Ξεπερνάει το 40% η ανεργία σε Μακεδονία και Θράκη
Ένα ζοφερό εργασιακό τοπίο στη Βόρεια Ελλάδα, με την πραγματική ανεργία να ξεπερνάει κατά μέσο όρο το 40%, περιέγραψαν οι πρόεδροι των εργατικών κέντρων της περιοχής σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν στη Θεσσαλονίκη, εν όψει των συλλαλητηρίων που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου, ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό.
Οι πρόεδροι των εργατικών κέντρων της Βόρειας Ελλάδας παρουσίασαν στοιχεία για τα ποσοστά της ανεργίας ανά περιοχή, τα οποία είναι σαφώς μεγαλύτερα απο την επίσημη καταγραφή της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Π. Τσαραμπουλίδη, η ανεργία παραμένει κολλημένη στα περσινά υψηλά ποσοστά, ήτοι 32%, ενώ βομβαρδισμένο τοπίο χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί σης Σέρρες ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της πόλης, Ακης Απιδόπουλος, εκτιμώντας ότι η ανεργία στο νομό φθάνει στο 42%-43%, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο μετά το λουκέτο στο εργοστάσιο της ΕΒΖ. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Δράμα, όπου η ανεργία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ε.Κ. Γ. Σαβρίδη ξεπερνάει το 50%. Στα Γιαννιτσά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Θεανώ Ζουρνατζίδου, οι άνεργοι ξεπερνούν το 50%, με το πρόβλημα να εμφανίζεται ακόμα μεγαλύτερο στις γυναίκες, ενώ στη Βέροια η ανεργία αγγίζει το 35% σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Παύλο Δραγώνα.
Στο Κιλκίς η ανεργία ξεπερνάει το 50%, καθώς, όπως είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιώργος Ιωαννίδης, η τοπική αγορά είναι αδύνατο να ανταγωνιστεί τη φθηνή αγορά των γειτονικών Σκοπίων, ενώ σαφώς καλύτερη είναι η κατάσταση στη Χαλκιδική, καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Θεόδωρο Αδαλή, ο τουρισμός περιόρισε την ανεργία στο 20%.
Στην Καστοριά ανάσες δίνει σχεδόν μόνος του ο κλάδος της γούνας, αλλά η μαύρη εργασία παραμένει μείζον πρόβλημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Γ. Μαλέα, ο οποίος εκτιμά ότι η ανεργία στην περιοχή κυμαίνεται στο 40%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Κοζάνη, με την ανεργία να ξεπερνάει το 35%, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θ. Τολιόπουλος. Και στη Φλώρινα η ανεργία ξεπερνάει το 35%, φθάνοντας στους νέους ακόμα και το 65%, σημείωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κ. Σιάγκος. Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στη Ροδόπη είναι τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Παντελής Μαγαλιός: Η ανεργία αγγίζει το 48% και στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής δεν λειτουργούν σήμερα ούτε 10 επιχειρήσεις, με συνολικά 700 εργαζόμενους, όταν πριν από 10-15 χρόνια λειτουργούσαν 99 επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζόμενους. Το φαινόμενο της μαζικής φυγής των νέων πλήττει βαριά και τον Εβρο, όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ε.Κ. Εβρου Απόστολο Γκικούδη η ανεργία φθάνει το 40%, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί μετά το κλείσιμο του εργοστασίου της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα.