Κύκλος ομιλιών «Καλώ στο βήμα» – Ταξίδι στα μυστικά της τέχνης
Mε ένα ταξίδι στα μυστικά της τέχνης και της δημιουργίας συνεχίζεται ο κύκλος επιμορφωτικών σεμιναρίων με τον γενικό τίτλο: «Καλώ στο βήμα…», που διοργανώνει ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη. Αυτή τη φορά δύο κορυφαίοι δημιουργοί του πνεύματος και της τέχνης, ο ποιητής-στιχουργός-συγγραφέας, σύμβουλος επικοινωνίας και μέλος του ΔΣ της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Ι. Μπρούχος και ο εικαστικός Ξενής Ν. Σαχίνης, που είναι καθηγητής Χαρακτικής και Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ παρουσιάζουν ο καθένας από τη μεριά του το θέμα: «Τέχνες εν κατεργασία».
Οι δύο διακεκριμένοι δημιουργοί προσεγγίζουν την τέχνη του Λόγου σε όλες τις μορφές της, καθώς και την Εικαστική Τέχνη σε όλα τα είδη της, επιχειρώντας να «μυήσουν» το κοινό στη διαδικασία της δημιουργίας, από τη στιγμή της σύλληψης μέχρι την τελική φάση του αποδιδόμενου λογοτεχνικού ή εικαστικού έργου. Ταυτόχρονα -όπως τονίζουν και οι ίδιοι- εξωτερικεύουν μια εσωτερική τους συνομιλία, θέλοντας να φέρουν σε σύγκλιση το συναίσθημα με τη λογική.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα στο Δημαρχείο Πανοράματος, στο αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής». Παράλληλα από την Τετάρτη μέχρι και την Κυριακή 22 Απριλίου στη Δημοτική Πινακοθήκη που στεγάζεται στο Δημαρχείο Πανοράματος διοργανώνεται ομαδική καλλιτεχνική έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας της Αντωνίας Γκαμπούρα, της Χρύσας Μπαρζόκα, του Κώστα Βίδρα και της Μάιρα Παλτίδου.
Να σημειωθεί ότι θεματολογία των ομιλιών με γενικό τίτλο «Καλώ στο Βήμα» -με είσοδο ελεύθερη για το κοινό- είναι ποικίλη και εκτός από το ταξίδι στα μυστικά της τέχνης και της δημιουργίας έχει παρουσιάσει συζητήσεις που αφορούσαν στη μαγειρική, την Ιστορία και την Ιατρική, αλλά και θέματα που άπτονται της Φιλοσοφίας, της Επιστήμης, της καθημερινότητας, της διαχρονικότητας της ελληνικής γλώσσας, του περιβάλλοντος και της ανακύκλωσης.
Ο κύκλος των επιμορφωτικών σεμιναρίων ξεκίνησε τον Οκτώβριο και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του Μαΐου, ενώ την επιμέλειά τους έχει ο Χρήστος Κοκκινάκης (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης).