Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί στη Γάζα

Τη φρίκη του πολέμου αποκαλύπτει η έρευνα που ξεκίνησαν τα σωστικά συνεργεία στα ερείπια της Λωρίδας της Γάζας, έπειτα από τη συμφωνία Χαμάς-Ισραήλ για 12ωρη εκεχειρία, για ανθρωπιστικούς λόγους. 

Οι διασώστες ανασύρουν συνεχώς σορούς θυμάτων, με τις παλαιστινιακές αρχές να δηλώνουν ότι οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.000, ενώ 39 νεκρούς στρατιώτες μετρά το Ισραήλ. Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν λίγες ώρες πριν την κήρυξη της εκεχειρίας.

Από το πρωί του Σαββάτου έχουν εντοπιστεί οι σοροί δεκάδων Παλαιστινίων. Δεκατρείς σοροί εντοπίστηκαν στη Σετζάγια, μια ανατολική συνοικία της πόλης της Γάζας, δεκατρείς στους καταυλισμούς προσφύγων Ντέιρ αλ Μπάλα και Νουσεράιτ και εννέα στη Μπέιτ Χάνουν, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Περίπου 6.000 είναι οι τραυματίες στη Γάζα, από τις 8 Ιουλίου που ξεκίνησε η επιχείρηση και οι περισσότεροι από αυτούς είναι άμαχοι.

 

Η κατάπαυση του πυρός έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς Παλαιστινίους που βρίσκονταν σε καταφύγια να επιστρέψουν για λίγη ώρα στα σπίτια τους -άλλοι για να μαζέψουν τα υπάρχοντά τους και άλλοι για να βοηθήσουν τους διασώστες στην έρευνα για τυχόν επιζώντες στις βομβαρδισμένες περιοχές.

Σύνοδος στο Παρίσι

Να παραταθεί η εκεχειρία ζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Κατάρ και της Τουρκίας, μετά την έκτακτη συνάντηση που είχαν το Σάββατο στο Παρίσι, παρουσία του απεσταλμένου της ΕΕ Πιέρ Βιμόν, προκειμένου να εξετάσουν τρόπους αποκλιμάκωσης της κρίσης. 
 

«Όλοι μας ζητούμε από τις εμπλεκόμενες πλευρές την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ισχύ» δήλωσε ο γάλλος υπουργός Λοράν Φαμπιούς μετά το τέλος της συνάντησης.

«Όλοι μας θέλουμε, το συντομότερο δυνατόν, μία εκεχειρία διαρκείας κατόπιν διαπραγμάτευσης, η οποία θα ικανοποιεί τις ανάγκες των Ισραηλινών σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια και των Παλαιστινίων σε ό,τι αφορά στην κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη (της Γάζας) και την πρόσβαση στο έδαφος της Γάζας» πρόσθεσε.

«Αυτό που είναι απαραίτητο τώρα είναι να σταματήσουν οι ανθρώπινες απώλειες» είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.

«Και σταματούμε την απώλεια σε ανθρώπινες ζωές παρατείνοντας αυτή την εκεχειρία από 12 σε 24 ώρες ή 48 ώρες και ξανά στη συνέχεια μέχρι να υπάρξει ένα επίπεδο εμπιστοσύνης που επιτρέπει στις εμπλεκόμενες πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουν για ουσιώδη ζητήματα» πρόσθεσε.

Τετράωρη παράταση  

Η πρώτη αντίδραση του Ισραήλ στο αίτημα των ξένων ΥΠΕΞ ήταν θετική, καθώς αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί δήλωσε πως η χώρα του είναι θετική ως προς την παράταση της εκεχειρίας για τέσσερις ώρες, δηλαδή ώς τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

«Σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, δεν υπάρχει λόγος να εμποδίζονται οι κάτοικοι της Γάζας από το να συγκεντρώνουν προμήθειες, εφόσον ο στρατός μας συνεχίζει το έργο του αναζητώντας τις σήραγγες. Ο πόλεμος που διεξάγουμε δεν είναι κατά του πληθυσμού» είπε.

Η Χαμάς, από την πλευρά της, δεσμεύτηκε ότι οι παλαιστινιακές οργανώσεις θα τηρήσουν την εκεχειρία, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει το ενδεχόμενο παράτασής της.