κόκκινα δάνεια. Κι αυτές είναι πλέον υποχρεωμένες να δείξουν το «σκληρό τους πρόσωπο», εγκαταλείποντας την ανεκτική στάση του παρελθόντος και να προχωρήσουν είτε σε βιώσιμες ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις, είτε σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Αυτό σημαίνει ότι, ουσιαστικά, ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας, λύνει τα χέρια των τραπεζιτών – που πλέον νιώθουν απειλητική την ανάσα των δανειστών στο σβέρκο τους για τις καθυστερήσεις του παρελθόντος – και αναμένεται δήθεν ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Όμως αυτό που πρόκειται να γίνει είναι μία γρήγορη ρύθμιση με συνοπτικές διαδικασίες, ώστε να προχωρήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί. Κι όλα αυτά με την προστασία και ασυλία του νόμου, ακριβώς όπως έχουν ζητήσει οι τραπεζίτες.

Στόχος των δανειστών και του Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), είναι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό με τα επιχειρηματικά δάνεια, έτσι ώστε όσες υπερδανεισμένες εταιρείες είναι βιώσιμες και έχουν προοπτικές να «εξυγιανθούν» από τις νέες αλλά ξένες διοικήσεις τους, και όσες θεωρούνται «χαμένες περιπτώσεις» να οδηγούνται σε εκκαθάριση, δηλαδή σε πώληση, προκειμένου οι τράπεζες να ανακτήσουν μέσα από τους πλειστηριασμούς ή την πώληση των επιμέρους περιουσιακών στοιχείων μέρος των δανείων.

Αυτό που αναμένεται να συμβεί είναι ότι μεγάλος αριθμός εταιρειών θα αλλάξει χέρια και αρκετές θα οδηγηθούν σε εκκαθάριση, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τα ακίνητα όσων έχουν στεγαστικά δάνεια για τα οποία δεν θα καταφέρουν να καταλήξουν σε βιώσιμη ρύθμιση.

Σύμφωνα με στοιχεία του τέλους του 2015, υπήρχαν 16.743 δάνεια μεγάλων εταιρειών, που υπολογίζεται ότι αφορούν γύρω στις 9.000 επιχειρήσεις, 71.000 δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και 239.500 δάνεια μικρών και ατομικών επιχειρήσεων, με συνολικές «κόκκινες» οφειλές γύρω στα 60 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, περί τα 413.000 κόκκινα στεγαστικά δάνεια αξίας γύρω στα 30 δισ. ευρώ ανήκουν σε περίπου 272.000 δανειολήπτες, ενώ περί το 1,9 εκατομμύρια καταναλωτικά βαρύνουν 1,3 εκατομμύρια δανειολήπτες. Μία μελέτη της Pricewaterhouse Coopers σε δείγμα 2.824 μεγάλων εταιρειών -με τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ- την περίοδο 2008-2013, έδειξε ότι οι 464 από αυτές δεν έχουν περιθώρια ανάκαμψης και θα πρέπει να οδηγηθούν σε εκκαθάριση. Δηλαδή να κλείσουν και να εκποιηθούν τα περιουσιακά τους στοιχεία με τη διαδικασία του πλειστηριασμού. Στις εταιρείες αυτές εργάζονται περίπου 70.000 άνθρωποι. Όμως αυτό το τελευταίο νούμερο είναι πολύ μεγαλύτερο σήμερα μια και η έρευνα τα έτη 2008-2013.

Τι θα γίνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Κανείς δεν φαίνεται να νοιάζεται. Αλλά το σίγουρο είναι ότι θα προστεθούν στις αναρίθμητες στρατιές ανέργων. Τι θα γίνει με τα προσωπικά τους δάνεια; Θα πάνε στον πλειστηριασμό καθώς ως άνεργοι δεν θα μπορούν πλέον να πληρώνουν τις δόσεις τους.

Την ίδια στιγμή όμως βλέπουμε προκλητικές ενέργειες τόσο από τη κυβέρνηση, όσο και από τους δανειστές. Όλοι αυτοί που κόπτονται για την κατάσταση της οικονομίας, ζητούν πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων «για να σωθεί η χώρα» μοιράζουν απίστευτα υψηλούς μισθούς στα golden boys του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Μέχρι χθες ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ αμειβόταν ετησίως με 105.000 ευρώ, τα μέλη του ΔΣ με 30.000 ευρώ, ο διευθύνων σύμβουλος της Εκτελεστικής Επιτροπής με 129.000 ευρώ, ο αναπληρωτής διευθύνων  σύμβουλος με 111.000 ευρώ και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής με 99.000 ευρώ. Πρόκειται για τις μειωμένες αμοιβές που επέβαλε ο Γιάννης Βαρουφάκης όταν πρωτοανέλαβε υπουργός το 2015, οπότε και έκρινε ως υψηλές τις αποδοχές που είχαν καθοριστεί από το 2010 για τη διοίκηση του Ταμείου. Όμως τώρα, όλοι αυτοί σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως – και φυσικά με τη σύμφωνη γνώμη δανειστών και κυβέρνησης – θα πάρουν αυξήσεις ως και 90%.

Κατά τα άλλα, η χώρα βρίσκεται σε οικονομική κρίση και οι Έλληνες πρέπει να υποστούν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, να χάσουν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους, για να έρθει η σωτηρία των τραπεζών και η ανάπτυξη της χώρας.

Μόνο ντροπή θα πρέπει να αισθάνονται οι υποκριτές της εξουσίας Ελλάδας-δανειστών, αλλά και όλοι οι βουλευτές των κομμάτων που δεν αντιδρούν, αλλά αφήνουν τέτοιες εξόφθαλμες αδικίες να περνούν χωρίς  αντιδράσεις.