«Ξεπούλησε» το Charlie Hebdo με τον δακρυσμένο Μωάμεθ

Με σκίτσο του Μωάμεθ να κρατά δακρυσμένος επιγραφή με το σύνθημα «Je suis Charlie» και τίτλο «Ολα συγχωρέθηκαν» κυκλοφόρησε και έγινε ανάρπαστη η σατυρική εφημερίδα Charlie Hebdo, μία εβδομάδα μετά την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση των τζιχαντιστών που στοίχισε τη ζωή 12 ανθρώπων, εκ των οποίων οκτώ μελών της συντακτικής ομάδας.

 

Τρία εκατομμύρια αντίτυπα τυπώθηκαν σε μία έκδοση που σε κανονικές συνθήκες -κάθε εβδομάδα δηλαδή- πουλά 60.000 φύλλα. Η έκδοση αυτή θα είναι διαθέσιμη σε έξι γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων Αγγλικών, Αραβικών και Τουρκικών, άλλων εντύπων και άλλων online.

 

Η γαλλική σατιρική εφημερίδας είχε ήδη εξαντληθεί στις 8 το πρωί (τοπική ώρα) σε πάρα πολλά περίπτερα στη Γαλλία, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Αρκετοί ήταν, όμως, και οι χρήστες του Twitter, οι οποίοι ανέφεραν ότι πήγαν από νωρίς στα περίπτερα και η εφημερίδα είχε εξαντληθεί.

 

«Τελείωσε, επαναλάμβαναν ξανά και ξανά οι ιδιοκτήτες πολλών περιπτέρων στο Παρίσι, προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση στους πελάτες. Πολλοί απ’ αυτούς αγόρασαν την Κανάρ Ανσενέ, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα της Γαλλίας, η οποία έχει σήμερα τίτλο: «Εμπρός παιδιά, μην αφήσετε να σας σκοτώσουν», σε ένδειξη αλληλεγγύης με το Charlie Hebdo.

 

Ο αρχισυντάκτης Ζεράρ Μπιάρ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είμαστε χαρούμενοι που το κάναμε και χαρούμενοι που μπορέσαμε να το κάνουμε, που το πραγματοποιήσαμε. Ήταν σκληρό. Το εξώφυλλο… ήταν κάπως μπερδεμένο να το φτιάξουμε γιατί έπρεπε να εκφράσει κάτι νέο, έπρεπε να πει κάτι για το γεγονός που είχαμε να διαχειριστούμε».

 

Στη δεύτερη σελίδα του νέου τεύχους, ένα γράμμα προς τους αναγνώστες σημειώνει ότι το «Charlie έχει πολύ περισσότερους φίλους τώρα» ενώ ευχαριστεί τα εκατομμύρια των υποστηρικτών του που είναι «πραγματικά στο πλευρό μας, που ειλικρινά και βαθιά είναι Charlie». Ένα από τα καρτούν του νέου τεύχους έχει τίτλο «Keep Calm and Charlie On».

 

Ωστόσο, το πορτρέτο του προφήτη, ο οποίος κρατάει την επιγραφή «Είμαι Charlie» την οποία κρατούσαν σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια διαδηλωτές την Κυριακή στους δρόμους της Γαλλίας, προκαλεί περαιτέρω αναταραχή στον μουσουλμανικό κόσμο.

 

Η δημοσίευση αυτών των «προσβλητικών έναντι του προφήτη» σκίτσων θα «υποκινήσει το μίσος», προειδοποίησε χθες, Τρίτη, το βράδυ το πανεπιστήμιο Αλ-Άζχαρ, ένας από τους εγκυρότερους θεσμούς του σουνιτικού ισλάμ, το οποίο έχει την έδρα του στην Αίγυπτο.

 

Ένα μέρος του τιράζ του Charlie Hebdo πρόκειται να διανεμηθεί στην Τουρκία μαζί με την εφημερίδα Τζουμχουριέτ. Στο παρελθόν υπουργοί της ισλαμοσυντηρητικής τουρκικής κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται από το 2002 στην εξουσία, είχαν καταγγείλει τις «προκλήσεις» της γαλλικής εβδομαδιαίας εφημερίδας.

 

Το εξώφυλλο είχε γίνει γίνει γνωστό από χθες στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης και εμφανίζει τον προφήτη Μωάμεθ δακρυσμένο, να κρατά την επιγραφή «Je suis Charlie», ένα σύνθημα που έγινε παγκόσμιο μετά την επίθεση των αδελφών Κουασί στην εφημερίδα.

 

Εκτός Γαλλίας, η Ουάσινγκτον Ποστ, η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, η ιταλική Corriere della Sera και ο βρετανικός Guardian ήταν ανάμεσα στις εφημερίδες που δημοσίευσαν το σκίτσο. Αντιθέτως λίγα ήταν τα μμε στη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αφρική που το δημοσίευσαν.

 

Η απόφαση του Charlie Hebdo να δημοσιεύσει άλλο ένα σκίτσο του Μωάμεθ έχει ήδη γεννήσει απειλές από ισλαμιστικλες ιστοσελίδες και κριτική από τον ισλαμικό κόσμο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Παρίσι, Κρις Μόρις.

 

Οι κύριες μουσουλμανικές οργανώσεις κάλεσαν την κοινότητα «να διατηρήσει την ηρεμία της και να σεβαστεί την ελευθερία της γνώμης» ενώ η μεγαλύτερη γαλλική σατιρική εφημερίδα, η Κανάρ Ανσενέ, αποκάλυψε πως δέχθηκε απειλές την επομένη της σφαγής στο Charlie Hebdo.

 

Ολάντ: Πολεμάμε την τρομοκρατία, όχι μία θρησεκεία

«Η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, του τζιχαντισμού και του ριζοσπαστικού ισλαμισμού, αλλά όχι εναντίον μιας θρησκείας», δήλωσε χθες η γαλλική κυβέρνηση.

 

Στη διάρκεια μιας συγκινητικής τελετής φόρου τιμής προς τους τρεις αστυνομικούς που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε από τους Γάλλους να «διπλασιάσουν την επαγρύπνηση μπροστά σ’ έναν κινδύνο ο οποίος υφίσταται τόσο πέραν των συνόρων μας όσο και στο εσωτερικό».

 

Στην Εθνοσυνέλευση, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές όλων των κομμάτων, επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Γαλλίας και υπογράμμισε το «λαϊκό χαρακτήρα του κράτους», που αποτελεί κεντρική αναφορά του γαλλικού συστήματος.

 

Η διαχείριση της κρίσης από τους Ολάντ και Βαλς χαιρετίζεται από το 80% των Γάλλων, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, ενώ ο Ολάντ ήταν ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος από το 1958.