«Ξεπουλιέται» χώρα με όλα τα «καλούδια» της
«Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» λέει ο σοφός λαός και όπως πάντα έχει δίκιο. Την ώρα που οι περίφημες και κυρίως απρόσωπες «αγορές» κάνουν «πάρτι» σε βάρος της Ελλάδας, διάφορά (επίσης απρόσωπα) fund βρίσκουν την ευκαιρία να αγοράσουν σε εξευτελιστική τιμή τις συστημικές τράπεζες, τη διάσωση των οποίων χρυσοπλήρωσε ο ελληνικός λαός.
Οι «αγορές» αντιδρώντας στην προσδοκία της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για πρώιμη έξοδο από το μνημόνιο, εκτόξευσαν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων σε δυσθεώρητα ύψη, με λογικό επακόλουθο να καταρρεύσει το ελληνικό χρηματιστήριο.
Αυτή την ευκαιρία περίμεναν τα αρπακτικά των fund. Εκμεταλλεύτηκαν τη στιγμή και πήραν σε εξευτελιστικές τιμές πακέτα μετοχών συστημικών τραπεζών. Μάλιστα, διαχειριστής fund ο οποίος εκτιμά ότι η βουτιά των τιμών των μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου ενεργοποιεί κυρίως ξένα αμερικανικά Funds που εκμεταλλεύονται την καθοδική πορεία και αποκτούν ποσοστά σε σημαντικές εταιρείες εκτιμά ότι «τις επόμενες 6 εβδομάδες θα αλλάξει χέρια η μισή Ελλάδα».
Ένα πρώτο δείγμα των προθέσεων των ξένων ήταν η απόκτηση του 10% της Τράπεζας Πειραιώς από το Capital Μanagement – fund που συμμετέχει και στην Eurobank. Το δεύτερο «κτύπημα» ήλθε την περασμένη Τρίτη όταν μετά την συνεδρίαση της βουτιάς του 5,71%, το Wellington Capital Management ανακοίνωσε ότι, κατέχει το 5% των μετοχών της Alpha bank. Το Fund δεν είναι τυχαίο, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα Αμοιβαία Κεφάλαια των ΗΠΑ με κεφάλαια υπο διαχείριση 907 δις. Δολάρια. To wellington δεν είναι άγνωστο στην Ελλάδα καθώς συμμετείχε στις αυξήσεις της Τράπεζας Πειραιώς.
Όπως αναφέρουν στελέχη ελληνικής χρηματιστηριακής που βρέθηκε πρόσφατα στην Νέα Υόρκη, το ενδιαφέρον των αμερικανικών κεφαλαίων είναι πολλαπλάσιο από το 2012. «Τότε ήταν 5-6 funds που αγόρασαν ομόλογα στα 17 λεπτά και τώρα είναι εκατοντάδες funds τα οποία θεωρούν την Ελλάδα ως ευκαιρία καθώς διαθέτει το σκληρό ευρώ και είναι αναδυόμενη αγορά».
Μια από τις εταιρείες η οποία ήδη βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια (Fairfax- W. Ross- Capital ) είναι η Eurobank. Η βουτιά της Eurobank την περασμένη Τετάρτη κινητοποίησε την φημολογία ότι, η Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου πολύ χαμηλότερα από τα 0,30 ευρώ (0,20 ευρώ). Τα ιδιωτικά ξένα κεφάλαια θα κληθούν να συμμετάσχουν και θα αποκτήσουν σχεδόν τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας. Για την τράπεζα, όμως, βγήκε και μια αρνητική έκθεση. Η jpMorgan σε έκθεση της, τόνιζε ότι στο ακραίο σενάριο οι Τράπεζες Eurobank δεν θα περάσουν τα stress tests.
Πάντως, το θέμα αποκτά και μία σημαντική εθνική διάσταση. Βάζοντας «πόδι» σε συστημικές τράπεζες, τα ξένα fund αποκτούν πρόσβαση και έχουν λόγο για καίρια ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η βιομηχανική ανάπτυξη και η αγροτικές καλλιέργειες. Για παράδειγμα, η Capital Μanagement η οποία απέκτησε μερίδιο στην Πειραιώς, η οποία έχει στη κατοχή της την πρώην ΕΤΒΑ (δηλαδή όλες τις βιομηχανικές περιοχές της χώρας) και την πρώην ΑΤΕbank (δηλαδή την γεωργική παραγωγή της χώρας). Τι θα συμβεί αν η Capital Μanagement αποκτήσει θέση για τη βιομηχανία και την αγροτιά στην Ελλάδα; Αν θεωρήσει ότι κάποια από τις δύο δεν εξυπηρετούν πλέον τα συμφεροντά της και απαιτήσει να βάλουν λουκέτο ή να σταματήσει η ενασχόληση με αυτές. Ή αν σταματήσει τη χρηματοδότηση προς τις βιομηχανίες ή τους αγρότες, εκβιάζοντας καταστάσεις και στραγγαλίζοντας μία ολόκληρη χώρα;
«Αυτά τα ερωτήματα είχαν τεθεί όταν αποφασίστηκε ότι η ΕΤΒΑ και τη ATEbank θα ιδιωτικοποιηθούν. Είναι σοβαρά ερωτήματα, τα οποία αναζητούν σοβαρές απαντήσεις. Αυτές κρύβονται στα ψιλά γράμματα των συμβάσεων ιδιωτικοποίησης. Οι αναλυτές είχαν επισημάνει όλους τους παραπάνω κινδύνους και είχαν ζητήσει ειδική μέριμνα, τουλάχιστον για τους αγρότες», είπε στο radio1d.gr ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, Δημήτρης Μάρδας.
Άγγελος Αγγελίδης
Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr